آموزش عالی قطر

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۳۶ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

دانشگاه قطر در سال 1973 تأسیس شد و کار خود را با پذیرش 150 دانشجو که 93 دختر و 57 پسر بود، رسماً به عنوان یک محیط اکادمیک دولتی آغاز نمود. این دانشگاه هم اکنون شامل بر دانشکده‌های مشروحه‌ی زیر می‌باشد:

  • دانشکده‌ الهیات و حقوق؛
  • دانشکده‌ ادبیات و علوم؛
  • دانشکده‌ مدیریت و اقتصاد؛
  • دانشکده‌ فنی و مهندسی؛
  • دانشکده‌ داروسازی.

طول دوران تحصیل در مقطع لیسانس، در دو دانشکده‌ی مهندسی و دارو سازی، 5 الی 6 سال است و بقیه‌ی دانشکده‌ها، در 4 سال به اتمام می‌رسد. در دانشگاه قطر جمعاً هشت هزار دانشجو اعم از دختر و پسر از هشتاد و پنج ملیت مشغول به تحصیل هستند که 76% را دختران به خود اختصاص داده‌اند و پسران نیز 24% هستند. علت پایین بود آمار دانشجویان پسر در این دانشگاه، مترتب بر دو امر اساسی است که عبارتند:

  • معمولاً پسران قطری برای ادامه‌ی تحصیل، به خارج از کشور سفر می‌کنند و کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس، کانادا، مصر و سوریه را برای‌ ادامه‌ی تحصیل برمی‌گزینند؛
  • این که ارتش قطر با پرداخت حقوق ماهیانه‌ی بالا، آن‌ها را به سمت خود کشانده است که همه بعد از اتمام تحصیلات دوران دبیرستان، به ارتش می‌پیوندند و دیگر تمایلی برای ادامه تحصیل ندارند.

شرایط ورود

افرادی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه قطر را دارند، باید در امتحان تافل و ریاضیات و کامپیوتر شرکت نمایند و در خصوص شهریه‌ی تحصیلی نیز لازم به گفت است که این تنها شهروندان قطری هستند که به صورت رایگان در این دانشگاه تحصیل می‌نمایند و بقیه‌ی ملیت‌ها ناگریز از پرداخت شهریه می‌باشند.

اعضای هیئت علمی

مجموعاً در دانشگاه قطر ششصد استاد از ملیت‌های مختلف مشغول به امر تدریس و پژوهش هستند که از جمله‌ی این ملیت‌ها می‌توان به ایران، قطر، بحرین، کویت، مصر، آمریکا، تونس، الجزایر، انگلیس، کانادا، عراق اشاره نمود.

شهرک آموزشی قطر (مدینه التعلیمیه)

شهرک آموزشی (مدینه تعلیمیه) در قطر تحت نظارت موسسه قطر آغاز بکار کرد. شروع این فعالیت‌ها در سال 2001 بود. دانشکده ویل – کورنل (Weil-Cornell) در زمینه طب و آموزش پزشکی در سال 2002 آغاز بکار کرد. دانشکده تکزاس – ای اند ام (texas-a &m) نیز در سال 2003 فعالیت خود را آغاز کرد. دانشکده کارنگی ملون (Carnegie-melon) در سال 2004 کار خود را در آن شهرک آغاز کرد. و دانشکده جورج تاون (George town) نیز در سال 2005 فعالیت خود را در این شهرک آغاز کرده است. در واقع شهرک آموزش قطر شامل مجموعه‌ای از بهترین دانشگاه‌های جهانی را در خود جای داده است و شیوه‌ی تدریس نیز همزمان و همگام با شیوه‌ی تدریس بین‌المللی می‌باشد. شهرک آموزش قطر کار آموزش را از پایین‌ترین سطح پیش – دبستانی تا مقاطع بالاتر در دستور کار خود دارد. سایر پروژه‌های مربوط به تکمیل این شهرک شامل پارک علوم و تکنولوژی قطر می‌باشد.

افتتاح مجمع تحقیقاتی با هزینه 220 میلیون ریال توسط دانشگاه قطر

مهندس عبدالله سید مدیر عملیات و امکانات دانشگاهی طی بیانیه‌ای به خبرگزاری الشرق گفت: کار در مجتمع تحقیقات جدید دانشگاه قطر به پایان رسیده و دانشگاه مقدمات افتتاح ساختمان جدید فراهم می‌سازد و افزود: دانشگاه ترتیبات لازم را برای انتقال به ساختمان جدید تدارک دیده و تمام تجهیزات این ساختمان جدید می‌باشد ساختن دانشکده مهندسی جدید نیز آغاز خواهد شد. مهندس سید ساختمان مجمع تحقیقاتی را یک مرکز مهم و یکی از بزرگترین مجتمع‌های پژوهشی توصیف کرد این مجتمع شامل تعدادی آزمایشگاه مدرن، کارگاه گاز و آزمایشگاه برای رشته‌های ادبیات و علوم و... می‌باشد. وی تأکید کرد این تأسیسات تمام مراکز تحقیقاتی در یک مکان شامل می‌شود.

وی اشاره کرد دانشگاه قطر در این سال بر پژوهش‌های علمی‌بیش از 150 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرده و در جلسه پنجم از برنامه اولویت تحقیقات ملی به موفقیت‌هایی دست یافته است، نسبت 40 درصد از مجموعه پروژه‌های ارائه شده برنده شدند. دانشگاه قطر علاوه بر راه‌اندازی پروژه‌های موجود در طرح استراتژیک 2009-2012، پروژه‌های جدیدی را آغاز کرده و راه‌حل‌هایی برای مسائل مربوط به زندگی روزمره، و بعضی از مشکلات جامعه قطر را بررسی می‌کند از جمله مرکز مطالعات راهنمایی رانندگی، آزمایشگاه تحقیقاتی رایانه الکندی 3 (شامل سه آزمایشگاه می‌باشد که همزمان فناوری اطلاعات و طرح‌های پژوهشی در دانشگاه قطر و پروژه در مورد سوخت‌های فسیلی، پروژه کارگاه آزمایشی برای شیرین کردن آب را در برمی‌گیرد.)

دانشگاه قطر مطالعات محیط زیست دریایی، را نیز آغاز کرده است. همانگونه که دانشگاه قطر مقدمات افتتاح مرکز تحقیقاتی را فراهم می‌کند با تعدادی از دانشگاه‌های خارجی از جمله دانشگاه‌های آمریکایی و نهادهای ملی قرارداد پژوهشی امضاء کرده است. در دوره چهارم از مسابقه سالانه برنامه تجربه تحقیقاتی دانشجویان که ماه مارس 2012 برگزار شد، گروه هیئت تدریس و دانشجویان دانشکده‌های مهندسی و ادبیات و علوم دانشگاه قطر مقام‌های اولی و دومی‌ را کسب نمودند که این نشان دهنده موفقیت دانشگاه قطر در زمینه تحقیقات علمی‌است.

در رابطه با پروژه‌های برنده دانشگاه قطر از سه پروژه‌ای که ارائه کرده بود دو پروژه مورد قبول واقع شد و جزو 5 پروژه برتر این مسابقات انتخاب شدند. در دوره‌های اول و دوم این مسابقات دانشگاه رتبه اول و در دوره سوم رتبه سوم را کسب کرد[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

آموزش عالی کانادا؛ آموزش عالی روسیه؛ آموزش عالی افغانستان؛ آموزش عالی تونس؛ آموزش عالی ژاپن؛ آموزش عالی کوبا؛ آموزش عالی لبنان؛ آموزش عالی مصر؛ آموزش عالی در چین؛ آموزش عالی سنگال؛ آموزش عالی فرانسه؛ آموزش عالی مالی؛ آموزش عالی سودان؛ آموزش عالی ساحل عاج؛ آموزش عالی زیمبابوه؛ آموزش عالی اوکراین؛ آموزش عالی اسپانیا؛ آموزش عالی اردن؛ آموزش عالی اتیوپی؛ آموزش عالی سیرالئون؛ آموزش عالی قزاقستان؛ آموزش عالی بنگلادش؛ آموزش عالی تاجیکستان؛ آموزش عالی سریلانکا؛ آموزش عالی در آرژانتین؛ آموزش عالی تایلند

کتابشناسی

  1. (الشرق- 3 فبرایر 2013 شماره 8998)
  2. احمدی، محمد مهدی(1393). جامعه و فرهنگ قطر. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی(دردست انتشار).