رادیو در فرانسه

از دانشنامه ملل
Maison de la Radi. برگرفته از سایت tess، قابل بازیابی از https://www.tess.fr/

رادیو در کشور فرانسه از دیرباز طرفداران خود را حفظ کرده و هیچ‌گاه پیشرفت تکنولوژی، پدیدار شدن تلویزیون و دیگر رسانه‌ها از محبوبیت رادیو در نیان مردم نکاسته است. در فرانسه نخستین برنامه رادیویی در آغاز دهه 1920 پخش شد. به دیگر سخن نخستین برنامه رادیویی در 1921 از برج ایفل پخش شد و به همین مناسبت به "رادیو برج ایفل" معروف شد. رادیو در فرانسه یک سال پس از رادیو در آمریکا به کار افتاد.

در نخستین برنامه رادیویی در فرانسه که نیم ساعته بود، مندرجات مطبوعات بررسی، یک قطعه موزیک، گزارش هواشناسی و اخبار تلگرافی نظامی پخش می‌شد. در 1922یک رادیوی خصوصی با نام "رادیولا" از سوی امیل ژیراردو (Émile Girardeau) راه‌اندازی شد. رادیو لا در 1923 نخستین خبر رادیویی به معنای امروزی را در فرانسه پخش کرد. در 1940" رادیو ویشی" پدید آمد و در 1944 از میان رفت. امروزه در فرانسه حدود 55 ایستگاه رادیویی فعالیت می‌کنند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: فرانس انتر، فرانس کولتور، فرانس موزیک، فرانس بلو، فرانس انفو، رادیو لو موو، رادیوکلاسیک، رادیو نوستالژی، و رادیو اف.آی.پی. مجموعه رادیوهای دولتی در پاریس در مجموعه‌ای به نام مزون دو لا رادیو(Maison de la Radio) متمرکز می‌باشد. این مجموعه با 4200 نفر تحت نظارت و سرمایه مستقیم دولت اداره می‌شود. رادیوهای‌ دولتی‌ با حق‌ اشتراک‌ تلویزیون‌ و بودجه‌ دولت‌ و دریافت‌ تبلیغات‌ غیراقتصادی‌ تأمین‌ مالی‌ می‌شوند. بودجه سالانه شبکه‌های رادیویی دولتی فرانسه که تحت حمایت رادیو فرانس هستند، رقمی حدود 600 میلیون یورو در نظر گرفته می‌شود.

در فرانسه رادیوها به خصوصی و عمومی دسته‌بندی می‌شوند. رادیوهایی دولتی توسط موسسه رادیو فرانس اداره می‌شوند. این موسسه از طریق کانال‌های مختلف به بیان و پخش موضوعات مختلف می‌پردازد.

رادیوهای دولتی

اکنون سه رادیوی دولتی در فرانسه وجود دارد که عبارتند از: رادیو فرانس ( 1975)، رادیو بین‌المللی فرانسه(1975) و رادیو ماورای بحار فرانسه( 1983)

رادیو فرانس انفو

فرانس انفو از گروه رادیو فرانس است. این شبکه به بیان پخش اخبار روز و پوشش فوری مسائل روز( ملی و جهانی) اختصاص دارد و تقریبا پرمخاطب‌ترین شبکه رادیویی دولتی می‌باشد. خبرنگاران این رادیو در سال‌های گذشته از رویدادهای گوناگون چون جنگ‌ها، سوانح طبیعی یا انتخابات ریاست جمهوری در دیگر کشورها گزارش‌های خبری مستقیم و به هنگام برای شنوندگان تهیه و ارسال کرده‌اند. رادیو فرانس انفو که دولتی است هم اکنون روزانه نزدیک 14 میلیون شنونده از لایه‌های گوناگون دارد.

فرانس انتر

این شبکه رادیویی دولتی به اخبار بین‌المللی پرداخته و تحولات روز دنیا را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد. برنامه‌های‌ این‌ رادیو، عمومی‌ ومخاطب‌ آن‌ عموم‌ مردم‌ می‌باشند. اطلاع‌رسانی‌،موسیقی‌، بازی‌، بحث‌ وگفتگو، اخبار اجتماعی‌ و... از جمله‌ برنامه‌هایی‌ است‌ که‌ این‌ رادیو عرضه‌ می‌دارد.

فرانس موزیک

تخصص این شبکه رادیویی دولتی، پخش موسیقی است و در حقیقت سبکه رادیویی دولتی در حوزه هنر محسوب می‌شود. اساساً ایستگاه‌ موسیقی‌ کلاسیک‌ (پخش‌ دیسک‌ یا کنسرت‌) و نیز موسیقی‌ معاصر است‌.

لو موو

Le Mouv. برگرفته از سایت radiofrance، قابل بازیابی از https://www.radiofrance.fr/

لو موو (Le Mouv’)، مخاطبان این شبکه معمولا جوان‌ها هستند و بیشتر به انواع مختلف موسیقی مخصوصا موسیقی راک و پاپ تمایل دارند. یک‌ رادیوی‌ جدید است‌ که‌ در تولوز مستقر می‌باشد و برای‌ جوانان‌ 15 الی‌ 25 ساله‌ در نظر گرفته‌ شده‌ است‌.

فرانس بلو

این شبکه رادیویی، شبکه منطقه‌ای رادیوی دولتی فرانسه است و برای هر منطقه برنامه‌های مختلفی را در طول روز پخش می‌کند. برای‌ افراد 50 سال‌ به‌ بالا برنامه‌های‌ واریته‌ (موسیقی‌ و ترانه‌های‌ فرانسوی‌) پخش‌ می‌کند.

فرانس کولتور

این شبکه رادیویی دولتی به موضوعات فرهنگی و اجتماعی با تلفیقی از هنر پرداخته و برای علاقمندان به فرهنگ و هنر برنامه‌های متنوعی پخش می‌کند.رادیوی‌ روشنفکران‌ که‌ مشاجرات‌ فکری‌ را منعکس‌ می‌نماید، با نویسندگان‌ و هنرمندان‌ گفتگو می‌کند. آثار آنان‌ را مورد بررسی‌ قرار می‌دهد، و به‌ پخش‌ موسیقی‌ به‌ویژه‌ کلاسیک‌ می‌پردازد.

رادیو بین‌المللی فرانسه

این شبکه رادیویی اولین و بزرگ‌ترین شبکه بین‌المللی فرانسه(R. F. I) است. اکثر خبرگزاری‌ها و منابع مختلف خبری از این شبکه به عنوان شبکه منبع استفاده می‌کنند. این رادیو از سال 1975 راه‌اندازی شد و امروز علاوه بر برنامه شبانه روزی به زبان فرانسه، هر روز به 19 زبان دیگر دیگر یعنی انگلیسی، آلمانی، اسپانیولی، پرتقالی، برزیلی، کرئول، عربی، فارسی، روسی، لهستانی، رومائیائی، صرب و کروات، ترکی، چینی، ویتنامی، کامبوجی، لائوسی، بلغاری و آلبانیایی برنامه پخش می‌کند. برنامه‌های رادیو بین‌المللی فرانسه در بردارنده گزارش‌ها، اخبار، مصاحبه در زمینه‌های گوناگون فرهنگی، هنری، اقتصادی، علمی و ورزشی به زبان‌های خارجی است. برنامه‌های این رادیو به زبان فرانسه در پنج قاره شنوندگان ویژه خود را دارد که یا دلبسته زبان و فرهنگ فرانسه یا فرانسوی هستند رادیو بین‌المللی فرانسه در حال حاضر هزار نفر همکار از جمله ٤٠٠ روزنامه نگار دارد و از خدمات شبکه ٣٥٠نفری گزارشگران خود  بهره می‌برد. این برنامه‌ها در چهار گوشه جهان روی امواج کوتاه، متوسط، اف ام یا از راه ماهواره پخش می‌شوند. رادیو بین‌المللی فرانسه روی هم ٤١٨ ساعت در هفته یعنی ٦٠ ساعت در روز به زبان فرانسه و زبان‌های خارجی برنامه پخش می‌کند بنا بر آخرین بررسی آماری ٤٤ میلیون نفر از طریق موج کوتاه، موج متوسط،موج اف ام و یا روی ماهواره به برنامه‌های این رادیو گوش می‌کنند بودجه این رادیو ١٣٠٫٢١  میلیون یورو در سال است که بخشی از آن از بودجه وزارت امور خارجه و بخشی دیگر از مالیات سمعی  و بصری تأمین می‌شود. برنامه‌های فارسی این رادیو از 21 مارس 1991 آغاز شد و هم اکنون این برنامه در دو نوبت از ساعت 18 تا 18:30 و نوبت دوم از ساعت 19 تا 20 به وقت پاریس پخش می‌شود. فعالیت تحریریه و تولید برنامه بخش فارسی رادیو بین‌المللی با همکاری چهارده روزنامه نگار تمام وقت و پیمانی انجام می‌شود.

رادیو ماورای‌ بحار فرانسه‌

رادیو ماورای‌ بحار فرانسه‌ (1983)،دارای‌  ایستگاه‌ رادیویی‌ در سرزمین‌های‌ ماورای‌ بحار است‌ و برنامه‌های‌ محلی‌ و برنامه‌های‌ رادیو فرانس انتر را پخش‌ می‌کند.

رادیوهای خصوصی فرانسه

رادیوهای خصوصی فرانسه در پنج رده به شرح زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • رادیوهای گروه یک. این رادیوها برای انجمن‌ها و گروه‌های اجتماعی و فرهنگی روزانه 4 ساعت برنامه پخش می‌کنند؛
  • رادیوهای گروه دو. این رادیوها مستقل هستند و بیشتر برنامه‌های محلی و منطقه‌ای پخش می‌کنند. صدای این برنامه‌ها در همه جای کشور شنیده نمی‌شوند؛
  • رادیوهای گروه سه. این رادیوها نیز منطقه‌ای و محلی هستند ولی برنامه‌های آنها موضوعی است؛
  • رادیوهای گروه چهار. این رادیوها تجاری هستند و برنامه‌هایشان موضوعی و قابل شنیدن در سراسر کشور است؛
  • رادیوهای گروه پنج. این رادیوها علاوه بر خبر به مطالب گوناگون نیز می‌پردازند و صدای آنها در سراسر کشور شنیده می‌شوند.
Haute Autorité de la communication audiovisuelle (France). برگرفته از سایت HACA، قابل بازیابی از https://haca.ci

برای راه‌اندازی رادیوهای خصوصی باید از " شورای عالی رادیو و تلویزیون"(La Haute Autorité de la communication audiovisuelle) مجوز دریافت کرد. رادیوهای‌ خصوصی‌ محلی‌، ‌به‌ دو نوع‌ تجاری‌ و غیرتجاری‌ تقسیم‌ می‌شوند. تأمین‌ مالی‌رادیوهای‌ تجاری‌ از طریق‌ منابع‌ تبلیغاتی‌ صورت‌ می‌گیرد. این‌ رادیوها اگر عضو یک‌ شبکه‌ ملی‌ باشند،80% برنامه‌ را شبکه‌ ملی‌ و 20% مابقی‌ را این‌ها اجرا می‌کنند و اگرمستقل‌ باشند، بخش‌ اعظم‌ برنامه‌ها راخود تولید می‌کنند. اما رادیوهای‌ غیرتجاری، ‌شراکتی‌ هستند و غالباً توسط‌ اعضاء تأمین‌ مالی‌ می‌شوند. رادیوهای‌ غیرتجاری‌ می‌توانند از محل‌ نیز کمک‌های‌ مالی‌ دریافت‌ نمایند و 20% منابعشان‌ از تبلیغات‌ تأمین‌ گردد. بیشتر رادیوی‌ جمعیت‌ها و یا مذهب‌ها بدین طریق اداره می‌شوند.

به‌طور کلی‌، شنوندگان‌ رادیوهای‌ خصوصی‌ محلی‌، جوانان‌ 25ـ15 ساله‌ شهری‌ هستند. شنوندگان‌ رادیوهای‌ پیرامونی‌ سنین‌ بالاتراز 25 سال‌ هستند و در شهرهایی‌ با جمعیت‌ بیش‌ از000/100 زندگی‌ می‌کنند. شنوندگان‌ رادیوهای‌ دولتی‌ افراد مسن‌ و ساکن‌ در شهرهای‌ بزرگ‌ هستند.

مهم‌ترین رادیوهای خصوصی

  • رادیو آ.ر.ت.ال RTL، وابسته به کمپانی چند ملیتی رادیو و تلویزیون لوکزامبورگ که برای 3 سال متوالی پر شنونده‌ترین رادیوی فرانسه معرفی شده است؛
  • رادیو اروپای یک Europe1 ( تحت نظارت گروه هاشت)؛
  • رادیو مونت کارلو که علاوه بر پاریس، بخش جنوبی فرانسه و حوزه مدیترانه و شمال آفریقا را تحت پوشش قرار می‌دهد.این رادیو یکی از رسانه‌های قدیمی و با تجربه به ویژه در مسائل خاورمیانه به شمار می‌رود. دفتر مرکزی آن در شاهزاده نشین موناکو در جنوب شرقی فرانسه و دفتر کار آن در پاریس در کنار رادیو فرانس است. رادیو مونت‌ کارلو در سرتاسر فرانسه‌ پخش‌ می‌شود و مردم‌ جنوب‌ شرقی‌ به‌ویژه‌ به‌ آن‌ گوش‌ می‌دهند.

رادیوهای تفریحی و موزیکال

  • اروپای 2؛
  • اسکای راک؛
  • رادیو اف ام؛
  • رادیو نوستالژی.

رادیوهای اقلیت های مذهبی

اکثریت فرستنده‌ها و ایستگاه‌های رادیوهای اقلیت‌های مذهبی در یک محور خاص و یک نقطه مشترک خلاصه می‌شوند. این شبکه‌های رادیویی به دلیل اینکه شنوندگان آنها خواستار شنیدن برنامه‌های فرهنگی متعلق به خودشان می‌باشند، در فرانسه به ویژه در پاریس گسترش یافته است. سیستم رادیویی و پخش برنامه‌های این رادیوها به وسیله کمیسیون عالی سمعی – بصری   تحت کنترل می‌باشد. اکثر این رادیوها به حالت اشتراکی کار می‌کنند (رادیو اشتراکی رادیوهایی که از یک فرکانس واحد استفاده می‌کنند و لیکن ساعات پخش برنامه متفاوت است).

رادیوهای مسلمانان

رادیو اوریانت،رادیو بور،رادیو سولی، فرانس مغرب،رادیو مدیترانه

رادیو شرق

رادیو شرقRadio Orient) 90%) برنامه‌های خود را به زبان عربی پخش می‌نماید. این رادیو تنها رادیویی است که بودجه آن توسط خارجیان ( عربستان سعودی ) تامین می‌گردد. این رادیو با 70 کارمند که 20 نفر آن خبرنگار هستند، فعالیت می‌کند. این رادیو در شهرهای پاریس، لیون، بوردو، و همچنین در لندن و سوئیس شبکه‌هایی تدارک دیده است.

رادیو بور

رادیو بور(Radio Beur )، یکی از محبوب‌ترین رادیوهای اخبار و موسیقی این روزها در فرانسه برای عرب‌های مهاجر است که در پاریس و حومه قابل شنیدن است. نام رادیو، برگرفته از اصطلاح عامیانه بور به معنای نسل دوم و سوم فرزندان مهاجرینی است که نیم قرن پیش گروه گروه از شمال آفریقا به فرانسه آمدند. این رادیو حدود 500000 شنونده در فرانسه و شماری بیش از این در شمال آفریقا و کشورهای عرب دارد.

رادیو آفتاب

رادیو آفتاب (Radio Soleil) یکی از رادیوهای اشتراکی است که 80% برنامه‌های آن به زبان عربی برای پاریس و حومه شهر مارسی و شهر لیون پخش می‌گردد.

رادیوهای یهودیان

  • آر.سی.جی؛
  • شلوم؛
  • رادیو جی؛
  • رادیو آر.سی.جی یا رادیو جامعه یهودیان(Radio de la Communauté Juive(RCJ))  یک رادیوی اشتراکی است که بودجه آن از طریق خزانه اجتماعی یهودیان تامین می‌شود.
  • رادیو جی J یک رادیوی اشتراکی است که 90% برنامه‌های خود را به زبان فرانسه پخش می‌کند. این رادیو از راه پخش آگهی‌های تبلیغاتی فعالیت می‌کند. این رادیو در پاریس و حومه شنونده دارد.

رادیوهای یهودیان در پاریس به طور متجمع و متشکل در یک فرکانس برنامه‌های خود را پخش می‌نمایند. لذا این رادیوها سعی و کوشش در یک هم‌زیستی و همکاری جهت ایجاد یک رادیوی واحد یهودی را دارند.

رادیو ارامنه

رادیو ارامنه ( AYP FM est une radio de la communauté arménienne de Paris et de la région parisienne) این رادیو در سال 1993 بعد از اینکه امتیاز اداره خصوصی آن را شرکت ارمنی - فرانسوی  (Association franco-arménienne de communication (AFAC) ) از شورای عالی سمعی و بصری فرانسه به دست آورد، فعالیت خود را برای ارمنی‌های مقیم پاریس و ایل دوفرانس از سر گرفت. لازم به تذکر است که  این انجمن از حمایت کلیسا و چندین انجمن برخوردار است. در گذشته فعالیت این رادیو جنبه تجاری داشته و لیکن در حال حاضر فقط 20% از کل بودجه رادیوی نام‌برده از طریق آگهی‌های تبلیغاتی تامین می‌گردد. برنامه‌های این رادیو در 2 نوبت در روز ( صبح 6 تا 14 و عصر 19 تا 21 ) به زبان‌های فرانسه و ارمنی پخش می‌گردد[۱][۲].

نیز نگاه کنید به

رادیو و تلویزیون در زیمبابوه؛ رادیو و تلویزیون در کانادا؛ رادیو در روسیه؛ رادیو در افغانستان؛ رادیو در تونس؛ رادیو در ژاپن؛ رادیو در کوبا؛ رادیو در لبنان؛ رادیو در مصر؛ رادیو در چین؛ رادیو در سنگال؛ رادیو در آرژانتین؛ رادیو در مالی؛ رادیو در سودان؛ رادیو در ساحل عاج؛ رادیو در اسپانیا؛ رادیو در اردن؛ رادیو در اتیوپی؛ رادیو در سیرالئون؛ رادیو در قطر؛ تلویزیون در روسیه؛ تلویزیون در افغانستان؛ تلویزیون در تونس؛ تلویزیون در ژاپن؛ تلویزیون در کوبا؛ تلویزیون در لبنان؛ تلویزیون در مصر؛ تلویزیون در چین؛ تلویزیون در سنگال؛ تلویزیون در آرژانتین؛ تلویزیون در فرانسه؛ تلویزیون در مالی؛ تلویزیون در سودان؛ تلویزیون در ساحل عاج؛ تلویزیون در اوکراین؛ تلویزیون در اسپانیا؛ تلویزیون در اردن؛ تلویزیون در اتیوپی؛ تلویزیون در سیرالئون؛ تلویزیون در قطر

کتابشناسی

  1. برگرفته از سایت http://fr.wikipedia.org/wiki/Radio_en_France
  2. نعیمی گورابی، محمدحسین(1392). جامعه و فرهنگ فرانسه. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ( در دست انتشار )،