نظام آموزش، تحقیقات و فناوری گرجستان

از دانشنامه ملل
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۵۰ توسط Samiei (بحث | مشارکت‌ها)

گرجستان به روند بولونی ملحق شده و عضو کنواسیون لیسبون می‌باشد. سیستم آموزشی گرجستان به سه دسته عمومی، حرفه و فنی و عالی که کاملا مطابق با استانداردهای اروپایی است تقسیم شده است. در گرجستان، دیپلم‌های آموزش متوسطه و کالج فنی و حرفه‌ای و مدرک آموزشگاه‌های عالی توسط کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا به رسمیت شناخته شده است. سازمان‌های بین‌المللی، وزارت علوم و آموزش گرجستان، وزارت کشور، وزارت دفاع و وزارت دادگستری گرجستان را خالی از فساد دانسته است. مطابق تحقیقات سال 2012 که توسط توسط سازمان GALLUP صورت گرفته است، 69 درصد مردم گرجستان از اصلاحات انجام شده در سیستم آموزشی حمایت کرده و نسبت به وزارت علوم و آموزش گرجستان اعتماد خود را ابراز داشته‌اند.

در گرجستان 2086 مدرسه دولتی و 226 مدرسه خصوصی وجود دارد. حدود 600000 دانش آموز و 59000 معلم در این مدارس فعالیت می‌کنند. سازمان‌های بین‌المللی، گرجستان را جزو پنج کشور اولی دانسته‌اند که به سهولت به سیستم آموزشی دسترسی دارد. به خاطر اصلاحات موفقیت‌آمیز در سیستم آموزشی، گرجستان برای دومین بار به عنوان معاونت ریاست شورای مرکزی دفتر بین‌المللی آموزش یونسکو انتخاب شده است. شایان ذکر است ریاست این دفتر در حال حاضر به عهده کشور نروژ است.

اصلاحات در جدول تامین مالی آموزش متوسطه، یکی از بخش‌های موفقی است که توسط بانک جهانی، شناخته شده است. در گرجستان، دولت برای هر دانش آموز یک سرانه‌ای مالی را تعیین می‌نماید که مختص آن دانش آموز بوده و به طور رایگان در اختیار دانش آموز قرار می‌گیرد و دانش آموز خود تصمصم می‌گیرد که در مدسه دولتی یا خصوصی درس بخواند. 11 درصد مدارس گرجستان خصوصی بوده و حدود 10 درصد دانش آموزان در این مدارس تحصیل می‌کنند. از لحاظ تعداد مدارس خصوصی، گرجستان یکی از کشورهای پیشتاز در اروپا می‌باشد.

مدارس عمومی در گرجستان توسط شورای امنا مدیریت می‌شود که ترکیب آن از والدین، معلمین و دانش آموزان تشکیل می‌شود. هیات امنا بودجه مدرسه و آیین‌نامه داخلی مدرسه را تدوین می‌کند. این شورا هم چنین مدیر مدرسه را برکنار و منصوب می‌کند. نامزد‌های دارای مجوز، توسط وزیر علوم و آموزش گرجستان به این شورا معرفی می‌شوند.

بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط اتحادیه اروپا در سال 2011، 78درصد مردم  گرجستان بر این باورند که در مدارس گرجستان محیط امن وجود دارد و این شرایط به خاطر راه‌اندازی سیستم ناظران در مدارس است. به خاطر راه‌اندازی این سیستم موارد همچون زورگویی 94 درصد و همراه داشتن سلاح 97 درصد کاهش یافته است. هم چنین تخریب امکانات مدارس 98 درصد کاهش را نشان می‌دهد. اتحادیه بین‌المللی ناظران آمریکا (NASRO) فعالیت ناظران مدارس گرجستان را عالی ارزیابی کرده است. بنا به این ارزیابی، تصمیم در خصوص عضویت گرجستان در این اتحادیه بین‌المللی اتخاذ گردید.

بر اساس ابتکار جدید وزارت علوم و آموزش گرجستان، والدین می‌توانند کودکان خود را از سن 6 سالگی، به مدرسه بفرستند، البته این امر اختیاری بوده و والدین در صورت علاقه این کار را انجام خواهند داد. ارزیابی‌ها در گرجستان نشان داده است کودکانی که از سن 6 سالگی به مدرسه می روند با کودکانی که از سن 7 سالگی به مدرسه می روند به طور یکسان به نتایج آموزشی نایل می‌شوند. لازم به ذکر است 52 درصد والدین در سال 2011 تصمیم گرفتند فرزندان خود را در اتمام سن 5 سالگی به مدرسه بفرستند. همچنین از سال 2011 هر دانش آموزی که وارد مدرسه می‌شود از رییس جمهور یک دستگاه رایانه (نوت بوک) همراه با برنامه و بازی‌های آموزشی هدیه می‌گیرد.

از سال 2011 طرح آموزش ملی جدید راه‌اندازی شد که در تدوین آن معلمین شرکت داشته‌اند. طرح آموزش ملی جدید توسط کارشناسان بین‌المللی و یونسکو به رسمیت شناخته شده است. براساس طرح آموزش ملی، ورزش جایگزین درس تربیت بدنی شده است. همچنین لیگ‌های ورزشی در مدارس مختلف راه‌اندازی شده است. بر اساس طرح آموزش ملی، دروس جدید از جمله فرهنگ جهانی و دفاع غیره نظامی نیز در مدارس تدریس می‌شود. براساس ابتکار وزارت علوم و آموزش و وزارت کشور، دانش آموزان سال یازدهم می‌توانند در مدارس، درس راهنمایی و رانندگی را فراگرفته و در صورت قبولی در امتحان مربوطه و رسیدن به سن 17 سالگی در امتحان شهری شرکت کرده و بطور رایگان گواهی‌نامه دریافت نمایند.  

اصلاحات در کتب درسی از سال 2011 شروع شده و در سال 2012 به پایان می رسد. براساس طرح آموزش ملی جدید، کتب درسی برای دانش آموزان اول الی ششم به شیوه جدید تدوین شده که حداکثر قیمت آن 10 لاری، حدود 27000 تومان می‌باشد. از سال 2012 الی 2013 کتب درسی جدید برای دانش آموزان 7 الی 12 سال تدوین می‌شود که قیمت آن زیر 10 لاری حدود 27000 تومان می‌باشد. دانش آموزان خانواده‌های فقیر، از سال اول تا داوزدهم کتب درسی را رایگان از دولت دریافت می‌کنند. شایان ذکر است مقطع ابتدایی در گرجستان 4 سال و متوسطه 8 سال است.

بر اساس اصلاحات صورت گرفته از سال 2011 تدریس زبان انگلیسی از سال اول در مدارس گرجستان اجباری شده است. بر اساس نتایج ارزیابی ملی، دانش آموزان از سال اول، زبان انگلیسی را فرا خواهند گرفت. روش تدریس زبان انگلیس در مدارس بر اساس کتاب «ماک میلان» می‌باشد. از ژانویه سال 2012 کتابخانه الکترونیکی وزارت علوم و آموزش راه‌اندازی شده است. در این کتابخانه کتب درسی لازم برای دانش آموزان و معلمین جمع‌آوری شده است. طرح skoool.ge با همکاری یکی از بزرگ‌ترین شرکت ها به نام intel راه‌اندازی شده است. تمام مطالب الکترونیکی ریاضی، فیزیک، شیمی و بیولوژی در این سیستم جمع آوری شده است. منابع الکترونیکی که برای دانش آموزان گرجی ایجاد شده است عبارت است از: www.buki.ge، www.skoool.ge ، www.el.ge    

از سال 2010 طرحی به نام «تدریس و آموزش با گرجستان» با موفقیت اجرا می‌شود. در قالب این طرح معلمین از آمریکا، کانادا، انگلیس و استرالیا در کنار معلمین گرجی در همه مناطق گرجستان زبان انگلیسی را تدریس می‌نمایند. طی دو سال اخیر بیش از 2500 معلم انگلیسی زبان در این طرح شرکت نموده‌اند. در نتیجه این اصلاحات، سطح زبان انگلیسی بالا رفته و بر نتایج امتحانات نهایی مدارس و همچنین کنکور سراسری نیز تاثیر بسزایی داشته است.

از سال 2012 طرحی به نام «زبان گرجی برای موفقیت آینده» راه‌اندازی شده که منظور از آن تقویت آموزش زبان گرجی در منطقه «کومو کارتلی» و جاواختی است. حدود 500 معلم داوطلب گرجی، زبان و ادبیات گرجی را با کتب درسی جدید و تدوین شده بر اساس استاندارد‌های معاصر در مدارس غیر گرجی تدریس می‌کنند. معلمین داوطلب در خانواده‌های محلی اقامت داشته و حتی به ساکنین محلی در آموزش زبان گرجی یاری می رسانند. بعد از آغاز این طرح، تعداد نمایندگان اقلیت‌های ملی مایل به ادامه تحصیلات در آموزشگا‌های عالی و مؤسسات حرفه‌ای گرجستان 230 برابر افزایش یافته است. همچنین «خانه‌های زبان گرجی» به منظور آموزش زبان گرجی تاسیس شده است.

دانش آموزان مدارس با روش‌های مختلف برای آموختن موفقیت‌آمیز و متمایز تشویق می‌شوند. به دانش آموزانی که در مقطع متوسطه دروس را با نمرات 10 قبول شوند، مدال طلا و نقره تقدیم می‌شود و در مقطع پایه‌ای رئیس جمهور یک دستگاه رایانه را به آن‌ها اهدا می‌کند.

دانش آموزانی که با موفقیت در المپیاد مدارس شرکت کنند تقدیرنامه و جوایز پولی به مبلغ 1000، 700، 500 لاری را دریافت می‌نمایند.

دانش آموزان ممتاز بطور رایگان در اردو‌های تابستانی شرکت می‌کنند. در چنین اردو‌هایی سال گذشته 600 دانش آموز شرکت نمودند. از این تعداد 120 دانش آموز ممتاز برای آموزش زبان انگلیسی به انگلیس اعزام شدند. همچنین مشارکت فعال دانش آموزان در المپیاد‌های بین‌المللی از جانب دولت تشویق می‌شود.

از سال 2010 دانش آموزان گرجستان از همه المپیاد‌های بین‌المللی با کسب جوایز بازگشتند. آن‌ها در ریاضی و آی تی، به موفقیت‌های خاصی نایل شدند و با تقدیرنامه و جوایز پولی به مبلغ 5000، 3000، و 2000 لاری تشویق می‌شوند.

علاوه بر این از سال 2012 به همت وزارت علوم و آموزش و سازمان تحقیقات  هسته‌ای اروپا  (CERN) اردو‌های بین‌المللی تابستانی راه‌اندازی شده و دانش آموزان با راهنمایی دانشمندان فعال در آن سازمان، دانش خود در علوم تجربی و آی تی را افزایش می‌دهند.

از سال 2011 مسابقه بین‌المللی دانش آموزان مخترع تحت عنوان «لئوناردو داوینچی» برگزار می‌شود.

از سال 2010 مدارس اختصاصی فیزیک و ریاضی با آموزش ویژه علوم تجربی و ریاضی و فیزیک احیا شده است.

ظرف سال 2012 23 مدرسه جدید ساخته و حدود 600 مدرسه تعمیر می‌شود.

گرجستان برای دانش آموزان گرجی در اروپا بالاترین تعداد رایانه دارد (1 رایانه برای 7 دانش آموز) و همه مدارس دولتی و خصوصی در گرجستان به شبکه اینترنت وصل شده هستند.

امسال 11000 دستگاه رایانه جدید و 1500 دستگاه school box (دستگاه معاصری است که ارتباط ثابت بین مدرسه و سرور مرکزی را تأمین می‌نماید و همچنین فرصت می‌دهد به مدرسه سرویس‌های الکترونیکی محلی داشته باشد) اضافه می‌شود.

آزمایشگاه‌های معاصر فیزیک، شیمی و بیئولوژی در مدارس همه شهرها و شهرستان‌ها نصب شده است.

امسال 200 هزار عدد نیمکت و 5000 تخته سیاه جدید در اختیار مدارس قرار می‌گیرد.

در سال 2012 «اتاق‌های آینده» مجهز با تکنولوژی ها و دستگاه‌های مدرن در 100 مدرسه افتتاح می‌شوند.

همه دانش آموزان سال 12 برای دریافت دیپلم مدرسه امتحانات نهایی را در 8 مواد درسی از جمله زبان و ادبیات گرجی، زبان خارجی، ریاضی، شیمی، فیزیک، بیئولوژی، تاریخ و جغرافیا می‌دهند.

امتحانات نهایی مدرسه به وسیله رایانه Computer Adaptive Testing (CAT) برگزار می‌شود.

بنابه گزارش سازمان بین‌المللی CITO گرجستان از نظر برگزاری امتحانات مدرسه به وسیله مدرن‌ترین فن آوری ها یکی از اولین کشورها است.

روند دریافت مجوز برای معلمین مدارس تا سال 2014 اختیاری است اما داشتن چنین مجوز از سال 2014 اجباری می‌شود و تنها معلمین دارای چنین مجوز حق تدریس در مدارس خواهند داشت.

معلمین دارای مجوز تدریس مبلغ 75 لاری را به عنوان اضافه کار می‌گیرند.

در صورت دادن امتحان زبان انگلیسی و کامپیئوتر 125 لاری بر حقوق معین اضافه می‌گردد.

در صورتی که معلمین دروس علوم تجربی امتحانات آزمایشگاهی را با موفقیت دهند، 75 لاری بر حقوق معین اضافه می‌گردد.

میزان حقوق 25 در صد معلمین با بهترین نمرات در امتحانات 1000 لاری می‌باشد.

لاری بر حقوق معین معلم راهنما اضافه می‌گردد.

معلمینی که به دو زبان تدریس می‌کنند 200 لاری اضافه می‌گیرند.

معلمین که در طرح «تدریس و آموزش با گرجستان» شرکت می‌کنند 500 لاری را به عنوان اضافه کار دریافت می‌کنند.

دولت از توسعه حرفه‌ای معلم مراقبت می‌کند. هر معلم فرصت دارد دوره‌های دانش آفزایی رایگانی در «خانه‌های معلم» مستقر در تفلیس و کوتائیسی بگذارانند.

تا آخر سال جاری چنین «خانه‌های معلم» در آخالتسیخه، باتومی و زوگدیدی نیز افتتاح می‌گردند.

دولت برای ارتقای سطح دانش زبان انگلیسی معلمین آن‌ها را به دوره فشرده زبان انگلیسی اعزام می‌نماید و همچنین معلمین فیزیک در مرکز علمی بین‌المللی (سازمان تحقیقات هسته ای اروپایی CERN) که معروفیت جهانی دارد دوره‌های دانش افزایی را می‌گذرانند.

روزنامه اینترنتی آموزش و اطلاع رسانی تخصصی [۱] برای همه معلمین همه مدارس دولتی گرجستان در دسترس می‌باشد.

علاوه بر این همه مدارس دولتی گرجستان مجله تحت عنوان «معلم» که توسط مرکز ملی توسه حرفه‌ای معلمین وزارت علوم و آموزش منتشر می‌شود دریافت می‌کنند.

همه معلمین مدارس دولتی گرجستان توسط دولت گرجستان بیمه می‌شوند.

دولت به توسعه آموزش مشمول (inclusive) را که توسط دولت نروژ شناخته شده مساعدت می‌کند.

دولت نروژ در کمک به اجرای این محور اصلاحات خیلی فعال می‌باشد.

از سال 2012 هر تبعه گرجستان مایل به آموزش حرفه‌ای جدید در کالج‌های فنی حرفه‌ای دولتی و خصوصی از دولت کمک هزینه به مبلغ 1000 لاری را دریافت می‌کند. دریافت کمک هزینه‌ها از طریق مرکز اطلاع‌رسانی کالج‌های فنی-حرفه‌ای وزارت علوم و آموزش صورت می‌گیرد.

5 کالج فنی-حرفه‌ای یعنی دو کالج در تفلیس و بقیه در منطقه امبرولائوری، کبولتیو ازورگتی در سال 2012 افتتاح می‌شوند.

آمار اشتغال بعد از کسب آموزش فنی حرفه‌ای در گرجستان 64 در صد است.

لازم به ذکر است که نظریه آموزش فنی-حرفه‌ای طبق استاندارد‌های اروپایی و با مساعدت اتحادیه اروپا تدوین گردید.

در دو کالج فنی-حرفه‌ای (در کاچرتی، در کابولتی) خوابگاه رایگان برای دانشجویان از مناطق کوهستانی دایر شده است.

هر کالج فنی-حرفه‌ای مجهز به دستگاه‌های معاصر و پاسخگوی درخواست‌های جدید آموزش حرفه‌های جدید می‌باشد.

به ابتکار وزارت علوم و آموزش طرح جدید «دوره‌های باز آموزی» اجرا می‌شود و در قالب آن در 20 شهر گرجستان دوره‌های بازآموزیی برای 20 هزار نفر برگزار می‌گردد. شرکت کنندگان در این طرح دوره‌های آموزش زبان انگلیسی و کامپیوتری و همچنین دوره تخصص حرفه‌ای را می‌گذرانند.

داوطلبان دانشگاه برای پذیرفتن در آموزشگاه‌های عالی 4 امتحان در زبان گرجی، زبان خارجی، استعداد‌های عمومی، و یک امتحان ماطبق با دانشگاه انتخاب شده می‌دهد. بانک جهانی امتحانات ملی را به یکی از اصلاحات موفقیت‌آمیز در گرجستان شناخت.

دولت ناشی از نتایج امتحانات و رشته‌های اولویت‌دار تحصیلات دانشجویان را با کمک هزینه‌های 100، 70، 50 و 30 در صدی تأمین مالی می‌نماید. دانشگاه‌های علوم تجربی و مهندسی اولویت‌دار هستند.

در سال 2011 درخواست به دانشگاه‌های مهندسی با 102 در صد و علوم تجربی با 46 در صد افزایش یافته است.

لازم به ذکر است که در اروپا و فزای شوروی گرجستان از لحاظ کسب آموزش عالی یکی از ارزان‌ترین کشور یعنی با هزینه تحصیلی خیلی پایین محسوب می‌شود. در آموزشگاه‌های عالی دولت برای دانشجویان از خانواده‌های بی‌بضاعت کمک هزینه اضافی را اختصاص می‌دهد.

داوطلبان ارمنی زبان و آذری زبان اتباع گرجستان برای پذیرفتن در آموزش‌های عالی فقط امتحان استعداد‌های عمومی (به زبان آذری و یا به زبان ارمنی) داده در رشته‌های مورد علاقه پذیرفته می‌شوند. آن‌ها ظرف یک سال درس‌های آموزش فشرده زبان گرجی داشته و از سال تحصیلی بعدی بدون امتحان آموزش زبان گرجی را در دانشکده مورد علاقه ادامه می‌دهند.

از سال 212 40 استاد مدعو از دانشگاه‌های معتبر جهانی برای درس دادن به دانشگاه دولتی جاواخیشویلی دانشگاه دولتی فنی، دانشگاه دولتی پزشکی و دانشگاه دولتی ایلیا وارد به گرجستان می‌شوند.

تعداد داوطلبان خارجی برای تحصیل در آموزشگاه‌های عالی گرجستان با 300 در صد افزایش یافته است.

وزارت آموزش و علوم برای دانشجویان ممتاز تحصیل در مقطع فوق لیسانس و اقامت در آموزشگاه‌های عالی معتبر جهانی را تأمین مالی می‌نماید. طبق این طرح تا آخر سال 2011 حدود 400 نفر دانشجویان گرجی دوره فوق لیسانس در خارج از کشور را گذارانده‌اند.

از سال 2012 مؤسسات آموزشی که توسط دولت گرجستان تأسیس شده است به صورت شخص حقوقی غیر انتفاعی فعالیت می‌کنند که باعث استقلال، انعطاف‌پذیری و آزادی در فعالیت می‌شود.

از سپتامبر سال 2012 دانشگاه فنی بین‌المللی در باتومی افتتاح شد که به شعبه دانشگاه آمریکایی معتبر در می‌آید و در حال حاضر زیرساخت آن ایجاد می‌شود.

دولت گرجستان سالانه 24 میلیون لاری برای مساعدت به توسعه و تحقیقات علمی اختصاص می‌دهد.

دانشمندان گرجی در فعالیت مرکز علمی بین‌المللی CERN (سازمان تحقیقات هسته‌ای اروپایی) شرکت میکنند. مشارکت کشور ما در این یکی از بزرگ‌ترین کنسرسیوم علمی جهانی از لحاظ نمودار میانگین در بین چند کشور اول جهان قرار دارد.

• در قالب طرح اشتغال دانشجویان 25000 نفر دانشجوی لیسانس آموزش گاه‌های عالی ارزیابی شده از 20 ژوئیه الی 20 اوت سال 2012 مشغول به کار می‌شود. دانشجویان در اداره‌های دولتی، بخش خصوصی، شرکت‌های حقوقی، موزه‌ها، ادارات پزشکی و نهاد‌های خودگردانی مشغول به کار می‌شوند. علاقمندان مشارکت در این طرح می‌توانند در سایت اینترنتی [۲] ثبت نام نمایند.

• اجرای طرح حائز اهمیت بوده تا روش اشتغال‌زایی تابستان دانشجویان در گرجستان مانند کشورهای غربی ترویج می‌شود. (گزارش رایزنی فرهنگی در تفلیس)[۳]

سیستم آموزشی و نظام آموزشی

نظام آموزشی گرجستان از سال 2004 دستخوش تغییرات مدرن‌سازی سخت و بحث برانگیزی شده است. تا پیش از آن تاریخ پسران و دخترا ن نوجوان پس از اتمام دوره هشت ساله، می‌توانستند در مدرسه متوسطه کامل که دوره آن دو سال بود به تحصیلات خود ادامه دهند و به کسب معلومات بپردازند و طی دو سال تحصیل در کلاس نهم و دهم دانش لازم را برای ورود به مؤسسات عالی آموزش بدست آورند.

در حال حاضر دوره تحصیلی به سه دوره ابتدایی (6 سال)، پایه (سه سال) و متوسطه (2 سال) تقسیم می‌شود که دانش آموزان می‌توانند به جای دو سال متوسطه 94% درصد از کودکان، در رشته‌های فنی و حرفه‌ای تحصیل نمایند. در سال 2005 واجد شرایط سنی در مقطع دبستان و 83% در مقطع متوسطه ثبت نام کردند. وزارت آموزش و پرورش گرجستان تعداد دانش آموزان محصل در مقطع دبیرستان در سال 85% از کل دانش آموزان دبستان / 2004 را 565,900 نفر گزارش کرد. در همین سال 5 5% در مدارس آذری و / 5% در مدارس روسی 4 / و دبیرستانی در مدارس گرجی زبان، 5 %3/5 در مدارس ارمنی زبان تحصیل می‌نمودند.

علاوه بر شبکه وسیع مدارس روزانه، مدارس شبانه و مکاتب‌های برای تحصیلات عمومی وجود دارد که علاقمندان می‌توانند در حین کار به کسب معلومات متوسطه نائل آیند. برای افرادی که درس می‌خوانند، مؤسسات تولیدی شرایط لازم را برای تحصیل فراهم می‌سازند. نوجوانان دختر و پسر پس از به پایان رساندن مدرسه 9 ساله می‌توانند به مدارس تخصصی متوسطه وارد شوند و در صورتی که آموزش 11 ساله را طی کنند و با گذراندن امتحان ورودی و اخذ نمره کافی کنند به مؤسسات عالی آموزش راه یابند. در سال 2008 در گرجستان 20 مؤسسه عالی آموزشی زیر نظر وزارت آموزش و علوم این کشور مشغول فعالیت هستند. علاوه بر دانشگاه تفلیس، دانشگاه فنی (پلی تکنیک) سه مدرسه عالی کشاورزی و دانشکده پزشکی، هفت مدرسه عالی تربیت معلم، انستیتوی زبان‌های خارجی و سه مؤسسه عالی هنری مانند آکادمی هنر، کنسرواتوار، انستیتوی تئاتر و انستیتوی ورزشی نیز وجود دارد.

144 دانشجو در مؤسسات آموزش عالی این کشور از / 2005 تعداد 316 - در سال 6 جمله دانشگاه‌ها ثبت نام کردند. دانشجویان پس از چهار سال تحصیل، درجه با لیسانس و در صورت ادامه تحصیل تا 2 سال دیگر درجه فوق لیسانس را دریافت می‌نمایند. در حال حاضر، تحصیلات در دانشگاه‌های دولتی رایگان می‌باشد و تعداد مورد نیاز دانشجویان را دولت مشخص می‌کند. نحوه ورود دانشجویان به دانشگاه‌ها و مؤسسات علمی سراسری نیست و مطابق سیستم گذشته می‌باشد، بدین ترتیب که دانشجویان پس از انتخاب رشته مورد نظر باید 2 تا 5 امتحان را به صورت شفاهی و کتبی با موفقیت بگذرانند. براساس نوع رشته انتخابی تعداد امتحانات ورودی متغیر است. در این نوع گزینش چنانچه داوطلبی در یکی از امتحانات ناموفق باشد مجبور خواهد بود سال تحصیلی بعد جهت شرکت در امتحانات ورودی دانشگاه اعلام آمادگی نماید.

استادان در دانشگاه‌های دولتی، رسمی و در استخدام وزارت آموزش و پرورش هستند، اما استادان دیگری نیز از مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی برای آموزش و تدریس به 288/ 8,8% از کل بودجه کشور (7، صورت حق التدریس دعوت می‌شوند. در سال 2005 میلیون دلاری) به آموزش و پرورش اختصاص داده شد. 2005- تعداد مراکز آموزشی در سال 6 تعداد مؤسسات تعداد دانش آموزان و دانشجویان 76,416 پیش دبستان 1,214 326,597 مدارس ابتدایی 2,744 مدارس متوسطه رقم بالا مربوط به ابتدایی و متوسطه است 308,127 مدارس شبانه 14 آمار دقیقی در دست نیست.

مدارس دولتی متوسطه

(فنی- حرفه‌ای)

20,904 86

مدارس خصوصی متوسطه

(فنی- حرفه‌ای)

6,836 26

مؤسسات عالی دولتی

(از جمله دانشگاه‌ها)

113,801 25

مؤسسات عالی خصوصی

(از جمله دانشگاه‌ها)[۴]

30,512 146

سطح علمی و فرهنگی جامعه

طبق بررسی‌های آماری سال 2007 تمامی جمعیت بزرگسال گرجستان با سواد هستند. می‌توان گفت سطح علمی گرجی‌ها نسبتا بالاست. دانشمندان رشته ریاضی گرجستان مانندن. موسخلی شویلی، و. کوپرادزه، ای. وکوا در کشورها ی خارجه نیز مشهور می‌باشند. کارهای علمی دانشمندان گرجی مربوط به قابلیت ارتجاع، معادلات انتگرال، مسائل مربوط به حدود در عملیات تحلیلی، معادلات دیفرانسیل نوع بیضی در توپولوژی دارای اهمیت علمی و ارزش فوق‌العاده هستند، که در مرکز پژوهش‌های علمی در رشته نجوم در نقاط مرتفع کوهستانی قرار دارند. مسائل مربوط به فیزیک نور و تشعشعات کیهانی مطالعه می‌شود. در سال 1959 میلادی رآکتور اتمی پژوهشی شروع به فعالیت کرد. با این رآکتور مطالعات مربوط به تشعشعات رادیو اکتیویته انجام می‌گیرد.

کارهای اکتشافی و تجسمی در رشته جدید علم یعنی سیبرنتیک فیزیکی با موفقیت بسط و توسعه می‌یابند. گروه کارکنان انستیتوی سیبرنتیک بیش از 50 طرح مختلف بوجود آورده‌اند که 25 فقره از آن‌ها برای نخستین بار در دنیا بکار برده می‌شود. بررسی قطب‌های الکترو مغناطیسی و جاذبه زمین، پدیده‌های زلزله ای، ساختمان و ترکیب قشر فوقانی بر طبق معلومات و اطلاعات ژئوفیزیکی، تکمیل اکتشافی ژئوفیزیکی، رادیو اکتیویته، سنگ‌های کانی و چشمه‌های آب معدنی، فیزیک، بارندگی و ابرها، حالات گوناگون، شدت تشعشات کیهانی، فهرست تقریبی مسائلی است که بر طبق آن‌ها کارهای علمی و پژوهشی در رشته ژئوفیزیک در گرجستان انجام می‌گیرد.

ایجاد اسلوب و وسائل فنی برای حل مسائل مربوط به مبارزه با تگرگ زدگی از موفقیت‌های بزرگ ژئو فیزیکدانان گرجی به شمار می‌آید. تلاش شیمیدانان گرجی در سال‌های اخیر به مطالعه و استفاده صحیح از انواع جدید مواد شیمیایی معطوف بوده است. روش استخراج ید از آب چاه در صنایع معمول گردیده. طریقه بدست آوردن مواد سولفیدی از کات کبود با استفاده از اتوکلاو، مورد بررسی قرار گرفته و برای بهره‌برداری آماده شده و نیز تکنولوژی بکر و مخصوصی در زمینه تولید پرمنگنات پتاسیم و غیره ایجاد گردیده است. تسی تسی شویلی و آگلادزه در زمینه شیمی، مطالعات پژوهشی ثمربخشی انجام داده‌اند.

در رصدخانه آباستومان که ی.خارادزه ریاست آن را بر عهده دارد، پژوهش‌های مهمی در زمینه بررسی فضای بین ستارگان، ساختمان عالم افلاکی یا کهکشان‌های جو فوقانی و در خصوص فوائد نور خورشید به عمل می‌آید. اخترشناسان گرجستان کاتالوگ‌های بزرگی به وجود آورده‌اند که رنگ بیش از 15 هزار ستاره کم نور تاریکی‌ها و مه آلودگی‌های برون کهکشانی در آن‌ها نشان داده شده است و نیز اسلوب مؤثری برای بررسی تراکم مکانی ستارگان یافته‌اند که در کارهای اخترشناسان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انستیتوی مکانیک ساختمان و مقاومت در برابر زلزله، پژوهش‌هایی را در زمینه زلزله‌نگاری به مقیاس سراسری انجام می‌دهند. دانشمندان رشته انرژی در جمهوری‌های قفقاز جنوبی سهم بسیار گران‌بهایی در این زمینه دارند. ماشین‌های محاسباتی پیشرفته و کامپیوتر که توسط دانشمندان طراح گرجستانی ساخته شده‌اند در بسیاری از مؤسسات صنعتی با موفقیت کار می‌کنند. نیروگاه رامین اهواز در ایران که یک نیروگاه نوع روسی است مجهز به سیستم کنترل کامپیوتری است و این سیستم کامپیوتری ساخت جمهوری گرجستان است که با موفقیت در حال بهره‌برداری می‌باشد. کارشناسان و مهندسان نیروگاه مذکور با استفاده از این سیستم کامپیوتری آخرین اطلاعات لازم راجع به کار نیروگاه را کسب می‌نمایند و به تجزیه و تحلیل آن می‌پردازند.

تکنولوژی الکترونیک به سرعت در حال رشد است و در امور تولیدی عمیقاً مورد استفاده قرار می‌گیرد. پژوهش‌هایی که مرحوم دوالی در زمینه تئوری عملی تراکتورها، اتومبیل‌ها و موتورهای گوناگون که برای شرایط محل‌های مرتفع کوهستانی ساخته می‌شوند انجام داده، بسیار ثمر بخش است. تحقیقات و بررسی‌های انستیتوی متالوژی در زمینه تولید آهن و فولاد در کوره‌های بسته الکتریکی و نیز کارهای گروه طراح نخستین ماشین برداشت محصول چای، بسیار شهرت دارد. در زمینه زراعت و دامپروری مکانیزه کردن کشاورزی، کارهای علمی مهمی صورت می‌گیرد. علم بیوشیمی گرجستان در زمینه پرورش مو و تاک انگور و بوته چای و فرآوری این محصول یکی از برجسته‌ترین مقام‌ها را در جهان احراز کرده است. یک سلسله کار در زمینه نقشه‌نگاری جغرافیایی و شناسایی آب و هوای مناطق و هیدرولوژی گرجستان توسط انستیتو جغرافیای گرجستان انجام یافته است. دانش پزشکی نیز در حال پیشرفت است.

مکتب فیریولوژیست‌های مسائل مهم و مبرم فیزیولوژی یعنی مسئله حافظه مورد مطالعه قرار دارد. آخرین موفقیت فیزیولوژی گرجستان عبارت است از مطالعه مکانیزم‌های عصبی که به انسان و حیوان اجازه می‌دهند تا در فضا موقعیت خود را درک کنند و جهت‌یابی نمایند. دانشمندان گرجستان در فعالیت‌های علمی بین‌المللی در کارهای علمی سازمان‌های گوناگون بین‌المللی و فرهنگی مشارکت دارند. دانشمندان خارجی نیز به نوبه خود در حیات علمی جمهوری گرجستان شرکت می‌نمایند. مونوگرافی ها و تألیفات دانشمندان گرجستان در انگلستان، آلمان، ایتالیا، چین، رومانی، امریکا، چک  اسلواکی، فرانسه، یوگسلاوی و در سایر کشورها طبع و نشر میگردد. قریب به 20 تن از دانشمندان برجسته گرجی به عضویت مؤسسات علمی در سایر کشورها برگزیده شده‌اند[۵].

مراکز آموزشی و تحقیقاتی گرجستان

دانشگاه تفلیس

دانشگاه تفلیس به عنوان نخستین و مهم‌ترین مرکز آموزش عالی جدید در قفقاز و گرجستان و پایه‌گذار علوم جدید، در تاریخ 8 فوریه سال 1918 در روز بزرگداشت «شاه داوید بانی» تأسیس شد. نخستین گام تشکیل دانشگاه در گرجستان، از طرف گروهی از دانشمندان و دانشجویان تحصیل‌کرده دانشگاه سنت پطرزبورگ روسیه برداشته شد. این گروه را پروفسور «ایوانه جاواخیشویلی» دانشمند برجسته گرجستان رهبری می‌کرد. در سال 1989، دانشگاه دولتی تفلیس به افتخار بنیان‌گذار آن به نام «ایوانه جاواخیشویلی» نام‌گذاری شد.

در حال حاضر دانشگاه تفلیس دارای 20000 نفر دانشجو است. امروزه دانشگاه تفلیس دارای 21 دانشکده است که 18 دانشکده آن در امر آموزش اساسی و تحقیقات علمی فعالیت دارند. این دانشکده‌ها عبارتند از: مکانیک و ریاضیات، ریاضی کاربردی، فیزیک، شیمی، جغرافیا و زمین‌شناسی، زیست‌شناسی، تاریخ، فلسفه، روانشناسی، روزنامه‌نگاری زبان و ادبیات، زبان و ادبیات اروپای غربی، مطالعات شرقی، حقوق، حقوق و روابط بین‌الملل، اقتصاد، مهندسی و اقتصاد تجارت.

این دانشگاه دارای مرکز انتشارات است که کارهای چاپی دانشگاه را انجام می‌دهد. کتاب «مجله دانشگاه تفلیس» از سال 1919 چاپ می‌شود. روزنامه‌ای هفتگی به نام «دانشگاه تفلیس» از سال 1972 تاکنون چاپ می‌شود. موزه تاریخ دانشگاه تفلیس، موز ه کانی‌شناسی، جانورشناسی و گیاه‌شناسی، ضمیمه دانشکده‌های جغرافیا و زمین‌شناسی و زیست‌شناسی است. خوابگاه دانشگاه دارای 5 ساختمان است که روی هم 15840 متر مربع زیر بنا داشته و ظرفیت پذیرش 2200 نفر را دارند. دانشگاه تفلیس با دیگر مراکز علمی و آموزشی به ویژه دانشگاه‌های سارلندوینا (آلمان)، دانشگاه اموری و کالج ویلیامز (امریکا)، دانشگاه ویکتوریا، دانشگاه بریتیش کلمبیا و کنکوردیا (کانادا)، دانشگاه تانیز (فرانسه) دانشگاه لندن و پلی اتیک پریستون (انگلستان)، دانشگاه اوتوس لوراند بوداپست (مجارستان)، دانشگاه‌های بیلکنت و آنکارا (ترکیه)، دانشگاه‌های پالرموو ونیز (ایتالیا)، دانشگاه‌های آتی و تسالونیکی (یونان) و دیگر مراکز علمی، از جمله مرکز بین‌المللی فیزیک هسته‌ای (سوئیس) و... ارتباط دارد. در این دانشگاه همچنین سمینارها و کنفرانس‌های بین‌المللی متعددی برگزار شده است.

آکادمی علوم گرجستان

آکادمی علوم گرجستان به شکل سازمان یافته‌ای از اتحاد دانشمندان گرجی در فوریه سال 1941 تأسیس شد. اولین اعضای منتخب این آکادمی 16 نفر بودند که در دو حوزه فعالیت داشتند: حوزه ریاضیات و علوم طبیعی (8 عضو) و حوزه علوم اجتماعی 8 عضو). بنیان‌گذاران آکادمی عبارت بودند از: گئورگی آخولدیانی (زبان‌های هند و) ایرانی)، ایوان بریتاشویلی (روانشناسی)، آرنولد چیکوباوا (زبان‌شناسی)، گئورکی چوبیناشویلی(هنرشناسی)، سیمون جاناشیا (تاریخ)، الکساندر جانلیدز ه (زمین‌شناسی)، کورنلی ککلیدزه (ادبیات‌شناسی)، نیکولوز کتسخوولی (گیاه‌شناسی)، تاراسی کواراتسخلیا (فرهنگ‌های جنب مداری)، گئورگی خاچاپوریدزه (تاریخ)، نیکولوز موسخلیشویلی (ریاضیات، مکانیک)، آکاکی شانیدزه (زبان‌شناسی)، الکساندرتوالچرلیدزه (معدن‌شناسی)، دیمیتری اوزنادزه (روانشناسی)، کریاک زاوریف (مکانیک ساختمان) و فیلیپ زایتسف (جانورشناسی).

تعداد کارکنان این آکادمی 13 هزار نفر است که در میان آن‌ها 6 هزار نفر کارمند علمی (از جمله بیش از 500 نفر دکترای علوم و 2700 نفر نامزد علوم) آکادمی هستند. در حال حاضر 53 نفر آکادمیسین و 84 نفر عضو وابسته در آکادمی علوم فعالیت دارند. در سیستم آکادمی علوم 56 انستیتوی علمی  تحقیقاتی وجود دارد. آکادمی علوم گرجستان دارای مرکز انتشارات مربوط به خود است که «متسنیره با» (علوم) نام دارد. همچنین آکادمی دارای چاپخانه و کتابخانه مخصوص به خود است. آکادمی مجلات علمی چندی از جمله «بولتن آکادمی علوم گرجستان»، «پیام آکادمی علوم گرجستان»، در شش سری، «مسائل زبان‌شناسی ایبری قفقازی» و یک بولتن نجوم و نیز مجله علمی عمومی به نام «علم و تکنولوژی» را منتشر می‌کند. آکادمی علوم گرجستان از نظر ساختار اداری دارای هیأت رئیسه است که شامل ریاست آکادمی، سه نفر معاون، یک نفر دبیر آکادمی، 9 نفر دبیر دایره‌های علمی، چهار نفر عضو شعبه زبان و ادبیات و چهار نفر مشاور هیأت رئیسه. از کل 22 نفر اعضای هیأت رئیسه آکادمی علوم 18 نفر عضو وابسته (آکادمیسین) و 4 نفر عضو پیوسته دائمی علوم گرجستان هستند.

انستیتوهای علمی تحقیقی این آکادمی عبارتند از:

الف) شعبه ریاضیات و فیزیک

این شعبه دارای 11 نفر آکادمیسین و 15 نفر عضو پیوسته است. شعبه دارای 15 انستیتوی علمی تحقیقی بشرح زیر است:

1. انستیتوی ریاضیات تفلیس به نام آ.رازمادزه.

2. انستیتوی محاسبات ریاضی به نام ن  موسخلیشویلی.

3. انستیتوی فیزیک

4. انستیتوی سایبرنتیک.

5. رصدخانه فیزیک نجومی آباستومانی

ب) شعبه علوم زمین

این شعبه دارای سه عضو آکادمیسین و شش نفر عضو پیوسته است. انستیتوهای علمی تحقیقی این شعبه به شرح زیر است:

1. انستیتوی ژئوفیزیک

2. انستیتوی زمین‌شناسی به نام جانه لیدزه

3. انستیتوی جغرافیا به نام واخوشتی باگراتیونی

4. انستیتوی زمین‌شناسی مهندسی و هیدرولوژی

5. انستیتوی هیدرومتئورولوژی

ج) شعبه مکانیک عملی و ماشین‌سازی

در این شعبه 9 نفر آکادمیسین و 7 نفر عضو پیوسته آکادمی عضویت دارند.

شعبه دارای چهار انستیتو به شرح زیر است:

1. انستیتوی سیستم‌های کنترل

2. انستیتوی مکانیک و مقاومت مصالح

3. انستیتوی مهندسی معدن به نام گ. تسولوکیدزه

4. انستیتوی مکانیک ماشین.

د) شعبه علوم کشاورزی

این شعبه دارای 6 نفر عضو پیوسته آکادمی علوم است و 6 انستیتوی علمی تحقیقی به شرح زیر است:

1. باغ شناسی مرکزی (تفلیس)

2. باغ‌شناسی سوخومی

3. باغ‌شناسی باتومی

4. بخش تحقیقات علمی در زمینه بیولوژی دامپروری

5. انستیتوی مدیریت آب و مهندسی اکولوژی

6. انستیتوی جنگل‌داری کوهستانی

و) شعبه علوم اجتماعی

این شعبه 7 نفر آکادمیسین و 15 نفر عضو پیوسته آکادمی علوم دارد و دارای 14 انستیتو به شرح زیر است:

1. انستیتوی تاریخ و مردم‌شناسی به نام ای.جاواخیشویلی؛

2. انستیتوی تاریخ هنر گرجستان به نام چوبیناشویلی؛

3. انستیتوی فلسفه؛

4. انستیتوی روانشناسی به نام د اوزنادزه؛

5. انستیتوی اقتصاد به نام گوگوشویلی؛

6. انستیتوی دولت و قانون؛

7. انستیتوی علمی تحقیقاتی تسخین والی؛

8. انستیتوی دموگرافی و تحقیقات جامعه‌شناسی؛

9. مرکز مطالعات باستان‌شناسی؛

10. مرکز اطلاعات علمی علوم اجتماعی؛

11. موزه مطالعات علمی تاریخی استقرار گرجی‌ها در روسیه (مسکو

12. موزه تاریخ و مردم‌شناسی کوتائیسی به نام بروزتشیویلی؛

13. مرکز تحقیقات روابط بین‌الملل.

گ) شعبه زبان و ادبیات

در این شعبه 9 نفر آکادمیسین و 8 نفر عضو پیوسته آکادمی علوم عضویت دارند.

شعبه دارای 5 انستیتو به شرح زیر است:

1. انستیتو زبان‌شناسی؛

2. انستیتو ادبیات گرجی به نام شوتاروستاولی؛

3. انستیتو نسخ خطی به نام ککه لیدزه؛

4. انستیتو شرِق‌شناسی به نام تسرتلی؛

6. انستیتو زبان، ادبیات و تاریخ آبخاز به نام د. گولیا.

مؤسسات تحقیقاتی

1. مؤسسه پرتوشناسی و رادیولوژیکی گرجستان  تفلیس؛

2. مؤسسه تحقیقاتی بهداشت تفلیس؛

3. مؤسسه پاتولوژی سوخومی؛

4. مؤسسه تحقیقات ملی صنعتی (کشاورزی) تفلیس؛

5. مؤسسه تحقیقات بیماری‌های سل تفلیس؛

6. مؤسسه تحقیقات آموزش ارتوپدی تفلیس؛

7. مؤسسه تحقیقات روانشناسی بالینی تفلیس؛

8. مؤسسه تحقیقات روانپزشکی تفلیس؛

9. مؤسسه تحقیقات بیماری‌های پوستی و مقاربتی تفلیس؛

10. مؤسسه تحقیقاتی چای و محصولات نیمه گرمسیری تفلیس؛

11. مؤسسه تحقیقاتی واکسن تفلیس؛

12. مؤسسه تحقیقاتی رادیان تفلیس؛

13. مؤسسه تحقیقاتی هواشناسی تفلیس؛

14. مؤسسه تحقیقاتی انگل‌شناسی تفلیس؛

15. مؤسسه تحقیقاتی ژنتیک تفلیس.

موزه‌ها

در سال 2005 وجود 111 موزه در گرجستان گزارش شد که سالانه 301000 نفر از آن‌ها دیدن می‌کنند. مهم‌ترین این موزه‌ها عبارتند از:

1. موزه ملی گرجستان، تفلیس؛

2. موزه دولتی تاریخ و قوم‌شناسی کوتائیسی؛

3. موزه دولتی گرجستان، تفلیس؛

4. موزه هنرهای زیبای امیراناشویلی؛

5. موزه هنر، تفلیس؛

6. موزه هنر گرجستان، تفلیس؛

7. موزه هنرهای شرقی گرجستان، تفلیس؛

8. گالری عکس گرجستان، تفلیس؛

9. موزه کتابخانه گرجستان، تفلیس؛

10. موزه ایالتی آبخازی، سوخومی؛

11. موزه ایالتی انسان‌شناسی و نژادی، تفلیس؛

12. موزه دولتی هنرهای کاربردی و فولکلور گرجستان.

کتابخانه‌ها

در جمهوری گرجستان 4100 کتابخانه عمومی، 1015 کتابخانه فنی تخصصی وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

1. کتابخانه مرکزی آکادمی علوم گرجستان، تفلیس؛

2. کتابخانه ملی دولتی گرجستان، تفلیس؛

3. کتابخانه علوم و تکنولوژی، تفلیس؛

4. کتابخانه دانشگاه دولتی تفلیس.

آسایشگاه‌های درمانی

در این سرزمین هزارها چشمه معدنی وجود دارد. هوای لطیف و ملایم، سواحل آفتابی دریای سیاه و جنگل‌های کوهستانی، تنوع شرایط اقلیمی کوهستانی و دریایی و محل‌های درمان با آب و گل از مختصات آسایشگاه‌های درمانی گرجستان است که قادر هستند سالانه 250 الی 300 هزار نفر را پذیرا باشند. در دره جنگلی جبال مسخت، چشمه‌های سایرمه که دارای آب‌های شفابخش هستند فوران می‌زنند. این آب ها در درمان بیماری‌های معده و روده و امراض مجاری ادرار بسیار مؤثر می‌باشند.

باکوریانی

که به عنوان محل آسایش و تفریح ورزش‌های زمستانی است بسیار شهرت دارد. اینجا مرکز تجمع دوست‌داران ورزش‌های زمستانی است و محل تمرینات دائمی اسکی‌بازان می‌باشد. در فاصله کمی از باکوریانی در میان جنگل‌ها درختان کاج آسایشگاه‌های «تسمی» Tsemi، «تساگوری» Tsagueri قرار دارند که دارای ساناتوریوم‌ها و آسایشگاه‌های «اوتسرا» Utsera و «شووی» Shovi برای بیمارانی که به آب و هوا و درمان در شرایط بهتری احتیاج دارند قرار گرفته و آب‌های شفابخش این منطقه معروفیت زیادی دارد. کوه پایه‌های جبال قفقاز بزرگ در نزدیکی جایی که رود لیاخوی بزرگ به طرف اراضی هموار خارج می‌شود در محلی که شبیه گودال بزرگی است و همه آن پوشیده از سبزه و درخت می‌باشد، آسایشگاه مجاوا قرار دارد. چشمه آب‌های معدنی این ناحیه از نظر درمانی و تندرستی اثرات معجزه آسایی دارد. آسایشگاه تسقالتوبو Tsqaltubo دارای آب گرمی با خاصیت رادیو اکتیویته است و در درمان روماتیسم اثر فوق العاده ای دارد. موارد زیادی اتفاق افتاده که بیماران روماتیسمی که قادر به راه رفتن نبوده و آن‌ها را با برانکارد به این محل آورده‌اند، پس از آنکه 25 الی 30 بار وان آب گرم گرفته‌اند، سلامتی خود را باز یافته و موفق به راه رفتن شده‌اند، آسایشگاه‌های «آباستومانی» که در کوه‌های مسختی و در میان جنگل درختان کاج واقع شده از نظر آب و هوا از مشهورترین استراحتگاه‌های جهان که در سوئیس قرار دارند، دست کمی ندارند.

هوای لطیف و تمیز کوهستانی که با عطر درختان صنوبر اشباع گشته، عدم وجود باد آباستومانی را به آسایشگاه و محل بهبود مسلولین مبدل ساخته است. آسایشگاه‌های ساحلی گرجستان نیز از شهرت کافی برخوردارند. در گرجستان در زمینه احداث هتل و مهمان‌سرا و آسایشگاه فعالیت فراوان به عمل می‌آید. سواحل جلگه کولخیدا به طول یک صدو پنجاه کیلومتر امتداد دارد. منظره کرانه‌ها در این نقاط از نظر تلفیق رنگ‌های گیاهان و رستنی‌های وحشی گرمسیری با رنگ پهن دریا که در زیر اشعه آفتاب زیباتر می‌شود، وجه تمایزی دارد.

آسایشگاه‌های «تسخیسدزیری» Tsikhisdziri، «متسوانه کونتسخی» Mtsvone Kontskhi، و «ماخینجاواری» Makhinjauri از شهرت فراوانی برخوردارند. گرجستان برای توریسم، منطقه فوق‌العاده جالبی است. غنا و زیبایی طبیعت، یادگارهای معماری، تاریخی و زندگی معاصر مردم گرجستان، عده کثیری از توریست‌ها را از تمام مناطق و نواحی اطراف و اکناف جهان بسوی خود جلب می‌کند. می‌توان گفت که احداث آسایشگاه‌ها و صنعت توریسم در اقتصاد جمهوری گرجستان بیش از پیش کسب اهمیت می‌نماید.

بنیاد دائره‌المعارف گرجستان

این بنیاد در سال 1946 در شهر تفلیس تأسیس شد. در حال حاضر ریاست آن را آقای دکتر «آوتاندیل ساکوارلیدزه» به عهده دارند. دائره‌المعارف گرجستان که براساس مصوبه کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی (سابق) همچون سایر جمهوری ها تأسیس شده است، وظیف ه تهیه دائره‌المعارف را به زبان گرجی عهده دار بوده است. دائره‌المعارف گرجستان دارای 12 جلد است که نخستین آن در سال 1975 و آخرین آن در سال 1989 منتشر شده است.

در تأسیس این بنیاد «ایراکلی آباشیدزه» شاعر ملی گرجستان و پروفسور «روئین مترولی» معاون ایشان، نقش مهمی را دارا بود هاند. دائره‌المعارف، علاوه بر چاپ و انتشار مجموعه ای 12 جلدی به زبان گرجی، خلاصه‌ای از آن را در یک جلد به زبان روسی منتشر کرده است.

بنیاد در تدارک تهیه دائره‌المعارفی 5 جلدی به زبان گرجی است که شامل مسائل مربوط به گرجستان است که بازنگری متون دائره‌المعارف 12 جلدی دوران شوروی است. برنامه‌ای در دست تهیه است که پس از تدوین و انتشار دائره‌المعارف 5 جلدی جدید گرجستان مستقل، خلاصه‌ای از آن در یک جلد به زبان روسی و در یک جلد به زبان انگلیسی منتشر شود[۶].

آموزش‌های اسلامی در گرجستان

در مجموع کشورهاى قفقاز و آسیاى میانه بعد از فروپاشى با بحران‌‏هاى فراوان دست به گریبان هستند و سطح فرهنگى و آموزشى آن‌ها مورد خطر جدى قرار گرفته است. هویت تازه و تلاش براى دستیابى به پشتوانه‌‏هاى اصیل و ناب فرهنگى، ضرورت اولیه این کشورها به حساب مى‌‏آید و پژوهشگران و صاحب اندیشه در تکاپو مى‏‌باشند تا بار دیگر به اصالت خویش برگردند. این نوشتار با نگاه مطالعاتى میدانى درصدد است تا گوش‌ه‏اى از وضعیت آموزشى - دینى گرجستان را بازبینى کند.

وضعیت آموزش در قفقاز

در حوزه قفقاز و آسیاى میانه، سطح تحصیلات در مقاطع عمومى در عرض سال‏‌هاى 1991 الى 2004 بسیار پایین آمده است. بعد از فروپاشى نظام کمونیستى نظام آموزشى این منطقه از مقاطع عمومى تا عالى با بحران روبه‌‏روست که عمده آن بى توجهى به حقوق معلمان و اساتید دانشگاه‌‏هاست. وضعیت به گونه‌‏اى است که کسى درسى نمى‏‌خواند. در آخر سال کسى مردود و یا تجدید نمی‌‏شود. هیچ معلمى با حقوق مکفى زندگى نمى‏‌کند. بلکه دانش ‏آموزان سالانه و یا ماهانه مبلغى پول به معلم مى‌‏دهند و معلم حضور آنان را ثبت مى‏‌کند و براى قبولى آخر سال هم پول دیگرى. دانش آموزان 3/1 از وقت خود را در مدرسه مى‌‏گذرانند و بقیه را مشغول کارند تا هزینه‌هاى روزانه را جبران کنند. عده‏اى ترک تحصیل و عده‌‏اى که متمکن هستند در مدارس غیر انتفاعى مشغول هستند و با پرداخت پول کلان مقاطع را به پایان برسانند.

نگاه دولت به فعالیت‏‌هاى دینى‏

در قانون اساسى کشور گرجستان در رابطه با دین هیچگونه قانونى تصویب نشده است. دولت جدید بنا دارد این قانون را تا یک سال به تصویب برساند. در اوائل اردیبهشت سال 83 رئیس جمهور جدید آقاى میخائیل ساکاشویلى به تنها مسجد شیعیان در تفلیس آمد و ضمن دیدار با روحانیون شیعه گرجستان و مردم اظهار امیدوارى کرد که در صدد رفع مشکلات دینى و فرهنگى آذرى‏‌هاست. گرچه اداره روحانیت قفقاز و رسیدگى به مسایل دینى در باکو فعالیت دارد اما بناى دولت جدید آن است که آذربایجان هیچ‏گونه دخالتى در امور دینى آذرى‏‌ها نداشته باشد و این امور در گرجستان حل شود. آذرى‌‏ها در گرجستان از اقلیت هستند و حدود 500 هزار نفر مى‏‌باشند که عده زیادى از آن‏‌ها شیعه هستند. دولت جدید در صدد آن است که امکانات آموزشى و فرهنگى در اختیار آن‌ها قرار دهد. رئیس جمهور به برخى فعالیت‏‌هاى ایران در امور فرهنگى و دینى در گرجستان اشاره کرد و از این فعالیت اظهار خرسندى نمود.

مراکز دینى ایران در گرجستان‏

اولین مرکز تأسیس شده در آن‏جا، مدارس علمیه سازمان مدارس خارج از کشور است. که فعالیت‏‌هاى ساختمانى آن از سال 76 آغاز و در اردیبهشت سال 77 به تمام رسیده است. سازمان مدارس با ارسال نماینده تام‏‌الاختیار به گرجستان دو مدرسه علمیه را یکى در پایتخت، نزدیک تنها مسجد شیعیان در شهر تفلیس تأسیس کرد. این مسجد در مرکز شهر تفلیس قرار دارد و در یونسکو ثبت شده است.

در حال حاضر در آن مدرسه که به نام امیرالمؤمنین مزین شده است 20 نفر مشغول تحصیل مى‏‌باشند. مدرسه به صورت شبانه روزى است و طلاب مدرسه از تفلیس و اطراف مى‌باشند. برخى از افرادى که در سال 77 در آن مدرسه شروع به تحصیل کردند، در حال حاضر در مرکز جهانى مشغول هستند. مدرسه دوم، به نام مدرسه امام رضا(ع) در شهر مارنئولى است که همزمان با مدرسه امیرالمؤمنین(ع) تأسیس شد. این مدرسه 35 طلبه دارد و به صورت شبانه روزى اداره مى‏‌شود. در هر مدرسه یک استاد ایرانى و یک استاد بومى تدریس مى‌‏کند. طلاب مدرسه ضمن داشتن معافیت سربازى، اجازه اشتغال دینى در مناطق خودشان را دارند. برخلاف طلاب آذربایجان که این شرایط را ندارند.

متأسفانه با وجود اینکه مدارس گرجستان از سال 76 شروع به کار کرده است ولى طلاب آن از مناطق شیعه‏ نشین فراتر نمى‌‏رود. در حالى که بین آذرى‏‌هاى شیعه، آذرى‌‏هاى اهل تسنن هم هستند که ما از آن‏‌ها به استثناء دو نفر پذیرشى نداشته‌‏ایم. این‏که جمعیت آن‏‌ها قریب به صد هزار نفر مى‌‏رسد. از مناطق آجارستان هم (جمهورى خود‌مختار گرجستان که 80% آن‏ها مسلمانان اهل سنت، 20% مسیحى و جمعیت آن به 200 هزار نفر مى‏‌رسد) حتى یک مورد طلبه نداریم. آجارها ده‌‏ها مسجد دارند، در حالى که شیعیان با جمعیت 500 هزار نفرى مساجدشان به 7 باب مى‏‌رسد. آجارها تحت نفوذ دینى ترک‌‏ها قرار دارند. پایگاه‌‏هاى نظامى روسیه در آن‏جا مستقر است که با آمدن دولت جدید حضور روس‏‌ها کم‏رنگ مى‏شود.

مدرسه ترک‏‌ها

ترک‏ها دو سال پیش در مهم‌ترین نقطه گرجستان که بین مرز آذربایجان و گرجستان مى‏‌باشد و شیعه‏ نشین است، مدرسه‌‏اى بزرگ و شبانه‌‏روزى تأسیس کردند که 50 نفر پسر و 100 نفر دختر در آن‏جا مشغول تحصیل علوم حوزوى مى‏‌باشند.

سازمان فرهنگ و ارتباطات‏

از سال 76 تاکنون سازمان فرهنگ و ارتباطات همواره یک مبلغ در گرجستان داشته است. حدود 5 سال پیش نیز در تفلیس مکانى را براى این کار اجاره کرده‌‏اند که در آن تبلیغ از راه دور انجام مى‏‌گیرد و حدود 500 نفر را تحت پوشش قرار داده است. در آن احکام و معارف اولیه اسلامى را به صورت دفترچه در اختیار علاقه‌‏مندان قرار مى‏‌دهند. در حال حاضر مبلغ سازمان فرهنگ از طریق فارغ‏‌التحصیلان مرکز جهانى و مدارس گرجستان، در چندین نقطه از شهر برنامه آموزش زبان فارسى و قرآن را اجرا مى‏‌کنند.

مجمع جهانى اهل‌البیت‏

مجمع جهانى اهل‌البیت که ارگانى رسمى است و با اطلاع دولت گرجستان فعالیت دارد، در شهر مارنئولى یک ساختمانى را به مساحت 600 متر مربع خریدارى کرده است در دو طبقه در کلاس‌‏هاى قرآن - آموزش زبان فارسى - احکام - عقائد - رایانه و همچنین با نشر مجله ماهانه به اسم مجله اهل‏‌البیت و با برگزارى مناسبت‏‌هاى اسلامى فعالیت مى‏کنند. کلیه اداره کنندگان این مرکز از فارغ‌‏التحصیلان مرکز جهانى و مدارس گرجستان هستند. این مرکز مدتى به خاطر مشکل بودجه تعطیل بود و البته بازتاب منفى در بین مسلمانان داشت.

علل تعلیق فعالیت‌‏هاى مجمع جهانى اهل‌البیت در شهر مارنئولى مجال دیگر مى‏‌طلبد. یکى از بندهاى قرارداد این مجمع با دولت این است که این مجمع حق دارد با کشورهاى خارجى تبادل داشته باشد و در گفتگوهاى انجام شده سهمیه طلاب مرکز جهانى با مکاتبه این مرکز پى گرفته شود. در طى نشستى با مدیران و نماینده سازمان مدارس تصویب شد چنان‏چه در سال تحصیلى 83 - 84 براى آن عده از طلاب گرجستانى که دوره کاردانى را تمام کرده‏‌اند و دوره کارشناسى آن‌ها به خاطر عدم حضور در این دوره در سال تحصیلى 82 - 83 معلق مانده است، شرایط تحصیل فراهم نشود با تمهیدات و تحقیقات اولیه آن‏‌ها را به مرکز بفرستد تا در آنجا مشغول شوند.

مؤسسه‌الحکمة در شهر قاردابان‏

در شهر قاردابان مؤسسه‏‌اى به نام «الحکمه» با مدیریت حجت‌‏الاسلام والمسلمین «سید ریاض حکیم» فعالیت دارد، این مرکز را یکى از طلاب مرکز جهانى به نام آقاى «نیازى» اداره مى‏کند. در این مرکز کلاس‌‏هاى زبان انگلیسى، کامپیوتر، زبان فارسى براى دوره‌‏هاى مختلف برگزار مى‏‌شود. این مرکز حدود دو ماه است فعالیت مى‌‏کند.

رشد مسیحیت و تلاش قابل توجه آنان در منطقه‏. گرجستان کشورى مسیحى است و مسیحیان از نظر حیات اجتماعى و آداب و روش زندگى، خودشان را متعلق به مسیحیت روسیه مى‏‌دانند و اغلب آن‏‌ها ارتدوکس هستند آنان در طى 70 سال سعى کردند مسیحیت را تا مرز آذربایجان گسترش دهند و بر اساس همین سیاست شهرى بزرگ به نام رستاولى را در دل مناطق آذرى‏نشین، کنار یک شهر کاملا شیعى، به نام «قاردابان» تأسیس کردند. شصت سال پیش در این شهر یک نفر مسیحى وجود نداشت. ولى اکنون در بهترین نقطه شهر، کلیسایى بزرگ وجود دارد. در بلنداى شهر رستاولى علامت صلیب را نصب کردند که از فاصله ده‏‌ها کیلومترى دیده مى‏شود.

در جاده‌‏هاى منتهى به مناطق مسلمان‏نشین صلیب‌‏هاى بسیارى برافراشته است. یکى از این کلیساها در طول 4 سال ساخته شده که از همه جاى شهر تفلیس قابل رؤیت است. این در حالى است که وضعیت معیشت و اقتصادى بسیارى از مردم زیر خط فقر است.

در زمان حکومت استالین آثار و بقایاى تاریخى مثل مسجد شاه عباس ویران مى‌‏شود و هم‏اکنون در همان مکان کلیسایى کوچک ساخته شده است.

مسجد دیگر که تقریباً در مکان بلندى قرار دارد به یادگار مانده از دوران صفویه است. در فاصله صد مترى این مسجد چهار کلیسا وجود دارد که دو کلیساى دیگر نیز در طى چهار سال اخیر ساخته شده است. ناقوس کلیساها روزهاى شنبه و یکشنبه ساعت 10 صبح و 6 عصر فضاى شهر تفلیس را پر مى‏‌کند. مردم در این دو روز براى شرکت در مراسم در کلیساهاى مورد علاقه خود حضور چشم‌گیر دارند. هر فرد مسیحى با رعایت ادب وارد مکان مقدس مى‏شود. خانم‏‌ها با پوشش و در دست داشتن شمع، ساعاتى را در کلیسا در حال دعا و نیایش مى‏‌گذرانند. جوانان سراغ کشیش‌‏ها را مى‏‌گیرند و آن‏ها با لطف و مهربانى وارد بحث مى‏‌شوند.در این میان اشخاصى از سوى کشیش‌‏ها موظف‌اند با جوانان همکارى کنند و مشکلات فکرى و روحى آنان را بررسى و تا حد امکان حل کنند. در روزهاى دیگر هفته نیز کلیساهاى مهم در سطح شهر اکثرا باز مى‏‌باشد و مورد توجه عده‏اى از مردم قرار دارد.

یگوسیت‏‌ها و انحراف در مسیحیت‏

عده‌‏اى از مسیحیان با یک رویکرد جدید دین مسیح را تبلیغ مى‌‏کنند و مسیحیت را آن‏گونه که پاپ تعریف مى‏کند چندان نمى‏پسندند. آن‌ها با افکارى افراطى مسیحیت را معنا مى‏کنند و هر کس این افکار را قبول نکند دور از مسیح معرفى مى‏‌شود. این گروه را یگوسیت مى‏‌گویند. یگوسیت‌‏ها همانند وهابیون در عالم اسلام هستند.

دایره فعالیت این گروه در گرجستان بسیار وسیع است. یگوسیت‌‏ها حتى در شهرهاى مسلمان‏‌نشین مراکزى دارند که مسلمانان را به آن‏جا دعوت مى‌‏کنند و متأسفانه عده‌‏اى از مسلمانان نیز افکار آن‌ها را پذیرفته‌‏اند. آن‌‏ها امکانات مالى خوبى دارند و لیکن عمل‏کرد آن‌ها مورد قبول و پسند مسیحیان گرجستان نیست.

دولت ادوارد شوارد نادزه از این مجموعه حمایت رسمى نداشت و دولت میکائیل ساکاشولى مراکز آنان را بست و کشیش بزرگ آن‏‌ها را با برخورد تحقیرآمیز، دستگیر و زندانى کرد. این وضع یک ماه بیشتر طول نکشید و در نهایت به نفع این گروه افراطى تمام شد و مذهب آن‌‏ها در سطح دولت به رسمیت شناخته شد.

در کنار این گروه، عده‏‌اى از مسیحیان نیز اصرار دارند که جامعه آن‌ها از مظاهر فساد پاک باشد و انسان‏‌ها در صلح و آشتى زندگى کنند. جالب توجه این‏که در بعضى از میادین شهر تفلیس تابلوهایى نصب شده است که حاوى عکس‌‏هاى سه کتاب مقدس - قرآن، انجیل و تورات - مى‌‏باشد. آن‌‏ها معتقدند که آیین‏‌هاى الهى ناب باید احیا شوند و به کتاب‏‌هاى آسمانى و فرامین آن‏‌ها عمل گردد. این عده با تابلوهاى مبتذل در سطح شهر برخورد مى‏‌کنند و در حال حاضر پاپ نیز از این گروه‌‏ها حمایت مى‏‌کند.0[۷]

مراکز مطالعاتی گرجستان

 مراکز بین‌المللی مطالعات ژئوپلیتیک

International Centre for Geopolitical Studies:

شخص حقوقی غیر تجاری است که بر اساس قانون اساسی، قوانین عمومی گرجستان و آیین‌نامه خود فعالیت دارد.

اهداف مرکز: حمایت از امنیت ژئوپلیتیک، توسعه سیاسی و اقتصادی گرجستان، عضویت گرجستان در نهادهای اروپایی و ناتو؛ حمایت از روند توسعه دموکراسی در گرجستان؛ معرفی کشور گرجستان در عرصه بین‌المللی.

نحوه فعالیت: جمع‌آوری اطلاعات لازم؛ تحلیل و پژوهش مسائل سیاسی، اقتصادی، حقوق بشر، اجتماعی، محیط زیست، علمی- فرهنگی و غیره؛ نظارت بر رواند اجرایی تعهدات بین‌المللی گرجستان؛ تدوین و اجرای برنامه و طرح‌های تخصصی، همکاری با مراکز مشابه بین‌المللی، سازمان‌های بین‌المللی، دولتی، غیر دولتی محلی و پژوهشگران خصوصی، تدوین و تنظیم گزارش‌ها و توصیه‌های مختلف، ایجاد مرکز اطلاع‌رسانی، تدوین خبرنامه‌های فصلی در خصوص پروسه‌های ژئوپلیتیک داخل و خارج از گرجستان و انعکاس آن از طریق رسانه‌های گروهی به منظور اطلاع‌رسانی جامعه و نهادهای دولتی گرجستان، ترجمه و انتشار مطالب مرتبط، برنامه‌ریزی و اجرای نمایشگاه، جشنواره و غیره؛ ایجاد نمایندگی‌ها در داخل و خارج از کشور و فعالیت‌های مجاز دیگر که این مرکز انجام می‌دهد.

نشانی: گرجستان، تفلیس، کد پستی 0102، خیابان دودو آباشیدزه، پلاک 9،

تلفن:  00995322728147

وبگاه: [۸]

رئیس مرکز: آقای تنگیز پخالادزه Tengiz Pkhaladze تلفن: 579561560

مرکز بین‌المللی مطالعات اجتماعی و سیاسی

International Centre for Social Research and Policy Analysis

اهداف مرکز: مرکز بین‌المللی مطالعات اجتماعی و سیاسی در سال 2004 میلادی با حمایت و کمک معتبرترین دانشگاه‌های دنیا تاسیس شده است که این امر باعث شده تا این مرکز امکانات گسترده جهت انجام مطالعات و ارائه توصیه‌های لازم برای انجام اصلاحات مورد نظر در نهاد‌های دولتی، بخش خصوصی و دانشگاه‌های گرجستان با استفاده از روش‌های جدید و نوآوری‌های موجود را دارا باشد.

نحوه فعالیت: مطالعات و تدوین توصیه‌های لازم در زمینه‌های جهانی‌سازی، افزایش دانش اقتصادی، سیاست اتحادیه اروپا در برابر همسایگان، رقابت‌پذیری منطقه‌ای و ملی، سیاست ملی توسعه نوآوری‌ها، توسعه اجتماعی، مدیریت و برنامه‌ریزی استراتژیک، اصلاحات نهادهای دولتی، مدیریت توانایی‌های شخصی، استراتژی اقتصادی و غیره.

مدیر مرکز: دکتر گیورگی ایوانیاشویلی- اوربلیانی Giorgi Ivaniashvili-Orbeliani عضو وابسته آکادمی علوم نیویورک، استاد دانشگاه کمبریج؛

نشانی: گرجستان، تفلیس، کد پستی 0105، خیابان لِسِلیدزه، پلاک 25؛

تلفن:  00995322309072 //  00995322439640

وبگاه: [۹]

نشانی الکترونیک: info@icsrpa.org.ge؛

بنیاد مطالعات استراتژیک و روابط بین‌المللی گرجستان

Georgian Foundation for Strategic and International Studies (GFSIS)

اهداف: حمایت و توسعه ارزش‌های دمکراسی و امنیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در گرجستان، مطالعات مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و اطلاع‌رسانی عمومی؛

مدیر: الکساندر روندلی Alexander Rondeli؛

نشانی: تفلیس، کد پستی 0108، خیابان ش.چیتادزه، پلاک 3 الف؛

تلفن:  00995322473555 / فاکس: 00995322985265

وبگاه: [۱۰]

هیئت مدیره، کارشناسان و پژوهشگران:

· آقای الکساندر روندلی، رییس بنیاد؛

· خانم تاتا  تسرتلی، دستیار رییس بنیاد؛

· آقای ولادیمر پاپاوآ، استاد دانشگاه، پژوهشگر ارشد؛

· آقای آرچیل گگه‌شیدزه، پژوهشگر ارشد؛

· آقای مراب کاکولیا، پژوهشگر ارشد؛

· آقای کاخا گوگولاشویلی، پژوهشگر و رییس مرکز مطالعات اروپایی؛

· آقای داوید اسمیت، کارشناس ارشد، مدیر مرکز تحلیل امنیت گرجستان؛

· خانم کاترین مترولی، پژوهشگر، مدیر مرکز امنیت انسانی؛

· آقای تیموراز  قانچلی، مدیر مرکز بایگانی و کتابخانه اختصاصی «ناتو»؛

 مرکز بین‌المللی مناقشات و مذاکرات

:International Center on Conflict and Negotiation

اهداف: مطالعات مناقشات در منطقه قفقاز و یافتن راه حل برای آن‌ها، تجربه مناقشات مناطق دیگر جهان و پیشگیری از بروز بحران‌های جدید در منطقه؛

مدیر: گیورگی خوتسیشویلی Giorgi Khutsishvili ؛

تلفن:  00995599506772 //  00995322933008؛

نشانی: تفلیس، خیابان ماچابلی، پلاک 5، طبقه 1؛

وبگاه: [۱۱]

موسسسه مطالعات بین‌المللی قفقاز

این موسسه از سال 2009 میلادی زیر نظر دانشگاه دولتی ایلیا فعالیت دارد.

اهداف موسسه: مطالعات منطقه‌ای و برنامه‌های تحصیلی در مسائل قفقاز؛

مدیر: آقای گیا نودیا؛

تلفن:  00995577425693

نشانی: تفلیس، خیابان چولوقاشویلی، پلاک 5/3؛

وبگاه: [۱۲]

6-  مرکز اروپایی مسائل اقلیت‌ها

اهداف: مطالعات مسائل اقلیت‌ها در منطقه قفقاز؛

تلفن:  00995322912252

نشانی: تفلیس، خیابان بارنوف، پلاک 60؛

موسسسه گرجستان، مطالعات روسیه

اهداف: مطالعات کل مسائل و روند‌های توسعه سیاسی- اقتصادی فدراسیون روسیه و  پیش‌بینی خطرات احتمالی و ارائه برنامه‌ها و راه‌های پیشگیری به نهادهای دولتی و غیر دولتی گرجستان؛

مدیر: گریگول  مولودینی Grigol Molodini؛

تلفن:  00995599372059 //  00995568901313

نشانی: تفلیس، خیابان روستاولی، پلاک 20؛

وبگاه: [۱۳]

8- مرکز اطلاع‌رسانی «ناتو» در گرجستان

نشانی: تفلیس، میدان گودیاشویلی، پلاک 7. تلفن:  00995322989682

وبگاه: [۱۴]

9-  مرکز مطالعات استراتژیک

اهداف: مطالعات مسائل سیاسی منطقه قفقاز و بین‌المللی؛

مدیر: ایراکلی  مناغاریشویلی Irakli Menagharishvili وزیر اسبق امور خارجه گرجستان در دولت شواردنادزه؛

تلفن:  00995595333323

نشانی: تفلیس، خیابان وکول بریدزه، پلاک 6.

10-  مرکز امنیت منطقه‌ای قفقاز جنوبی

اهداف: مطالعات مسائل سیاسی منطقه قفقاز جنوبی و بین‌المللی؛

مدیر: الکساندر روستسکی Alexander Rusetsky؛

تلفن:  00995322961514 //  00995322969905

نشانی: تفلیس، خیابان تسینامدزغوریشویلی، پلاک 31؛

11- موسسه علوم سیاسی

اهداف: مطالعات مسائل سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی.

مدیر: گیورگی تارخان موراوی[۱۵] Giorgi Tarkhanmouravi

تلفن:  00995599465271

نیز نگاه کنید به

نظام آموزش، تحقیقات و فناوری آرژانتین؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری اتیوپی؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری اردن؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری اسپانیا؛نظام آموزش، تحقیقات و فناوری افغانستان؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری اوکراین؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری تایلند؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری تونس؛ نظام آموزش و پرورش در چین معاصر؛ نظام آموزش و پرورش در چین باستان؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری سنگال؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری ژاپن؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری کوبا؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری زیمبابوه؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری قطر؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری مصر؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری لبنان؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری روسیه؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری مالی؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری ساحل عاج؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری سیرالئون؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری کانادا؛ نظام آموزش، تحقیقات و فناوری سودان

کتابشناسی

  1. برگرفته از https://www.mastsavlebeli.ge
  2. برگرفته از https://www.summer.job
  3. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص171-177.
  4. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص177-179.
  5. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص179-180.
  6. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص180-187.
  7. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص187-191.
  8. برگرفته از https://www.icgs.ge/
  9. برگرفته از https://www.icsrpa.org.ge/
  10. برگرفته از https://www.gfsis.org/
  11. برگرفته از www.iccn.ge
  12. برگرفته از https://www.iscs.iliauni.edu.ge/
  13. برگرفته از https://www.girs.org.ge/
  14. برگرفته از https://www.natoinfo.ge/
  15. بنیاد مطالعات قفقاز (۱۳۹۲). جامعه و فرهنگ گرجستان. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (در دست انتشار)، ص191-195.