اسپانیا در یک نگاه

از دانشنامه ملل

زمانی که تصمیم به نوشتن کتاب فیروزه ای اسپانیا گرفته شد این کشور ظاهرا در وضعیت کاملا عادی به زندگی خود ادامه میداد و  در کنار بقیه همسایگان اروپائیش مشغول تنظیم برنامه های مشترک برای دسترسی به هویت اروپائی بود. زمانی که این کتاب به پایان رسید اسپانیا در کنار شرکایش مانند پرتغال، یونان، ایرلند و ایتالیا پنج عضو بحران زده اتحادیه اروپا بودند که از خود میپرسدند آیا عضویت در اتحادیه و تفویض اختیارات به بروکسل این بلا را به سر مردمش آورده یا دلایل دیگری وجود دارد که از بین 27 عضو اتحادیه فقط این کشورها دچار این گرفتاری شده اند.

پاسخ به پرسش بالا هرچه باشد یک نکته محرز است و آن نگهداری و پاسداری از  ارزشهای فرهنگی اسپانیا حتی پس از پیوستن به اتحادیه اروپا میباشد. به عنوان کشوری اروپایی اسپانیا اولین سرزمین مورد هجوم اعراب مسلمان بود و هشت قرن سلطه اعراب آثار فرهنگی عمیقی در آن کشور به جای گذارد. اما حضور مسیحیت در اسپانیا آن قدر قوی بود که هشتصد سال پس از ورود مسلمانان، اسپانیا به نمایندگی از جهان مسیحی آمریکای لاتین را به تسخیر خود درآورد و زبان و دین و فرهنگ مردم بومی آن منطقه را تغییر داد. 

انقلاب کبیر فرانسه در قرن 18 و انقلابات مردم آمریکای لاتین در اوایل قرن 20 باعث شد اسپانیا در کنار هویت مذهبی، به هویت ملی خود نیز بیندیشد و پس از 70 سال به تدریج به فکر هویت اروپایی نیز بیفتد و ارزشهایی که در فاصله قرون 18 تا 20 در قاره سبز رواج یافتند فکر اسپانیولیها  را نیز به خود مشغول سازد.

سیزده سال پس از آغاز قرن 21، اسپانیا همچنان یک کشور مسیحی، یک کشور فلسفی، یک کشور ادبی و یک کشور فرهنگی  است . سیاست و اقتصاد اسپانیا نیز به روال عادی همه کشورهای طی مسیر میکند و از خصوصیات ویژه ای برخوردار است که در فصول مختلف مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اما تمرکز کتاب بیشتر بر جنبه های فرهنگی کشور اسپانیاست. اگر در قرن پانزدهم فردیناند و ایزابل به دلیل اعتقاد عمیق به برتری نهاد کلیسا به پادشاهان کاتولیک معروف شدند، در قرون بعدی فلاسفه ای میگل ده اونامونو و نویسندگانی مانند میگل سروانتس و خوسه کامیلو سلا توانستند با قلم خود جهان را متوجه جامعه اسپانیا و فرهنگ آن کشور نمایند.

در تهیه این کتاب خانمها مهری سید مراغه، زهرا آقا محمدی، لیلا طیبی، فهیمه عباسی، و آقای علی آرین فعالیت داشتند که جا دارد از همکاری تک تک آنان قدردانی به عمل آید. نامبردگان که کارشناسان ارشد روابط بین الملل و زبان اسپانیولی هستند توانستند با پژوهش خود ارزش علمی این کتاب را ارتقا بخشند.