سیرالئون در یک نگاه
سیرالئون با طبیعتی بسیار زیبا و دلانگیز و برخوردار از ارزشمندترین مواهب طبیعی یکی از کشورهای زیبای دنیا محسوب میشود. از نظر دارا بودن الماس، روتایل، تیتانیوم، طلا در زمره کشورهای غنی آفریقا است و معادن الماس این کشور که بخش قابل توجهی از ذخایر جهانی الماس را در خود جای داده اهمیت فوقالعادهای دارد.
موقعیت جعرافیایی
سیرالئون واقع در غرب آفریقا؛ از شمال و شمال شرقی با گینه کوناکری؛ از شرق و جنوب شرقی با لیبریا؛ از غرب و جنوب با اقیانوس اطلس.
مساحت کشور
71740 کیلومتر مربع.
جغرافیای طبیعی سیرالئون
جمهوری سیرالئون با مساحت 71740 کیلومتر مربع در غرب آفریقا واقع شده و از شمال و شمال شرقی با گینه کوناکری، از شرق و جنوب شرقی با لیبریا و از غرب و جنوب با اقیانوس اطلس همجوار است.
آب و هوای سیرالئون
آب و هوای سیرالئون حارهای و پرباران و درجه حرارت آن بین 18 تا 35درجه سانتیگراد است. دارای دو فصل بارانی و خشک است و میزان بارندگی در نقاط مختلف این کشور بین ۱۸۳ تا ۶۷۸ میلیمتر متغیر است.
رودهای سیرالئون
مهمترین رودهای سیرالئون عبارتاند از: منو(mano)، لیبریا، موآ(Moa)، پام پانا(Pam pana) و ماوولوکو(Mawoloko) که اغلب آن ها به اقیانوس اطلس میریزند.
جغرافیای انسانی سیرالئون
سیرالئون کشوری با جمعیتی جوان و پویاست. این کشور از تنوع قومی و زبانی بالایی برخوردار است و نرخ رشد جمعیتی سریع دارد. با وجود چالشهای اقتصادی و بهداشتی، سیرالئون در مسیر توسعه پایدار قرار گرفته است.
جمعیت
حدود ۸.۶ میلیون(سال ۲۰۲۴).نرخ رشد جمعیت حدود ۲.۸ درصد. سیرالئون جمعیتی بسیار جوان دارد، ۴۰ درصد از جمعیت زیر ۱۵ سال و تنها ۳ درصد از جمعیت بالای ۶۵ سال هستند. اکثر جمعیت در گروه سنی ۰ تا ۱۴ سال قرار دارند و از نظر جنسیت نسبت مردان به زنان تقریباً برابر است.
گروهای قومی
سیرالئون تنوع قومی بالایی دارد، قوم "تمنی" و "منده" بیشترین سهم را از جمعیت دارند.
زبان رسمی
زبان رسمی کشور انگلیسی است، اما کریو بهعنوان زبان محلی در بسیاری از مناطق استفاده میشود.
میزان مهاجرت
مهاجرت داخلی از مناطق روستایی به شهری افزایشیافته است.و جنگ داخلی سیرالئون باعث مهاجرت بسیاری از مردم به کشورهای همسایه شد.
میزان سواد
نرخ سوادحدود ۶۶ درصد است(سال ۲۰۲۴). نسبت به نرخ ۵۱ درصد(سال ۲۰۱۴) افزایش چشمگیری داشته است.
متوسط امید به زندگی
۵۶ سال.
میزان ازدواج و طلاق
ازدواج در سنین پایین همچنان رایج است و نرخ طلاق نسبتاً پایین است. این الگوها به فرهنگ و ساختار اجتماعی کشور بازمیگردد.
میزان زاد و ولد
۳۷ تولد در هر ۱۰۰۰ نفر
میزان مرگ و میر
نرخ مرگومیر کاهش پیدا کرده است.
تاریخ سیرالئون
تاریخ سیرالئون را می توان به (4دوره) تاریخ دوره باستان سیرالئون؛ تاریخ دوران میانی سیرالئون؛ تاریخ معاصر سیرالئون؛ تاریخ دوره استعمار سیرالئون دسته بندی کرد. نخستین ساکنان سیرالئون را اقوام «شربرو»(sherbro)، تمنه، «لیمبا» و بعدها «مندهها» تشکیل میدادند که این سرزمین را «رومارونگ»(Romarong) مینامیدند. قبیله «کونو» نیز بعدها در شرق سیرالئون استقرار یافت. سیرالئون برخلاف دیگر کشورهای منطقه غرب آفریقا فاقد حکومتها و پادشاهیهای محلی بوده است و در آن قبایل مستقل و خودمختار وجود داشت که هر یک بر بخشی از این سرزمین به عنوان قلمرو موروثی خویش حکومت میکردند.
جامعه و نظام اجتماعی سیرالئون
اکثریت نسبی جمعیت سیرالئون را روستائیانی تشکیل میدهند که در مزارع کوچک خود و با ابزارهایی ساده به کشت محصولات مختلف اشتغال دارند و از این طریق امرار معاش میکنند. مهمترین گروهها و نهادهای مؤثر اجتماعی فعلی این کشور نیز برخی سازمانهای خصوصی دست اندرکار در امور خیریه و رفاهی میباشند که با کمک موسسات بینالمللی درصدد رفع مشکلات فرهنگی اجتماعی ناشی از جنگ داخلی در مناطق مختلف کشور میباشند.
گروه های مرجع سیرالئون
مهمترین گروههای مرجع در کشور سیرالئون را احزاب مختلف این کشور و چند اتحادیه كارگری تشکیل میدهند.
گروه های قومی سیرالئون
در این کشور بیش از هجده قبیله کوچک و بزرگ وجود دارند که مهمترین آنها عبارتند از: منده(یک سوم جمعیت کشور در این قبیله)، تمنه(30 درصد از جمعیت کشور )، لیمبا، کونو و کریول و باقی قبایل شامل ماندینگو، سوسو، فولانیها، لوکو، کیسی، کریم، کورانکو.
جامعه مدنی و حقوق شهروندی در سیرالئون
براساس اصل 109 قانون اساسی سیرالئون کلیه شهروندان این کشور از آزادی در بیان عقاید و نظریات خود برخوردار بوده و دولت موظف به رعایت حقوق کلیه شهروندان و فراهم آوردن آزادیهای فردی و اجتماعی میباشد.
جریان ها و روابط اجتماعی در سیرالئون
اصل حاکم بر روابط اجتماعی در این کشور پیوستگی عمیق هر فرد به قبیله خود و تلاش برای حفظ این پیوندها بهشمار میرود.
آداب و رسوم در سیرالئون
آداب و رسوم این سرزمین به عنوان مجموعهای درهم تنیده از سنتهای کهن قومی قبیلگی همچنان جایگاه خود را در بین مردم حفظ کرده است.جامعه سیرالئون در مجموع جامعهی سنتی است که مردم بر اساس فرهنگ شفاهی بر جای مانده از پدران خویش؛ آداب و رسوم و سنتهای دیرین خود را پایدار نگاه داشته و سعی در حفظ این بخش از میراث کهن خود دارند. آداب و رسوم و سنتهای مردمان سیرالئون به دو بخش سنت های عمومی و سنت های اسلامیتقسیم میشوند.
سنت های عمومی شامل جایگاه قبایل و مناسبات قبیلگی، جادو و جادوگری، اعتقاد به ارواح، برگزاری گردهماییهای سنتی(پورو و سندی)، احترام به کهنسالان جامعه، مهمان نوازی، ختنه زنان، نامگذاری کودکان.
سنت های اسلامی شامل برپایی نمازهای جماعت و جمعه، جشن میلاد النبی(ص)، مراسم ماه مبارک رمضان، مراسم احیاء شب قدر،سلسله جشنهای عید فطر، سلیمفو(عیدی) روز عید فطر، نامهای اسلامی مسلمانان.
قوانین و مقررات اجتماعی سیرالئون
دو بخش کلی دارد: قوانین و مقررات جدید، قوانین و مقررات عرفی و سنتی.
طبقات و قشرهای اجتماعی سیرالئون
دو بخش کلی دارد:طبقات شهری، طبقات روستایی
هویت ملی در سیرالئون
هویت ملی کشور سیرالئون بر سه اصل اتحاد، آزادی و عدالت استوار است.
نهاد خانواده سیرالئون
خانواده در کشور سیرالئون نهادی مقدس به شمار میرود که علاوه بر زن و شوهر و فرزندان، پدر و مادر طرفین را نیز در بر میگیرد. جامعه سیرالئون جامعهای مردسالارانه است و معمولاً مردان رئیس خانواده بوده و زنان کمتر در مقابل آنها عرض اندام میکنند.
ازدواج در سیرالئون
برای تمام مردم سیرالئون اعم از قبایل مختلف ازدواج نشانهای از ورود به سن بلوغ کامل عقلی و جسمی و نوعی کسب وجهه و حیثیت برای عروس و داماد به شمار میرود. همپنین چندهمسری و ازدواج با زنان متعدد نیز در خانوادههای سیرالئون و به ویژه در مناطق روستایی رواج دارد و همچون داشتن فرزندان زیاد، نوعی وجهه و اعتبار برای مردان به حساب میآید.
زنان در سیرالئون
وضعیت زنان در سیرالئون به دو دوره وضعیت عمومی زنان در گذشتههای دور، وضعیت زنان در دوره معاصر تقسیم می شود.
جامعه سیرالئون جامعهای مردم سالار است و بر اساس باورها و سنتهای قومی قبیلگی کهن، زنان معمولاً در رده دوم اجتماع جای میگیرند. این وضعیت اگرچه طی چند دهه گذشته و با ورود اندیشههای جدید مبنی بر تساوی حقوق زن و مرد و تشکیل سازمانهای خصوصی دفاع از حقوق زنان (به ویژه طی یک دهه گذشته) تا حدودی کمرنگ شده است ولی تفکر سنتی حاکمیت مرد بر خانواده و فرودست انگاشته شدن زنان هنوز در شهرها و روستاهای سیرالئون به قوت خود باقی است که البته این طرز فکر در شهرها به نسبت روستاها از شدت کمتری برخوردار است. به هر صورت برمبنای فرهنگ و آداب و رسوم کشور سیرالئون زنان همواره در موقعیتی پایینتر از مردان قرار داشته و همواره باید مطیع و گوش به فرمان مرد خانواده اعم از پدر یا برادر بزرگتر (تا پیش از ازدواج) و شوهر خود باشند.
آسیب شناسی اجتماعی در سیرالئون
کشور سیرالئون با وجود دارا بودن ثروتهای سرشار خداوندی و مردم ساده و صمیمی آن از مشکلات اجتماعی گوناگونی رنج میبرد که بخش عمده این مشکلات و معضلات اجتماعی به دوره حاکمیت استعماری انگلستان، دخالت کشورهای غربی در این کشور و جنگ داخلی سهمگین سیرالئون باز میگردد. آسیب شناسی اجتماعی در سیرالئون شامل جنگ داخلی سیرالئون، فساد اداری، فساد اخلاقی، قتل،بزهكاری كودكان و نوجوانان، قاچاق الماس، مواد مخدر، معلولان است.
وضعیت اقتصادی و معیشتی در سیرالئون
نیز نگاه کنید به
چین در یک نگاه؛ روسیه در یک نگاه؛ کانادا در یک نگاه؛ کوبا در یک نگاه؛ تونس در یک نگاه؛ مصر در یک نگاه؛ لبنان در یک نگاه؛ ژاپن در یک نگاه؛ سنگال در یک نگاه؛ تایلند در یک نگاه؛ آرژانتین در یک نگاه؛ فرانسه در یک نگاه؛ اسپانیا در یک نگاه؛ مالی در یک نگاه؛ ساحل عاج در یک نگاه، سودان در یک نگاه؛ اردن در یک نگاه؛ قطر در یک نگاه؛ اتیوپی در یک نگاه؛ سوریه در یک نگاه؛ اوکراین در یک نگاه.
منبع اصلی
عرب احمدی، امیر بهرام(1390). جامعه و فرهنگ سیرالئون. تهران: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی( در دست انتشار)
نویسنده مقاله
امیربهرام عرب احمدی