چین: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ملل
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۷ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:نقشه کشور چین.png|بندانگشتی|نقشه هوایی [[چین در یک نگاه|کشور چین]] و کشورهای همسایه. برگرفته از سایت geology، قابل بازیابی از https://geology.com/world/china-satellite-image.shtml]]
سرزمین [[چین در یک نگاه|چین]]، به‌عنوان سومین کشور پهناور جهان پس از [[روسیه]] و [[کانادا]]، با 9 میلیون و 596 هزار و 960 کیلومتر مربع مساحت، در شرق قاره‌ی آسیا قرار گرفته و پهنه‌ی آن حدوداً یک پنجم خاک قاره‌ی آسیا و یک چهارم مساحت کل (آبی و خاکی) این قاره و شش برابر وسعت خاک کشور جمهوری اسلامی ایران است. خاک این کشور شامل جلگه‌ها، حوزه‌های آبی، تپه‌ها، فلات‌ها و کوه‌ها است و بالغ بر 22 هزار و 117 کیلومتر مربع مرز خاکی دارد.<ref><sub><big>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ [[چین]]. تهران: [https://alhoda.ir/ موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی].</big></sub></ref> 


[[پرونده:هوایی-چین-نقشه-مسیر.jpg|بندانگشتی|نقشه هوایی کشور چین و کشورهای همسایه]]
 [[چین در یک نگاه]]
سرزمین [[چین]]، به‌عنوان سومین کشور پهناور جهان پس از [[روسیه]] و [[کانادا]]، با 9 میلیون و 596 هزار و 960 کیلومتر مربع مساحت، در شرق قاره‌ی آسیا قرار گرفته و پهنه‌ی آن حدوداً یک پنجم خاک قاره‌ی آسیا و یک چهارم مساحت کل (آبی و خاکی) این قاره و شش برابر وسعت خاک کشور [[جمهوری اسلامی ایران]] است. خاک این کشور شامل جلگه‌ها، حوزه‌های آبی، تپه‌ها، فلات‌ها و کوه‌ها است و بالغ بر 22 هزار و 117 کیلومتر مربع مرز خاکی دارد.


=== [[جغرافیای طبیعی در چین]] ===
=== [[جغرافیای طبیعی در چین|جغرافیای طبیعی چین]] ===
کشور [[چین]] با 14 کشور مرز خاکی دارد که همسایگان آن را [[روسیه]] در شمال و شمال شرقی، [[مغولستان]] در شمال، [[قزاقستان]]، [[قرقیزستان]]، [[تاجیکستان]] در شمال غربی، [[افغانستان]]، [[پاکستان]]، [[هندوستان]]، [[بوتان]]، [[نپال]] در غرب و جنوب غربی، [[میانمار]]، [[لائوس]]، [[ویتنام]] در جنوب و [[کره شمالی]] در شرق تشکیل می‌دهند.
[[ویژگی های اقلیمی کشور چین]]


این کشور هم‌چنین بالغ بر 18 هزار کیلومتر خط ساحلی دارد و با کشورهای [[ژاپن]]، [[فیلیپین]]، [[اندونزی]]، [[کره‌ی جنوبی]]، [[مالزی]] و [[برونئی]] مرز آبی دارد که طول آن بالغ بر 32 هزار کیلومتر است. مهم‌ترین دریاهای [[چین]] عبارتند از: دریای زرد با 280 هزار کیلومتر مربع مساحت، دریای چین شرقی با 770 هزار کیلومتر مربع وسعت، دریای چین جنوبی با 5/3 میلیون کیلومتر مربع و دریای بوخَی (Boha) با 77 هزار کیلومتر وسعت. کشور [[چین]] هم‌چنین مالک حدود 7600 جزیره‌ی بزرگ و کوچک مجموعا با مساحت بیش از 80000 کیلومتر مربع است.[[پرونده:نقشه-جغرافیایی-چین.jpg|بندانگشتی|نقشه جغرافیایی چین]]33 درصد از اقلیم [[چین]] را کوه‌ها، 26 درصد را فلات‌ها، 19 درصد را حوضه‌های آبخیز، 12 درصد را دشت و 10 درصد را تپه‌ها تشکیل می‌دهند و 9 کوه مرتفع جهان در این کشور واقع شده است که فلات تبت، مشهور به «بام دنیا»، با میانگین ارتفاع 4 هزار متر از سطح دریا و قله‌ی اِوِرِست، بلندترین قله‌ی دنیا با ارتفاع 13/8848 متر از سطح دریا و رشته کوه‌های هیمالیا، تیَن شَن، کونلون، از جمله‌ی آنها هستند.
[[آب و هوای چین]]


=== [[جمعیت چین]] ===
[[منابع طبیعی چین]]
[[چین]] پرجمعیت ­ترین کشور جهان است. براساس گزارش برنامه ­ی عمران [https://fa.wikifeqh.ir/%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86_%D9%85%D9%84%D9%84_%D9%85%D8%AA%D8%AD%D8%AF سازمان ملل متحد]، جمعیت [[چین]] در سال 2020 میلادی، به یک میلیارد و 412 میلیون و 210 هزار نفر رسید که حدود 22 درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است. این کشور یکی از مناطق دارای تمرکز بالای جمعیت در واحد کیلومتر است؛ یعنی به­ طور میانگین 135 نفر در هر کیلومتر مربع و سه برابر متوسط جهانی. البته این تراکم جمعیتی در مناطق مختلف متفاوت است. برای نمونه، در استان جیانگ ­سو در هر کیلومتر مربع 598 نفر زتدگی می­ کنند، در حالی­که این رقم در استان خودمختار تبت به رقم 6/1 نفر در هر کیلومتر مربع کاهش می ­یابد.


8/ 19 درصد از جمعیت [[چین]] زیر 14 سال، 1/ 72 درصد بین 15 تا 64 سال و 1/8 درصد دیگر بیشتر از 65 سال سن دارند. میانگین سنی در بین مردان چین 5/33 سال و امید به زندگی در آنان 61/71 سال است. هم­چنین میانگین سنی زنان این کشور 7/34 سال و امید به زندگی در میان آنان 52/75 سال می­ باشد .
 [[رودها و دریاچه های چین]]


طبق آمار سال 2020 میلادی، بیش از 902 میلیون نفر(89/63 درصد) از جمعیت [[چین]] در مناطق شهری زندگی می ­کنند و حدود 509 میلیون (11/36 درصد) هنوز روستا نشینند<ref>  Ping, Z.(2010).''China’s Geography''. China international Press.</ref>، ولی جاذبه­ ی بازار کار در مناطق توسعه یافته ­ی شهری و صنعتی و مظاهر زندگی شهری موجب شده تا روز به روز از تعداد جمعیت روستایی [[چین]] کاسته و بر جمعیت شهر نشین آن افزوده شود. براساس آمار منتشره در مطبوعات این کشور، در پایان سال2020 نرخ شهر نشینی در چین به 89/63 درصد رسید که در تاریخ این کشور بی سابقه است. و همان طور که پیش بینی می ­شد، میزان  60 جمعیت شهر نشین با مهاجرت 300میلیون نفر جمعیت روستایی به شهرها، به جمعیتی بالغ بر 902 میلیون نفر رسید<ref>  Xinhua News Agency. 4<sup>th</sup> may 2012</ref>.[[پرونده:Ethnolinguistic map of China 1983.png|بندانگشتی|نقشه جمعیتی چین]]براساس گزارش منتشره از سوی تشکیلات تنظیم خانواده در [[چین]]، به احتمال زیاد رشد جمعیت [[چین]] در سال2040به صفر خواهد رسید. تا آن تاریخ به طور متوسط سالی بین 8 تا10میلیون نفر به جمعیت این کشور اضافه خواهد شد. پیش از دهه­ ی1990میزان رشد جمعیت [[چین]] بالای6/2درصد بود در حالی­ که این نرخ در دهه ­ی1990به 2/1درصد کاهش یافت. این گزارش هم­چنین پیش ­بینی کرده در سال 2040بیش از12درصد جمعیت [[چین]] به سن سالمندی خواهند رسید که لازم است پیش از مواجه شدن با این پدیده دولت در قانون تنظیم خانواده و سیستم تک فرزندی موجود تجدید نظر نماید<ref>South China Morning Post. 11<sup>th</sup> March 2005</ref>.
[[سلسله کوه های چین]]


=== [[اقلیت های قومی چین]] ===
[[سواحل دریایی چین]]


==== [[اسامی اقلیت های قومی چین]] ====
[[مزارع و زمین های قابل کشت در چین]]
نام اقلیت­ های کشور [[چین]] که از نظر دولت این کشور، ملیت­ های چینی نامیده می­شوند، عبارتند از: «خَن»، «مغولی»؛ «خویی»؛ «تبتی»؛ «ایغوری»؛ «میائو»؛ «ای»؛ «جووان»؛ «بو ای»؛ «کره­ای»؛ «مَن»؛ «دونگ»؛ «یائو»؛ «بای»؛ «تو­جیا»؛ «خَنی»؛ «قزاق»؛ «دای»؛ «لی»؛ «لی­شو»؛ «وای» «شیه»؛ «گائو­سان»؛ «لا­کو»؛ «شویی»؛ «دونگ­شیان»؛ «ناشی»؛ «جین­بو»؛ «قرقیز»؛ «تو»؛ «داوور»؛ «مولائو»؛ «چیانگ»؛ «بولانگ»؛ «سالار»؛ «مائو­نان»؛ «مائولائو»؛ «شی­بو»؛ «آچانگ»؛ «پومی»؛ «تاجیک»؛ «نو»؛ «ازبک»؛ «روس»؛ «عونک»؛ «شی­که«؛ «ده­آن»؛ «بائو­آن»؛ «یو­گو»؛ «جین»؛ «تاتار»؛ «دو­لون»؛ «ار لن­چون»؛ «خِه جِه»؛ «مَن­با»؛ «گه­با» و «جی­نئو».


از این 55 اقلیت قومی، 10 اقلیت مسلمان هستند که عبارتند از: خویی، تاجیک، قرقیز، قزاق، تاتار، اویغور، سالار، دونگ­شیان، بائو­آن، و ازبک<ref>ابراهیم، فِنگ جینگ یوان(2003). الاسلام فی الصین. دار الهلال الازرق للنشر. هونغ کونغ.</ref>.
[[پوشش جنگلی در چین]]


==== [[گرایش های دینی اقلیت های قومی چین]] ====
 [[مراتع در چین]]
در کشور [[چین]]، ادیان مذاهب و باورهای فكری گوناگونی رواج دارد كه عمده ­ی آن­ها عبارتند از: بودایی، دائویی، اسلام، مسیحی و یهودی. نکته­ ی قابل ذکر این است­که، بیشتر اقلیت­ های قومی این کشور دارای اعتقادات مذهبی و باورهای دینی بوده و برخی از آن­ها نیز به آیین­ ها، كیش ­ها و باورهای کهن سنتی و عامیانه ­ی بومی اعتقاد دارند. برای نمونه، اغلب نژاد تبتی به آیین بودایی لامایی اعتقاد دارند. افزون بر تبتی­ ها، برخی از سایر اقوام نیز هم­چون مغولی، تو، یوگور، من­با، پریمی، و ناشی، به آیین بودای لامایی معتقدند. برخی دیگر مانند اقوام دای، بلانگ، ده­آنگ و بخشی از قوم وا؛ پیرو آیین بودایی ماهایانا هستند. و ده اقلیت قومی هم­چون هوی، اویغور، قزاق، دونگ­شیانگ، بائوآن، سالار، قرقیز، تاتار، ازبك و تاجیك پیرو دین اسلام بوده و گروهی از اقوام یی، میائو، لاهو، جینگ­پو، و لی­سو، به مسیحیت اعتقاد دارند. روس­ ها و عده­ ای از قوم اونكی پیرو آیین ارتودوكس هستند. در میان برخی از اقلیت­ های قومی مانند دلونگ، نو، وا، جینگ­پو، گائو­شان، اوروچن، و لوبا نیز به ارواح، نیاپرستی و طبیعت پرستی و سایر باورهای پیشینیان رواج دارد<ref>سایت اینترنتی امور اقلیت­های دولت چین قابل بازیابی از . WWW.seac.gov.cn</ref>.
 
[[پوشش گیاهی در چین]]
 
[[تنوع حیوانات در چین]]
 
[[معادن در چین]]
 
[[معادن عمده چین]]
 
[[انرژی های تجدید پذیر در چین]]
 
=== [[جغرافیای انسانی چین]] ===
[[ساختار هرم جمعیتی چین]]
 
[[ویژگی های جمعیتی چین]]
 
[[رشد جمعیت در چین]]
 
[[پراکندگی جمعیت در چین]]
 
[[شهرنشینی و روستانشینی در چین]]
 
==== [[گروه‌های قومی و نژادی در چین]] ====
[[ساختار قومیتی در چین]]
 
[[اقلیت های به رسمیت شناخته شده چین از نگاه آمار]]
 
 [[اسامی اقلیت های قومی چین]]
 
[[گرایش های دینی اقلیت های قومی چین]]
 
[[پراکندگی محل سکونت اقلیت های قومی چین]]
 
[[امتیازهای در نظر گرفته شده برای اقلیت های قومی در چین]]
 
[[سیاست دولت چین برای اداره ی مناطق اقلیت نشین]]
 
[[سیاست اعطای خودمختاری به مناطق اقلیت نشین در چین]]
 
 [[چالش های پیش روی سیاست اقلیت های قومی چین]]
 
[[میزان رشد جمعیت اقلیت های قومی چین]]
 
[[چین کشوری متحد چند قومیتی]]


=== [[تاریخ چین]] ===
=== [[تاریخ چین]] ===
مردم سرزمین [[چین]] را باید جزو ملت هایی به شمار آورد كه از آغاز دوره ی احساس نیاز  انسان به انتقال ایده و اندیشه ی خود به دیگران از طرق مختلف، به فكر كشف راه هایی پرداخت كه بتواند از طریق ثبت اندیشه ها، خود راجاودان سازد. گفته می¬شود كه كتابت در[[چین]]،2000سال پس از كشف و مورد استفاده قرار گرفتن علایم نوشتاری در بین النهرین آغاز شده است، یعنی حدود3000 سال پیش، مكتوب های اولیه ی چینی تحت عنوان جیاگووِن كه در واقع حروف تصویری هستند و بر روی كاسه ی لاك پشت ها حكاكی شده اند، متعلق به دوران [[سلسله شانگ]] است كه در قرن های 16 تا11پیش از میلاد حكمفرمایی می كرده اند. ولی چنانچه كشفیات اخیری كه از منطقه ای به نام [[جیاخو]] به دست آمده است ازسوی دانشمندان مورد تایید قرار گیرد. تاریخ كتابت و استفاده از علایم نوشتاری انسان های اولیه درسرزمین چین به8600 سال قبل برخواهد گشت كه در آن صورت قدمت نوشته های كشف شده از [[جیاخو]] 3000سال بیشتر از آثار منطقه ی بین النهرین خواهد بود. اگرچه كشفیات منطقه ی [http://wiki.icro.ir/%D8%AC%DB%8C%D8%A7%D8%AE%D9%88 جیاخو] هنوز مورد توافق اكثرباستانشاسان قرار نگرفته و موجب مباحثات داغی بین اندیشمندان گردیده است، ولی این اختلافات و مباحثات چیزی از اهمیت و ارزش مكتوبات تاریخی به اثبات رسیده ی تاریخ باستان چین نمی كاهد و بلكه تأكیدی بر جدی بودن این ایده است كه فرهنگ تاریخ نویسی درچین، یكی از قدیمی ترین پدیده های جهان بوده و مردم این سرزمین جزو نخستین انسان هایی بوده اند كه از علایم نوشتاری برای ثبت وانتقال پیام تاریخی خود استفاده كرده اند<ref>سابقی، علی محمد (1384). شهر تاریخی زیتون(چوانجویادگاری از حضور ایرانیان در چین، مجله چشم انداز، شماره 19.</ref>.
[[پیش از تاریخ چین]]
===1. پیش از تاریخ چین===
 
تاریخ اولیه­ ی چین به دلیل نبود اسناد و مدارک نوشته شده از آن دوران، قابل اطمینان نیست. این عدم اطمینان به خاطر تلاش­ های صورت گرفته در چندین قرن بعد، برای نوشتن تاریخ آن دوران، دوچندان شده است. به یک معنا، این مشکل ناشی از چندین قرن درون­گرایی حاکم بر بخشی از مردم چین است که به دنبال تمایز میان واقعیت و افسانه در تاریخ این کشور بوده ­اند. عصر ماقبل تاریخ چین به دو عصر حجر قدیم( پارینه سنگی) و [[عصر نوسنگی]] تقسیم می شود<ref>Ulrich Theobald(2000).”Chinese history”. In Online Encyclopedia on Chinese History, Literature and Art. Available for <nowiki>http://www.chinaknowledge.de/About/about.html</nowiki></ref>.
[[دوران  قدیم]]
 
[[عصر نوسنگی]]
 
[[تاریخ دوران باستان چین]]
 
[[سلسله شیا]]
 
[[سلسله شانگ]]
 
 [[سلسله جو]]
 
 [[دوران بهار و پاییز]]
 
[[دوران حکومت های هم ستیز]]
 
[[دوران امپراطوری تاریخ چین]]
 
[[سلسله چین]]
 
[[سلسله ی خن]]
 
[[سلسله هان]]
 
[[دوران امپراطوری وی و جین تاریخ چین]]
 
[[دوران ووخو]]
 
[[سلسله های جنوب و شمال]]
 
[[سلسله سویی]]
 
[[سلسله تانگ]]
 
[[سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)]]
 
[[سلسله های سونگ، لیائو، جین و شیای غربی]]
 
[[سلسله یوان]]
 
[[سلسله مینگ]]
 
[[سلسله چینگ]]
 
[[دوران معاصر(جمهوری چین)]]
 
[[جمهوری خلق چین]]  
 
[[جمهوری خلق چین(از سال 1949 تاکنون)]]
 
[[ظهور دنگ شیائو یینگ و آغاز اصلاحات]]
 
[[رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم(1989 تا 2002)]]
 
[[جمهوری خلق چین(از سال 2002 تاکنون)]]
 
[[شخصیت های مشهور تاریخی، علمی و ادبی چین]]
 
[[چینگ شی خوان، بنیان گذار نخستین امپراتوری چین]]
 
[[لیوبان، موسس سلسله خن]]
 
[[یائو و شون]]
 
[[شن نونگ شی، پدر داروشناسی چین]]
 
 [[فو سی شی، نخستین پادشاه پادشاهان]]
 
[[خن فی جی، اندیشمند بزرگ مکتب قانونگرایان]]
 
[[جوان زه، اندیشمند تائویی]]
 
[[کنفوسیوس و اندیشه های او]]
 
[[لائو دان، بنیانگذار مکتب تائوئیسم]]
 
[[مینگ زی(منسیوس)، احیا کننده مکتب کنفوسیوس]]
 
 [[رهبران سیاسی معاصر چین]]
 
[[سون یات سن، بنیانگذار جمهوری چین]]
 
[[اندیشه اصلاحات سون یات سن]]
 
[[انجمن ادبی فورن]]
 
[[پیگیری انقلاب در اروپا توسط سون یات سن]]
 
[[انجمن اخوت چین]]
 
[[آغاز جنگ ژاپن علیه چین]]
 
[[قیام جنان گوان در چین]]
 
[[تاسیس جمهوری چین با چند دولت]]
 
[[مجلس قانونگذاری جدید چین توسط سون یات سن]]
 
[[تشکیل دولت نظامی در گوانگ جو]]
 
[[همکاری حزب کومین تانگ و حزب کمونیست چین]]
 
[[مارشال چیانگ کایشک، ژنرال سرخ]]
 
[[تولد و وفات مارشال چیانگ کایشک]]
 
[[تاسیس حزب کومین تانگ در گوانگ جو]]
 
[[چیانگ و کمینترن]]
 
[[دوران ثبات و استقرار دولت چیانگ]]
 
[[چالش های سیاسی و نظامی مارشال چیانگ کایشک]]
 
[[ایدئولوژی چیانگ]]
 
[[رهبر دوران جنگ چین]]
 
[[آغاز جنگ دوم ژاپن علیه چین]]
 
 [[ورود چین به جنگ جهانی دوم]]
 
[[رابطه چین با آمریکا]]
 
[[جنگ های داخلی چین و مارشال چیانگ کایشک]]
 
[[درگیری درون حزبی کومین تانگ]]
 
 [[استقرار دولت ملی در تایوان]]
 
[[مائو تسه تونگ(مائو زدونگبنیانگذار جمهوری خلق چین]]
 
[[تولد و وفات مائو تسه تونگ]]
 
[[عضویت مائو تسه تونگ در حزب کمونیست]]
 
[[رویارویی حزب کمونیست با کومین تانگ]]
 
[[راهپیمایی بزرگ و حماسی مائو تسه تونگ]]
 
[[دومین حمله ژاپن به چین]]
 
 [[استقرار جمهوری خلق چین]]
 
[[بلندپروازی مائو در طرح جهش سریع به پیش]]
 
 [[اجرای انقلاب فرهنگی در چین]]
 
[[دیدگاه های متفاوت پیرامون شخصیت مائو]]
 
 [[آثار و تالیفات مائو]]
 
[[چوئن لای، نخست وزیر مادام العمر جمهوری خلق چین]]
 
 [[تولد و وفات چوئن لای]]
 
 [[ایدئولوژی مارکسیستی چوئن لای]]
 
[[سفر چوئن لای به اروپا]]
 
[[عضویت چوئن لای در حزب کمونیست]]
 
[[بازگشت چوئن لای به چین]]
 
[[طرح ایجاد جبهه مشترک ضد ژاپنی]]
 
[[شرکت چوئن لای در مذاکرات صلح]]
 
[[ارتباط چوئن لای با محافل دیپلماتیک در چونگ چینگ]]
 
[[فرماندهی نیروهای چینی در شبه جزیره کره]]
 
 [[دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین]]
 
[[ولادت و وفات دنگ شیائوپینگ]]
 
[[سازماندهی ارتش سرخ در چین]]
 
[[به قدرت رسیدن دنگ شیائوپینگ در چین]]
 
[[کناره گیری دنگ شیائوپینگ از قدرت]]
 
[[بازگشت دنگ شیائوپینگ به قدرت]]
 
[[دوران سخت دنگ شیائوپینگ]]
 
[[بهار پکن]]
 
[[اصلاحات دنگ شیائوپینگ]]
 
[[ایدئولوژی کمونیستی]]


=== [[جامعه و نظام اجتماعی چین]] ===
=== [[جامعه و نظام اجتماعی چین]] ===
اندیشه­‌های کنفوسیوس که شالوده­‌ی نظام اجتماعی [[چین]] را در طول تاریخ شکل داده است، کانون خانواده، اعم از خانواده­‌ی کوچک(همسر، شوهر و فرزند)، و یا خانواده­‌ی بزرگ(پادشاه و رعیت) را نمونه و مظهر ثبات اجتماعی می­‌داند. این اندیشمند باستانی، هماهنگی و ارتباط میان زن و شوهر و فرزندان را مانند هماهنگی نت‌­های موسیقی ضروری دانسته و می‌­گفت، میان خانواده­‌ی باثبات و دولت باثبات ارتباط مستقیمی وجود دارد. او در خصوص خانواده توصیه می­‌کرد: خانواده باید گسترده باشد(خانواده‌­ی کامل در [[فرهنگ چینی]] خانواده‌­ای است­ که پنج نسل در کنار هم زندگی کنند)؛ فرزندان از پدر و مادر اطاعت کنند؛ و برادر کوچکتر از برادر بزرگتر اطاعت نماید. در این جامعه داشتن فرزند در خانواده همیشه امری میمون و پسندیده و لازم شمرده می‌­شد. خانواده­‌ی بدون فرزند نوعی تابو به حساب می­‌آمد. مردم از قورباغه و برخی دیگر از پرندگان و حیواناتی ­که تولید نسل بیشتری دارند خوششان می‌­آمد. مردم چین داشتن هر فرزند پسر را معادل یک خوشبختی می­‌دانستند و ضرب المثلی می­‌گوید:«یک پسر نعمت است و چند پسر نعمت افزوده.» و چندین نسل در زیر یک سقف و با هم زندگی می­‌کردند.
[[نوع جامعه چین]]
 
[[تحولات اجتماعی چین در یک قرن گذشته]]
 
[[تغییرات اجتماعی دوره سوم(پس از 1997 میلادی) در چین]]
 
[[تغییر در ساختار اجتماعی چین]]
 
[[تغییر ساختار جمعیتی چین]]
 
[[تغییر ساختار شغلی چین]]
 
[[تغییر در ساختار شهری و روستایی چین]]
 
[[تغییر در قشر بندی اجتماعی چین]]
 
[[قشرهای جدید اجتماعی چین]]
 
[[شهری شدن جمعیت چین و چالش های پیش رو]]
 
[[تغییر ایدئولوژیک جامعه چین]]
 
[[نظام اجتماعی معاصر چین]]
 
[[روابط اجتماعی در چین]]
 
[[روابط خانوادگی در چین]]
 
[[فرهنگ خانواده در چین]]
 
[[هنجارها و گرایش ها در چین]]
 
[[ارزش های اجتماعی در فرهنگ سنتی چین]]
 
[[وابستگی سیستم فردی و اجتماعی در چین]]
 
[[گرایش خانوادگی در چین]]
 
[[گرایش اجتماعی چینی(گوانشی)]]
 
''' '''[[رابطه براساس باور به سرنوشت در چین]]
 
 [[باور اجتماعی یوان]]
 
[[رابطه جبری در جامعه چین]]
 
[[گرایش اقتدارخواهانه چینی ها]]
 
[[گرایش به دیگران چینی ها]]
 
[[هویت فرهنگی و ملی چین]]
 
[[زبان و ادبیات چینی]]
 
[[تاریخ و تمدن چین]]
 
[[بحران هویت در چین]]
 
[[نخبگان چینی و ترمیم هویت ملی و فرهنگی]]
 
[[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین]]
 
 [[احیای اندیشه های کنفوسیوس]]
 
[[بازنویسی تاریخ چین]]
 
[[بازسازی هویت ملی در چین]]
 
[[مفاهیم ملی گرایی در چین]]
 
[[سازمان های اجتماعی چین]]
 
[[انواع سازمان های اجتماعی چین]]
 
[[مقررات ثبت سمن در چین]]
 
[[تعداد سازمان های اجتماعی فعال در چین]]
 
[[مهم ترین سازمان های اجتماعی چین]]
 
[[فدراسیون سراسری ادبی و هنری چین]]
 
[[فدراسیون سراسری زنان چین]]
 
[[انجمن دوستی خلق چین با کشورهای خارجی]]
 
[[انجمن سراسری خبرنگاران چین]]
 
 [[انجمن علوم و فناوری چین]]
 
[[فدراسیون اتحادیه های تجاری چین]]
 
[[فدراسیون سراسری صنایع و بازرگانی چین]]
 
[[سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه سازمان های اجتماعی]]
 
[[وضعیت زنان در چین]]
 
[[ظلم مضاعف هزار ساله بر زنان چین]]
 
[[شوربختی زنان در چین قدیم]]
 
[[رسم بستن پای زنان در چین]]
 
[[مشکلات زنان در چین]]
 
 [[تبعیض جنسیتی زنان چین]]
 
[[تبعیض جنسیتی در آموزش چین]]
 
[[تبعیض جنسیتی در نیروی کار و اشتغال چین]]
 
[[سازمان های زنان چین]]
 
[[مشارکت زنان چین در فعالیت های سیاسی و اجتماعی]]
 
[[مشارکت زنان چین در فعالیت های سیاسی]]
 
[[مشارکت زنان  چین در فعالیت های اجتماعی]]
 
[[وضعیت سلامت زنان چین]]
 
[[زنان سیاستمدار معاصر چین]]
 
[[سونگ چینگ لینگ]]
 
[[چای چانگ]]
 
[[دنگ اینگ چائو]]
 
[[شی لیانگ]]
 
[[وویی(ووای)]]
 
[[آکادمیسین های زن برجسته چین]]
 
[[چارچوب های قانونی برای دفاع از حقوق زنان چین]]
 
[[مقررات حفظ حقوق زنان چین در محیط کار]]
 
 [[حقوق مربوط به زنان چین]]
 
[[حقوق مربوط به آموزش زنان چین]]
 
[[حقوق مربوط به ازدواج و خانواده]]
 
[[حق انتخاب و آزادی فردی و اجتماعی، سیاسی زنان چین]]
 
[[تبادلات زنان چین با کشورهای خارجی]]
 
[[پروژه های همکاری بین المللی زنان چین]]
 
[[سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه زنان چین]]
 
 [[ازدواج در چین]]
 
[[ازدواج در فرهنگ سنتی چین]]
 
 [[قانون و مقررات ازدواج سنتی در چین]]
 
[[مراسم خواستگاری و ازدواج در چین]]
 
 [[قوانین مربوط به ازدواج در چین]]
 
[[آمار ازدواج و طلاق در چین]]
 
[[ازدواج زنان چینی با مردان خارجی]]
 
[[چالش های پیش روی سنت ازدواج در چین]]
 
 [[تغییر ساختار خانوادگی در چین]]
 
[[نام های خانوادگی در چین]]
 
 [[نهاد خانواده در چین]]
 
 [[سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه خانواده در چین]]
 
[[اولویت ها و راهبردهای دولت چین در ارتباط با خانواده]]
 
[[الگوهای خانواده در چین]]
 
[[فرهنگ خانواده در چین]]
 
[[روابط خانوادگی در چین]]
 
[[خشونت های خانوادگی در چین]]
 
[[مصادیق خشونت های خانوادگی در چین]]
 
[[خشونت علیه زنان تحصیلکرده چین]]
 
[[گستره ی خشونت علیه زنان در چین]]
 
[[ورزش در چین]]
 
[[مدیریت ورزش در چین]]
 
 [[ورزش های مورد توجه عموم مردم چین]]
 
 [[ملی شدن مدیریت ورزش در چین]]
 
[[ورود ورزش های مدرن به چین]]
 
[[وضعیت کنونی ورزش در چین]]
 
[[رویدادهای مهم ورزشی چین]]
 
[[وضعیت بهداشت و سلامت جامعه در چین]]
 
[[سیاست ها، قوانین و مقررات بهداشتی در چین]]
 
 [[نهادهای سلامت و بهداشت در چین]]
 
[[قوانین، مقررات و سیاست های مراقبت از مادران و کودکان]]
 
[[فرزند خواندگی کودکان چینی]]
 
[[وضعیت نا سالم محیط زیست در چین]]
 
[[وضعیت اقتصادی و معیشت مردم چین]]
 
[[رفاه اجتماعی در چین]]
 
[[شيائو كانگ‌|شيائو کانگ‌]]
 
[[خدمات بیمه در چین]]
 
[[اوقات فراغت در چین]]
 
[[مطالعه و کتابخوانی در چین]]


اگرچه در جامعه­‌ی چین حکما و فرزانگان بسیاری برای راهنمایی و هدایت کشور، جامعه و فرد به سوی رفاه، خوشبختی و سعادت پا به عرصه­‌ی وجود گذاشته‌­اند، اما این اندیشه­‌های خردمندانه­‌ی کنفوسیوس بود که در طول هزاره­‌های گذشته همیشه معیار سنجش خیر و شر، سعادت و شقاوت، پاکی و ناپاکی، فضیلت و رذیلت پادشاهان، مقامات، و خانواده‌­ها شمرده می­‌شد، و آموزه‌­های او بود که در دربار و کوچه و بازار وِرد زبان حال و قال مردم بود و از پادشاه و رعیت تلاش می­‌کردند تا بنا و چارچوب روابط خانوادگی، زن و شوهری، پدر و پسری، و شاهی و رعیتی و روابط اجتماعی و هنجارها و ناهنجاری­‌های اجتماعی را براساس این آموزه­‌ها قرار داده و طبق آن مورد قضاوت قرار دهند. در طول هزاره­‌ها، آمد و رفت سلسله­‌ها و پادشاهان و به قدرت رسیدن و از تخت افتادن آن­‌ها نه تنها هیچ تغییری در ارزش­‌های اجتماعی و ملاک­‌های تعیین شده از سوی کنفوسیوس برای رسیدن به نیک بختی و دچار شدن به شور بختی کشور و جامعه نگذاشت، بلکه هر حاکمی تلاش می­‌کرد اعمال و رفتار و کردار و حکومت­داری و سیاست­‌های داخلی و خارجی خود در زمینه‌­های سیاسی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی را هرچه منطبق­‌تر با اندیشه­‌های این حکیم فرزانه قلمداد نموده و از این طریق برای حاکمیت خود مشروعیت بیشتری کسب کند. این روند، حتی در دوران کمونیست‌­ها نیز (به غیر از سال­‌های نخست روی کار آمدن مائو که بنا را بر ستیزه با هر آن­چه متعلق به گذشته بود قرار داده بود) ادامه داشت و ملاک و معیار سنجش وفاداری به فرهنگ سنتی چین به­‌شمار می­‌رفت. با آغاز اصلاحات در اواخر دهه­‌ی1970، و هویت خواهی نسل جدید در این کشور، بازگشت به ارزش‌­ها و هنجارهای فرهنگی و اجتماعی گذشته سرعت بیشتری به خود گرفته و دولت و جامعه­‌ی چین تلاش می­‌کنند با تمسک به روح حاکم بر فرهنگ سنتی خود، در مقابل هجوم فرهنگ بیگانه، به ویژه فرهنگ غرب، ایستادگی نموده و ارزش‌­ها و فرهنگ سنتی چین را جهانی سازند<ref>سابقی، محمدعلی(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی جلد اول </ref>.
 [[چین معاصر و چالش های فرهنگی و اجتماعی پیش رو]]


=== [[نظام سیاسی جمهوری خلق چین]] ===
[[آسیب ها و چالش های اجتماعی در چین]]
براساس قانون اساسی [[جمهوری خلق چین]]، این کشور دارای نظام سوسیالیستی مبتنی بر دیکتاتوری خلق است که به صورت دموکراتیک و رهبری طبقه­‌ی کارگر و بر پایه­‌ی اتحاد کارگر و کشاورز بنیان یافته است. نظام سوسیالیسم اساس آن و نام این کشور«[[جمهوری خلق چین]]» است.


در واقع نظام حکومتی چین بر پایه­‌ی حاکمیت مطلق [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|حزب کمونیست]] قرار دارد و این حزب عالی­‌ترین نهاد تصمیم گیرنده در این کشور به شمار می­‌رود. بر اساس قانون اساسی، حزب بر هفت نهاد اصلی حکومت چین  شامل کنگره­‌ی نمایندگان خلق چین، ریاست جمهوری، شورای دولتی، حکومت­­‌های محلی در استان­‌ها ٰ، دادگاه عالی خلق ٰ، دادستان عالی خلق، و کنفرانس سیاسی مشورتی خلق حاکمیت مطلق دارد.(←[[ساختار سیاسی و نام رسمی کشور چین]])
[[مهاجرت و پناهندگی در چین]]  


==== قانون اساسی ====
[[مهاجران چینی خارج از کشور]]
قانون اساسی، قانون بنیادین [[جمهوری خلق چین]] و عالی‌­ترین مرجع حقوقی این کشور و مأخذ تنظیم سایر قوانین است. هیچ قانون و مقرراتی نباید با قانون اساسی مغایرت داشته باشد. در قانون اساسی معمولا مضامین مهمی مانند اصول اساسی نظام اجتماعی و نظام کشور، اصول اساسی سازماندهی اداره‌­ی دولتی و فعالیت‌­های آن، حقوق و وظایف اساسی اتباع قید شده است. افزون بر این، در این قانون مواردی مانند پرچم ملی، سرود ملی، نشان ملی و پایتخت و نظام­‌های دیگر اجتماعی مورد توجه طبقه­‌ی حاکم قید شده است که مربوط به تمام زمینه­‌ها در کشور است. قانون اساسی عالی­‌ترین مرجع حقوقی بوده و مأخذ تنظیم سایر قوانین است. هیچ قانون و مقرراتی نباید با قانون اساسی مغایرت داشته باشد.


بیانیه­‌ی مشترک کنفرانس مشورت سیاسی خلق [[چین]] که در آستانه­‌ی تأسیس [[جمهوری خلق چین]] صادر شده، نه تنها اساسنامه­‌ی جبهه­‌ی واحد دموکراتیک خلق [[چین]] بوده، بلکه نقش قانون اساسی موقت را برای این کشور اجرا کرده است. این بیانیه، در نخستین اجلاس عمومی کنفرانس مشورت سیاسی خلق [[چین]] به تصویب رسید و در 29سپتامبر سال 1949میلادی ابلاغ شد که قبل از تصویب قانون اساسی [[جمهوری خلق چین]]، نقش قانون اساسی موقت را ایفا می­‌کرد.
[[تعداد مهاجران چینی در سطح جهان]]


پس از تأسیس [[جمهوری خلق چین]] در اول اکتبر سال1949، در سال­‌های 1954، 1875، 1978 و 1982در قانون اساسی [[جمهوری خلق چین]] چهار بار تجدید نظر، اصلاح و ابلاغ شده است.
=== [[سیاست و حکومت چین]] ===
[[نوع حكومت چین]]  


چهارمین قانونی اساسی [[جمهوری خلق چین]]، یعنی قانون اساسی فعلی، در چهارم دسامبر سال1982 در پنجمین نشست پنجمین مجلس ملی نمایندگان خلق [[چین]] به تصویب رسیده و ابلاغ شد. این قانون ضمن ادامه و توسعه­‌ی اصول اساسی مصرح در قانون اساسی سال 1954، براساس ادعای رهبران [[حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین|حزب کمونیست]] در این کشور، با توجه به جمع بندی تجربیات توسعه­‌ی سوسیالیستی [[چین]] و جلب تجربیات بین المللی در این زمینه، یک قانون اصلی براساس ویژگی­‌های [[چین]] و منطبق با نیازها و ساختار نوگرایی سوسیالیستی در این کشور به­ شمار می­‌رود.
[[ساختار سیاسی و نام رسمی کشور چین]]


در این قانون به­ طور مشخص، نظام‌­های سیاسی و اقتصادی [[جمهوری خلق چین]]، حقوق و وظایف اتباع، تأسیس ارگان­‌های دولتی و چهارچوب مأموریت و وظایف اصلی کشور در آینده قید شده است. ویژگی­‌های اساسی این قانون، تعیین نظام و وظایف اصلی چین، تشخیص چهاراصل و رهنمود اساسی اصلاحات ودرهای باز است. در این قانون قید شده است که مردم تمام اقوام و ملیت­‌ها و سازمان­‌های موجود در سراسر کشور، باید در چارچوب قانون اساسی فعالیت کرده وهیچ سازمان یا شخصی حق تخطی و نقض قانون اساسی و قوانین دیگر را ندارد.
[[سمبل ها و نمادهای سیاسی اجتماعی چین]]
 
[[قانون اساسی چین]]
 
 [[نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین]]
 
[[کنگره ملی نمایندگان خلق چین]]
 
[[کنفرانس مشورتی و سیاسی خلق چین]]
 
[[نظام همکاری چند حزبی و مشورت سیاسی در چین]]
 
[[احزاب غیر کمونیست چین]] ''' '''
 
[[شورای دولتی چین]]
 
[[کنگره حزب کمونیست چین]]
 
[[کمیسیون مرکزی انضباطی حزب چین]]
 
[[کمیسیون مرکزی نظامی چین]]
 
[[نقش ارتش سرخ در تحولات چین]]
 
[[ارتش سرخ]]
 
[[نظام قضایی در چین]]
 
[[دادگاه خلق چین]]
 
[[دادستانی خلق چین]]
 
[[تقسیمات سیاسی چین]]
 
[[تقسیمات اداری چین]]
 
[[شهر های بزرگ تابع دولت مرکزی چین]]
 
[[پکن]]
 
[[شانگهای]]
 
[[تین جین]]
 
[[چونگ چینگ]]
 
[[سیاست و روابط خارجی چین]]
 
 [[اصول سیاست خارجی چین]]
 
[[موقعیت چین در جهان]]
 
[[گستره روابط دیپلماتیک چین با کشورهای جهان]]
 
[[روابط چین با کشورهای همسایه]]
 
[[روابط چین با آفریقا]]
 
[[عضویت چین در سازمان های بین المللی و منطقه ای]]
 
[[سیاست های فرهنگی بین المللی چین]]
 
[[پرچم، نشان، سرود و روز ملی چین]]


این قانون به پنج بخش مقدمه، برنامه­‌ی اساسی، حقوق و وظایف اساسی اتباع، ارگان­‌های دولتی، پرچم ملی، نشان ملی و پایتخت تقسیم شده و شامل 4 فصل و 138 ماده است. پس از ابلاغ این قانون، چهار بار در آن تجدید نظر شده است
=== [[نظام فرهنگی چین]] ===
=== [[نظام فرهنگی چین]] ===
واژه­ ی«فرهنگ»به عنوان زاییده ­ی فکر انسان، شامل مباحث و موضوعات مختلفی می ­شود. معمولا، تفکر و اندیشه و ایده­ای به عنوان فرهنگ جامع نامیده می <sub>­</sub>شود، که بتواند زیر بنا و اساس جنبه­ های مختلف فرهنگی به معنای عام آن باشد. در [[چین]] باستان، فرهنگ معمولا مترادف با آیین [http://wiki.icro.ir/%DA%A9%D9%86%D9%81%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%88%D8%B3%20%D9%88%20%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87%20%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%A7%D9%88 کنفوسیوس]؛ طریقت تائوئی(← [http://wiki.icro.ir/%D8%A2%DB%8C%DB%8C%D9%86%20%D8%A8%D9%88%D9%85%DB%8C%20%D8%AA%D8%A7%D8%A6%D9%88 آیین بومی تائو])؛ و [[آیین بودا]] بوده است. افزون بر آن، فرهنگ سنتی، شامل آثار تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و هنری، هم­چون سفالگری، چینی سازی، برنز سازی، یشم تراشی، نقره کاری، طلا­ سازی، لاک سازی، ساخت آیینه ­های برنزی، و ساخت سکه و پول­ های عتیقه؛ و اشکال گوناگونی از هنر مانند خوشنویسی و نقاشی می­ شود. معماری باستانی، مقبره سازی، و تولید لباس و وسایل زندگی هم جزو فرهنگ سنتی است. فرهنگ سنتی، افزون بر این ­ها، سیستم­ و ارزش­ های اجتماعی، تولید کتاب و نشریات ادبی کلاسیک، تاریخی، [http://wiki.icro.ir/%D8%B7%D8%A8%20%D8%B3%D9%86%D8%AA%DB%8C%20%DA%86%DB%8C%D9%86%DB%8C طب سنتی] و دستیابی به فرهنگ غذایی، برداشت محصول، و علم هیئت و ستاره شناسی را نیز در بر می­ گیرد. با توجه به تنوع، گستردگی و دیرینگی [http://wiki.icro.ir/%D9%81%D8%B1%D9%87%D9%86%DA%AF%20%DA%86%DB%8C%D9%86%DB%8C فرهنگ چینی]، پرداختن به تمامی جنبه ­های آن از توان و گنجایش این کتاب خارج و نیاز به کتاب مستقلی دارد که بایستی بدان پرداخته شود. به ناچار، در این­جا به برخی از کلیات و جنبه ­های مشهور فرهنگ [http://wiki.icro.ir/%DA%86%DB%8C%D9%86 چین] اشاره می­شود.
[[کلیات فرهنگ چین]]
===='''[[فرهنگ چینی]]'''====
 
از گذشته­‌های دور بر [[فرهنگ چینی]] روحی حاکم بوده که توانسته با ایجاد وحدت درونی در میان مردمان این سرزمین، آن را در طول هزاره­‌ها دوام بخشیده و علی­رغم هجوم و نفوذ فرهنگ­‌های مختلف، مانع از فروپاشی آن شود. بنابراین، در دوران دراز حیات آن گسست زیادی را تجربه نکرده و استمرار داشته است و تکرار و تغییر در الگوها تنها به آن غنا و ظرافت بخشیده و شاخ و برگ بر آن افزوده است. جریان این روح در [[فرهنگ چینی]]، موجب شده تا هنر، ادبیات، حکمت و آیین­‌های چینی هر یک در حوزه‌­ی خود محدود نشده، بلکه با یکدیگر از نزدیک پیوند عمیق یافته و هر یک به منزله‌­ی آیینه‌­ی دیگری عیوبش را نشان داده و بر رشد وتکامل آن افزوده که در واقع به بهبود و تکامل خود انجامیده و زمینه را برای به کمال رسیدن تمامی جنبه­‌های آن فراهم ساخته است. و همین روح باعث شده تا فرهنگ واندیشه‌­ی چینی، در میان جاده‌­های پر پیچ وخمِ تاریخ سینه به سینه گشته و از کهنه راه‌­ها، راه­‌های جدیدی یافته و موجب پویایی و حرکت مداوم رو به جلو مردم آن گشته است. یکی از نویسندگان غربی در این زمینه می­گوید:«سنت‌­های فرهنگی چین مانند رودهای بزرگ آسیا هستند که گاه به گاه تغییر مسیر می­ دهند، تهدید به خشکیدن می­ کنند و یا طغیان می­ کنند، ولی همواره جاری هستند.» روح پایدار و همیشگی فرهنگ و تمدن چینی بر سه اصل استوار است: رابطه‌­ی میان انسان و طبیعت؛ تغییر و تحول دایمی که حاصل تضاد موجود در اشیاء است؛ و ظرفیت و قابلیت جذب عوامل سایر فرهنگ­‌ها و انطباق با شرایط موجود<ref>جانگ چی جی،( 1392). فرهنگ سنتی چین،ترجمه ­ی علی محمد سابقی، تهران:موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،</ref>.
[[فرهنگ چینی]]
===='''[[هنر چینی]]'''====
 
در فرهنگ درخشان سنتی چین، آن‌چه که تا کنون به‌صورت کامل و بدون دست‌کاری و تغییر باقی مانده است، و هنوز هم مورد تمجید و ستایش است، ادبیات و هنر باستانی چین است. موسیقی و نقاشی چینی هم در دوران باستان توسعه یافته و رشد کرد، ولی بخش زیادی از موسیقی آن دوران از بین رفته و اغلب نقاشی‌های قدیمی که از گذشته باقی مانده است، مربوط به دوران سلسله‌ی سونگ (1279-960 میلادی)  به بعد است. بنابراین، تنها ادبیات و شعر و سروده‌های نیاکان چینی است که بدون تغییر تا به امروز جزو باورهای درونی مردمان این سرزمین باقی مانده و با خصوصیات و ویژگی‌های منحصر به فردش، هویت فرهنگی آن‌ها را تشکیل می‌دهد.
[[روح حاکم بر فرهنگ چین]]
 
[[چسبندگی فرهنگ چینی]]
 
[[جهان بینی در فرهنگ چینی]]
 
[[هنر چینی]]
 
[[طب سنتی چینی]]
 
[[سیر تحول طب سنتی چین]]
 
[[شیوه های تشخیص در طب سنتی چین]]
 
[[داروهای سنتی چین]]
 
[[سیر تحول داروهای سنتی چین]]
 
[[کتاب های معتبر و تاریخی طب سنتی چینی]]
 
[[شاخه های مهم طب سنتی چین]]
 
[[طب سوزنی]]
 
[[ماساژ درمانی]]
 
[[ایجاد موازنه میان یین و یانگ]] 


یکی از جنبه‌های مهم [[ادبیات چینی]] رابطه‌ی نزدیک آن با حکمت چینی است. آن‌چه که همبستگی ادبیات و فلسفه و حکمت را استوار می‌سازد این است‌که معنای ادبیات آموزش و فرهنگ است که فلسفه و حکمت در آن جایگاه بلندی دارد. همچنان‌که همیشه شاعران و ادیبان در چین مدعی حکمت بوده‌اند، حکما نیز خود دارای سبک ادبی بوده و آثارشان جزو شاهکارهای ادبی بوده است. در شعر بوده که حکمت دائویی و اخلاقیات کنفوسیوسی(← [[کنفوسیوس و اندیشه های او]] )بیان شده و روح [[فرهنگ چینی]] در وحدت حکمت و ادب نهفته است. احساس دوگانه نسبت به مرگ و زندگی در سراسر [[ادبیات چینی]] پراکنده است. چینی‌ها بیش از این‌که به تضاد این دو نوع نگرش توجه داشته باشند، پیوستگی آن‌ها را مد نظر دارند. یک ضرب المثل چینی می‌گوی''د: «صدسال زندگی نیز جز خواب و خیال نیست.»'' و در آثار ادبی چین، زندگی در مرگ هم‌چون روز در شب محو می‌شود<ref>سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی، هنری و انتشاراتی بین المللی الهدی،جلد اول،ص 450-458</ref>.
[[طب سنتی قوم مسلمان خویی]]


آثار ادبی و فلسفی چین هم‌زمان در سده‌های نهم و هشتم پیش از میلاد پدید آمده‌اند و سرچشمه‌ی شعر و نثر چینی و مکاتب گوناگون فلسفی آن، پنج اثر ادبیات باستانی است. نویسندگان چینی اغلب خود را حکیم می‌شمردند و می‌کوشیدند ادبیات را با آموزش و فرهنگ همراه و همدم سازند. آثار حکما و اندیشمندان در شمار کارهای بزرگ ادبی جای می‌گیرد. [[کنفوسیوس و اندیشه های او|کنفوسیوس]] گفته: «کسی که کلامی آراسته ندارد، کاری بایسته انجام نداده است.» بسیاری از نوشته‌های فلسفی چین نیز از نظر شیوایی سبک و بیان جزو آثار مشهور ادبی هستند. در این آثار، گزینه گویی و زبان فشرده و آهنگین که از ویژگی‌های [[ادبیات چینی]] است، اصل به شمار می‌آید. لذا، در آثار ادبی چینی ادبیات و حکمت یکی در پرتو دیگری به کمال خود رسیده است و ادبیات شأن و نفوذ و ماندگاری خود را بسیار مدیون یگانگی‌اش با حکمت است.
[[مدیریت فرهنگی چین]]


=== '''[[صنعت گردشگری در چین]]''' ===
[[مراکز و نهادهای فرهنگی چین]]
 
[[وزارت فرهنگ چین]]
 
[[انجمن های فرهنگی و هنری وابسته به وزارت فرهنگ چین]]
 
[[شرکت های وابسته به وزارت فرهنگ چین]]
 
[[مراکز و نهادهای آموزشی وابسته به وزارت فرهنگ چین]]
 
[[نهادهای فرهنگی زیر نظر وزارت فرهنگ چین]]          
 
[[مراکز فرهنگی چین در خارج از کشور]]
 
[[مدیریت دولتی امور رادیو، فیلم و تلویزیون در چین]]     
 
[[اداره کل مطبوعات و انتشارات دولت چین]]
 
[[سیاست های فرهنگی چین]]
 
[[شالوده سیاست فرهنگی چین]]
 
[[اصول بنیادین سیاست توسعه فرهنگی چین]]
 
[[سیاست ها، راهبردها و رویکردهای فرهنگی چین]]
 
[[سیاست های راهبردی توسعه جامعه فرهنگی چین]]
 
''' '''[[اصلاح ساختار نظام فرهنگی چین]]
 
[[سیاست های فرهنگی دولت چین]]
 
[[همکاری های فرهنگی چین و انگلیس]]
 
[[همکاری های فرهنگی فرانسه و چین]]
 
[[همکاری های فرهنگی آلمان و چین]]
 
[[روابط فرهنگی چین و اتحادیه اروپا]]
 
[[سیاست اقتصاد فرهنگی چین]]
 
[[کمک دولت چین به فعالیت های فرهنگی]]
 
[[تقویت زیر ساخت های فعالیت های فرهنگی در چین]]
 
[[مکانیسم افزایش بودجه نظام مشارکتی در فعالیت های فرهنگی در چین]]
 
[[کمک های مردمی در توسعه فرهنگ چینی]]
 
[[نظام بیمه اجتماعی ویژه برای فعالان فرهنگی و هنری در چین]]
 
[[جریان ها و گروه های موثر فکری و فرهنگی در چین معاصر]]
 
[[ایدئولوژی کمونیستی]]   
 
 [[لیبرالیسم اجتماعی-سیاسی]]        
 
[[بنیادگرایی کنفوسیوسی]]
 
[[سناریوهای احتمالی تحولات فکری و فرهنگی چین در آینده]]
 
[[قدرت نرم اژدهای زرد]]
 
[[مفهوم قدرت نرم در ادبیات کلاسیک چین]]
 
[[مفهوم قدرت نرم از دیدگاه رهبران معاصر چین]]          
 
[[تفکر چینی، صلح در چارچوب قدرت نرم]]       
 
[[مولفه های قدرت نرم چین]]       
 
[[فرهنگ، هنر، زبان و مذهب در قدرت نرم چین]]
 
[[روند روبه افزایش آموزش و تحصیل در دانشگاه های چین]]      
 
[[رسانه، گردشگری و ورزش، ابزارهای توسعه قدرت نرم چین]]
 
[[سایر منابع قدرت نرم چین]]       
 
[[محدودیت های اعمال قدرت نرم چین]]
 
[[توسعه قدرت نرم چین در منطقه جنوب شرق آسیا]]
 
[[توسعه قدرت نرم چین در خاورمیانه]]
 
[[صنایع فرهنگی چین، سیاست ها و جایگاه آن در رشد اقتصاد ملی چین]]
 
[[صنایع و کالاهای فرهنگی در چین]]
 
 [[صنایع دستی و تجارت فرهنگی در چین]]
 
[[سهم صنایع و تولیدات فرهنگی چین در اقتصاد جهان]]
 
[[جهانی شدن فرهنگ چینی]]
 
[[حاکمیت رقابت نا عادلانه بر بازار بین المللی صنایع فرهنگی چین]]          
 
[[توسعه صنایع فرهنگی چین]]
 
[[راهبردهای ده ساله توسعه صنایع فرهنگی چین]]
 
[[موانع و چالش های پیش روی توسعه صنایع فرهنگی چین]]
 
[[بازار صنایع فرهنگی چین]]
 
 [[بازار کتاب چین در کشورهای خارجی]]
 
[[ترجمه ی کتاب از زبان های خارجی به چینی و بالعکس]]          
 
[[صنعت گردشگری در چین]]
 
[[مدیریت ملی گردشگری چین]]
 
[[توسعه صنعت گردشگری در چین]]
 
[[اولویت های چین در صنعت گردشگری]]
 
[[تلاش کشورهای خارجی در جذب گردشگران چینی]]
 
[[سیاست حفظ میراث فرهنگی]]   
 
[[تقویم فرهنگی، تعطیلات رسمی و جشنواره ها در چین]]
 
[[تعطیلات رسمی سراسری در چین]]
 
[[جشنواره های سنتی چین]]         
 
[[جشنواره اقلیت های قومی چین]]
 
 [[جشنواره های گردشگری چین]]
 
[[تقویم فرهنگی چین]]      
 
[[نمادهای فرهنگی چین]]
 
[[آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی]]
 
[[غارهای سنگی لونگ مینگ]]       
 
[[کوه امی شان و مجسمه سنگی بودا در لشان]]
 
[[غارهای سنگی یون گانگ]]       
 
[[خرابه های جو کودین و انسان پکن]]     
 
[[شهر باستانی لی جیانگ]]          
 
[[کوه خوانگ شن]]
 
[[دیوار بزرگ چین]]
 
[[مجموعه غارهای موگائو دون خوانگ]]
 
[[معبد، اقامتگاه و جنگل سنگی کنفوسیوس]]
 
 [[شهر باستانی یینگ یائو در استان شن سی]]        
 
 [[آرامگاه امپراطور چین شی خوانگ و مجسمه های سربازان سفالی]]          
 
[[شهر ممنوعه پکن]]
 
[[معبد آسمانی]]
 
[[مجموعه کاخ های بودایی پوتالا]]           
 
[[شهرهای پایتخت باستانی چین]]  
 
[[مجموعه بناهای مسکونی کی پینگ]]
 
 [[کارست های جنوب چین]]
 
[[پناهگاه پانداهای سی چوان]]      
 
[[پارک ملی سن چینگ شن]]
 
[[پارک ملی سه رودخانه موازی در منطقه حفاظت شده استان یونن]]
 
[[مناظر دنشیای چین]]     
 
[[دریاچه طبیعی غرب خانگجو]]  
 
[[ساختمان های قدیمی منطقه ماکائو]]        
 
[[منطقه تاریخی و طبیعی خوانگ لونگ]] 
 
[[دره تاریخی و طبیعی جیوجیگو]]
 
 [[منطقه تاریخی و طبیعی وولینگ یوان]]  
 
[[مجموعه بناهای باستانی کوهستان وودنگ]]        
 
 [[اقامتگاه و معابد کوهستانی چنگ دو]]
 
 [[پارک ملی لوشن]]         
 
[[باغ های کلاسیک سوجو]]         
 
[[قصر تابستانی و باغ سلطنتی پکن]]        
 
[[سنگ های کنده کاری شده دزو]]
 
[[سیستم آبیاری دوجیانگ یان]]
 
[[کوهستان های چین]]
 
[[کوهستان تی شن]]
 
[[کوهستان ووای]]
 
[[کوهستان تاریخی دنگ فنگ]]    
 
[[کوهستان ووتی]]
 
[[کوهستان چینگ چنگ]]
 
[[سایت های باستانی در چین]]
 
[[سایت باستانی شانادو]]
 
[[سایت باستانی این شو]]
 
[[روستاهای باستانی شی دی و خونگ چون در آنخویی]]  
 
[[مجموعه مقبره های امپراطوران سلسله های مینگ و چینگ]]     
 
[[ساختمان های گلین(تولوو) قوم حکا در استان فوجیان]]
 
[[محوطه ی فسیلی چینگ جیانگ]]
 
=== [[ادیان در چین]] ===
 [[آیین ها، ادیان و مذاهب باستانی و بومی چین]]
 
 [[آیین های باستانی چین]]
 
[[ادیان ماقبل تاریخ چین]]
 
[[آیین های فلسفی دوران باستان]]
 
[[مکتب قانونگرایان]]
 
[[مکتب طبیعت گرایان]]
 
 [[منطق گرایان]]
 
 [[موهیست ها]]
 
 [[مکتب کشاورزی محوری]]
 
[[عوامل شکل دهنده جهان بینی سنتی چینی ها]]
 
 [[عوامل پنج گانه جهان بینی سنتی چینی ها]]
 
[[آیین بومی کنفوسیوس]]
 
[[اخلاقیات و آیین انسان دوستی کنفوسیوس]]
 
[[آموزه های کنفوسیوس]]
 
[[مکتب نئو کنفوسیوس]]
 
[[آیین بومی تائو]]
 
[[مبانی فکری طریقت تائویی]]
 
[[جهان بینی طریقت تائو]]
 
 [[اخلاق در طریقت تائو]]
 
[[هنر در طریقت تائو]]
 
 [[معماری معابد طریقت تائویی]]
 
 [[هنرهای زیبا در طریقت تائو]]
 
[[ادبیات در طریقت تائو]]
 
[[سبک موسیقی طریقت تائو]]
 
[[آیین بودا]]
 
[[آموزه های بودا]]
 
[[فرقه های مختلف بودایی در چین]]
 
[[ورود فرهنگ هندی به چین]]
 
[[نقش بوداییان چین در گسترش بودیسم در شرق آسیا]]
 
 [[تاثیر بودیسم در توسعه فرهنگ ایدئولوژیک چین]]       
 
 [[معرفی فرهنگ سنتی چین در کشورهای شرق آسیا همراه با آیین بودا]]
 
 [[نقش متقابل هنر بودایی و چینی در توسعه هنرهای چینی]]       
 
[[ادیان و آیین های وارداتي(غیر بومی) در چین]]
 
[[ورود آیین زرتشت به چین]]
 
 [[آیین مانوی در چین]]
 
[[نسطوریان پیشقراولان مسیحیت در چین]]
 
[[مسیحیت در چین]]
 
[[موج دوم مسیحیت در چین]]     
 
[[موج سوم مسیحیت در چین]]
 
[[موج چهارم مسیحیت در چین]]
 
[[تشکیل دولتی مسیحی در چین با حمایت مسیونرهای خارجی]]
 
[[جنگ تریاک در چین]] 
 
[[قیام بوکسورها در چین]]
 
[[آغاز قرن بیستم و ادامه فعالیت مسیحیان در چین]]
 
[[مسيحيت در دوران جمهوری چين]]
 
[[مسیحیت پس از استقرار حزب کمونیست در چین]]
 
[[وضعیت کنونی مسیحیت در چین]]
 
[[مسیحیت و خلأ معنویت در چین امروز]]
 
[[راهبرد تهاجمی مسیحیت انجیلی در چین در قرن 21]]
 
[[چاپ و انتشار کتاب انجیل در چین]]
 
[[سیاست های مذهبی دولت چین]]
 
[[چارچوب آزادی های مذهبی در چین]]  
 
[[ساختار رسمی دولت چین برای نظارت بر ادیان]]
 
[[اداره کل امور ادیان چین]]      
 
[[جایگاه دین در ساختار کنونی حکومت و جامعه چین]]
 
=== [[اسلام در چین]] ===
[[ورود اسلام به چین]]
 
[[اسامی دین اسلام در کتب تاریخی چین]]
 
[[اسلام در دوران سلسله های مختلف امپراتوری چین]]
 
[[اسلام در دوران سلسله های تانگ و سونگ]]
 
[[شکل گیری محله های مسلمان نشین در شهرهای چین]]
 
[[اوج گسترش اسلام در چین در دوران سلسله ی یوان]]
 
[[مهاجرت های تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[نخستین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[دومین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[سومین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[چهارمین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[پنجمین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین]]
 
[[تاثير فرهنگی ناشی از چهارمين و پنجمين مهاجرت های مسلمانان چین]]
 
[[تأثیر مهاجرت های تاریخی در تحولات و رشد جامعه مسلمانان معاصر در چین]]
 
[[دوران سلسله ی مینگ و هویت یابی جامعه ی مسلمانان چین]]
 
[[بروز چالش میان هویت دینی و شهروندی چینی]]
 
''' '''[[رسمیت یافتن شهروندی مسلمانان در چین]] 
 
[[شخصیت های مهم و تاثیرگذار مسلمان در چین]]
 
[[شخصیت های مسلمان دوران سلسله ی یوان]]
 
[[شخصیت های مسلمان دوران سلسله مینگ]]
 
[[جنگ خه، دریا سالار مسلمان مشهور عصر مینگ]]
 
[[عوامل افزایش جمعیت مسلمانان در دوران مینگ]]
 
[[شخصیت های مسلمان دوران ‌سلسله‌ی چينگ]]
 
[[شخصیت های مسلمان در دوران معاصر]]
 
[[سلسله چینگ، عصر نابردباری چینی ها و رویارویی و قیام مسلمانان]]
 
[[سیاست حاکمان چینگ در برخورد با اقلیت ها]]
 
[[سیاست برخورد با مسلمانان در چین]]
 
[[عوامل تاثیر گذار در رویارویی مسلمانان و منچوها]]
 
[[مبارزات مسلمانان در چین]]
 
[[قیام ها و شورش مسلمانان چین در قرن نوزدهم]]
 
[[قیام مسلمانان در مناطق استان های شانسی و گنسو در چین]]
 
[[شورش مسلمانان در منطقه ی سین کیانگ در چین]]
 
[[شورش مسلمانان در استان یون نن چین و تشکیل حکومت اسلامی]]
 
[[وضعیت مسلمانان پس از سقوط امپراتوری در چین]]
 
[[جریان های عمده اسلامی چین در دوران سلسله چینگ]]
 
[[جریان اسلام سنتی در چین]]
 
[[جریان اسلامی پیرو طریقت های صوفیانه در چین]]
 
[[جریان تفکرات جدید اسلامی در چین]]
 
[[جریان چهارم اسلامی در چین]]
 
[[پیروان اهل بیت علیهم السلام در چین]]
 
[[تشیع در چین]]
 
''' '''[[شیعیان فرهنگی در چین]]
 
[[شیعیان اسماعیلیه در چین]]
 
[[شیعیان دوازده امامی در چین]]
 
[[اقوام و اقلیت های نژادی مسلمان در چین]]
 
[[مسلمانان قوم هویی(خویی) در چین]]
 
[[قوم اویغور در چین]]
 
[[قوم قزاق در چین]]
 
[[قوم دونگ شیانگ در چین]]
 
[[قوم قرقیز در چین]]
 
[[قوم سالار در چین]]
 
[[قوم تاجیک در چین]]
 
[[قوم ازبک در چین]]
 
[[قوم بائوآن در چین]]
 
[[قوم تاتار در چین]]
 
[[انجمن اسلامی چین]]
 
[[بخش های اجرایی انجمن اسلامی چین]]
 
[[مساجد در چین]]
 
[[بنای نخستین مسجد در چین]]
 
[[تعداد مساجد در چین]]
 
[[کاربری های مهم مساجد در چین]]
 
[[نقش مساجد در حفظ هویت دینی مسلمانان در چین]]
 
''' '''[[مساجد ویژه ی زنان در چین]]
 
[[آموزش مسجدی در چین]]
 
[[مساجد، پایگاه های آموزشی جامعه مسلمانان چین]]
 
[[آموزش علوم اسلامی چین در دوران معاصر]]
 
[[مدارس و حوزه های علوم دینی در چین]]
 
[[حوزه های علمیه ی غیر دولتی در چین]]
 
[[حوزه های علمیه ی دولتی در چین]]
 
=== [[فرهنگ عمومی در چین]] ===
[[فرهنگ، آداب و رسوم و تنوع غذایی در چين|فرهنگ، آداب و رسوم و تنوع غذایی در چین]]
 
[[جایگاه پخت و پز در فرهنگ سنتی چین]]
 
 [[تنوع غذاهای چینی]]
 
[[فرهنگ غذایی چین]]
 
[[کوای زی(قاشق چوبی چین)]]
 
[[فرهنگ سنتی نوشیدن چای در چین]]
 
 [[روش درمان با غذا و گیاهان دارویی در چین]]
 
[[یوان شیائو، زون زی و کیک ماه سه غذای سنتی چینی]]
 
[[جیائوزه، غذای سنتی چینی]] ''' '''          
 
[[آداب و رسوم عامیانه ی مردم چین]]
 
[[سنت انتخاب نام و نام خانوادگی مردم چین]]       
 
[[دوازده حیوان نمادین در چین]]  
 
[[مراسم جشن یک ماهگی و یک سالگی(جوا جو) نوزاد]]
 
[[آیین ها و سنت های مراسم جشن ازدواج در چین]]
 
[[مراحل مختلف مراسم سنتی ازدواج]]
 
''' '''[[برخی از آداب و رسوم سنتی ازدواج]]   
 
[[تحول در سنت های مراسم ازدواج]]
 
[[نمادهای خوش یمنی در چین باستان]]  
 
[[نقش های خجسته ی نمادین]]
 
[[برپایی بازارچه ی سنتی در چین]]         
 
[[رقص شیر]]      
 
[[مراسم و آداب و رسوم جشن عید بهاره در چین]]
 
[[مراسم عید یوان شیائو]]
 
[[مراسم عید چینگ مینگ]]
 
[[شاخص های آب و هوا یی تقویم چینی]] 
 
[[صنایع دستی و هنرهای مردمی و فولكلور|صنایع دستی و هنرهای مردمی و فولکلور]]
 
[[خیمه شب بازی و سایه بازی]]   
 
 [[اسباب بازی های سفالی و گلین]]
 
[[عروسک های چوبی]]   
 
 [[اسباب بازی های گلدوزی شده]] 
 
 [[آثار هنری شاه میمون]]  
 
[[کدوی قلیایی خولو جیرجیرک]]  
 
[[آدمک چوبی که مشغول خرمن کوبی است]]       
 
[[بادبادک سازی و بادبادک بازی]]
 
[[هنر اپرای جن گیری در چین]]  
 
[[هنرهای مردمی در چین]]
 
[[نقاشی های تزیینی سال نو در چین]]    
 
[[هنر کاغذ بری چینی]]   
 
[[شال تزیینی روی شانه یون جیان]]         
 
[[کیسه ی کوچک و معطر پول]]  
 
[[هنر گلدوزی در چین]]   
 
[[لباس و زیور آلات قوم بای]]      
 
[[بودا در هنرهای سنتی عامیانه چین]]      
 
[[جایگاه خدایان در هنرهای عامیانه و مردمی در چین|جایگاه خدایان در هنرهای عامیانه و مردمی]]
 
[[هنر مجسمه سازی در چین]]      
 
[[ساخت مجسمه های کاغذی در چین]]
 
[[مجسمه های سفالین برای تزیین پشت بام ها در چین]]
 
[[اسطوره ها و افسانه های چینی]]
 
 [[اسطوره در چین]]
 
[[پیدایش نخستین اسطوره های چینی]]
 
[[اسطوره های آفرینش در چین]]
 
[[انسانی شدن اسطوره ها در چین]]          
 
[[کوه در اسطوره های چینی]]      
 
[[افسانه ی اژدها در فرهنگ چین]]          
 
[[افسانه ی درست کردن آتش با مته ی چوبی]]      
 
[[داستان افسانه های یائو و شون]]
 
[[افسانه ی قدیمی خلقت جهان در چین]]
 
 [[افسانه ی آفرینش انسان توسط نیو وا]]    
 
 [[افسانه ی گاوچران و خانم بافنده]]           
 
[[افسانه ی کوافو و تعقیب آفتاب]] 
 
 [[افسانه ی پرواز چانگ اِ به سوی ماه]]
 
[[افسانه ی دائو و پدرش گون]]
 
[[امپراتوران اسطوره ای یانگ و خوانگ]]           
 
[[با بردباری و تلاش، از آهن سوزن ساخته می شود]]         
 
[[جشن ها و فستیوال های چينی]]
 
[[آیین های سنتی اعیاد چینی]]
 
[[جشن عید بهاره]]
 
[[جشن فانوس ها در چین]]           
 
[[جشن قایقرانی اژدها در چین]]
 
[[جشن پاییزی در چین]]   
 
[[جشن چینگ مینگ]]
 
[[جشن عشق و محبت در چین]]
 
[[جشن لابا در چین]]
 
[[جشن سلامتی در چین]]
 
[[جشن تحول زمستانی در چین]]
 
[[جشن ها و فستیوال های اقلیت های قومی چین]]
 
[[تعطیلات، اوقات فراغت و سرگرمی­‌های مردم چین]]
 
[[تعطیلات رسمی در چین]]
 
[[تعطیلات رسمی سراسری در چین]]
 
[[سرگرمی های اجتماعی مردم چین در ایام تعطیل]]
 
[[تفریحات و سرگرمی‌­های اجتماعی مردم چین در ایام تعطیل]]  
 
[[موزه های چین]]
 
[[موزه های مهم چین]]
 
[[موزه ملی چین]]
 
[[موزه­‌ی پایتخت]]
 
[[موزه تاریخ شانشی چین]]
 
[[موزه­‌ی تاریخی شهر تیان­ جین]]
 
[[موزه‌­ی شنسی در شهر تایوان]]
 
[[موزه‌­ی شانگهای]]
 
[[موزه­‌ی نظامی انقلاب چین]]
 
[[موزه‌­ی تاریخ طبیعی پکن]]
 
[[موزه‌­ی علوم و فنون چین]]
 
[[موزه­‌ی ملی هنرهای معاصر چین]]
 
[[موزه­‌ی خاص زمین‌شناسی چین]]
 
[[موزه کاخ(قصر) چین]]
 
[[کاخ موزه تایپه چین]]
 
[[موزه شانگهای]]
 
[[موزه تاریخ شانشی چین]]
 
[[موزه سربازان سفالی و اسب های چین شی هوانگ]]
 
[[موزه غارهای دون خوانگ]]
 
[[موزه ابریشم چین]]
 
[[موزه چای چین]]
 
[[موزه تاریخچه سرامیک جینگ دجن]]
 
[[موزه طب سنتی چینی]]
 
[[فرهنگ كتابت، كتابداری و كتابخانه در چین|فرهنگ کتابت، کتابداری و کتابخانه در چین]]
 
[[فرهنگ كتابت در چین|فرهنگ کتابت در چین]]
 
[[فرهنگ جمع آوری كتاب در چین|فرهنگ جمع آوری کتاب در چین]]        
 
[[کتابخانه های سنتی و یا برج کتاب در چین]]      
 
[[دوران کتاب سوزی در چین]]
 
''' '''[[احيای مجدد سنت گردآوری کتاب در چین]]
 
[[تدوین بزرگ ترین دایره المعارف جامع قدیمی چین]]
 
[[دایره المعارف جامع قدیمی چین]]    
 
[[کتابخانه های عمومی در چین]]  
 
[[ديجيتالی شدن خدمات كتابخانه های عمومی چین|ديجيتالی شدن خدمات کتابخانه های عمومی چین]]
 
[[کتابخانه ی ملی چین]]   
 
=== [[زبان و ادبیات چینی]] ===
[[زبان و خط چینی]]
 
[[زبان چینی]]
 
''' '''[[سیر تحول زبان چینی]]
 
[[محدوده سرزمینی زبان چینی]]
 
[[مشکلات زبان چینی]]
 
[[ساده سازی و استاندارد سازی زبان چینی]]
 
[[نواخت ها در زبان چینی]]
 
[[تنوع گویش در زبان چینی]]
 
[[گویش های عمده ی زبان چینی]]
 
[[ورود زبان چینی به بازار جهانی]]
 
[[خط چینی]]
 
[[ادبیات باستان در چین]]
 
[[داستان های کوتاه حکایت هایی درباره ی دیوها و رب النوع ها]]
 
[[ادبیات چینی]]
 
[[ویژگی های ادبیات چینی]]
 
[[شعر در ادبیات چینی]]
 
[[شاهکارهای ادبیات چینی]]
 
[[خونگ لو منگ]]
 
[[سن گوو یان ای]]
 
[[شی یو جی]]
 
[[شوی خو جوان]]
 
[[شی جین]]
 
[[دایره المعارف بزرگ یونگله دادیان]]
 
[[ادبيات حماسی در چین]]
 
 [[داستان حماسی شاه گسار]]         
 
[[حماسه ی جیانگر]][[معرفی برخی از شخصیت های مهم ادبیات کلاسیک چین]]
 
[[شاعران چینی]]
 
[[سوشی]]
 
[[دوفو شاعر چینی]]
 
''' '''[[لی بی شاعر چینی]]
 
[[تائو یوان مینگ شاعر چینی]]
 
[[چو یوان شاعر چینی]]
 
[[لی یو ادیب نامدار چین باستان]]
 
[[گوان خن چین، درام نویس بزرگ سلسله ی یوان]]
 
''' '''[[لویوو شاعر چینی]]       
 
[[لی چینگ جائو شاعر چینی]]
 
[[جانگ جیه شاعر هجوسرای چینی]]
 
 [[زنان در خلق ادبیات چینی]]
 
[[ادبیات زنان چینی]]
 
[[دگرگونی اجتماعی در چین]]      
 
[[نفوذ فرهنگ غرب و خلق ادبیات جدید]]
 
[[شکل گیری ادبیات چینی-آمریکایی]][[ادبیات معاصر چین]]
 
[[رویارویی فرهنگی چین و جهان غرب]]
 
[[تاسیس مراکز آموزشی در چین برای پیشرفت علمی]]    
 
[[آغاز جنبش چهارم ماه مه در چین]]       
 
[[ورود تفکرات روشنفکرانه ی غرب در چین]]
 
[[اجرای اصلاحات فرهنگی در چین]]      
 
''' '''[[آغاز بومی سازی ادبیات مردمی در چین]]         
 
''' '''[[عصر طلایی ادبیات معاصر چین]]        
 
''' '''[[وضعیت کنونی ادبیات معاصر چین]]     
 
[[شعر معاصر چین]]       
 
[[بنیانگذاران شعر معاصر چین]]
 
[[سلطه ی حزب کمونیست بر ادبیات چینی]]
 
[[ظهور نویسندگان و شاعران نو پرداز چینی]]
 
[[ین لى، شاعر نگارگر و پیشتاز چین معاصر]]    
 
[[انجمن نویسندگان و جوایز ادبی چین]]
 
[[جوایز ادبی چین]]
 
[[جایزه ی ادبی مائو دون]]
 
[[جایزه ی ادبی لوشون]]
 
[[جایزه ی ادبی لائوشه]]
 
[[جایزه ی ادبی نمایشنامه ای چائویو]]
 
[[جایزه ی نوبل 2012، رهاورد ادبیات معاصر چین]]
 
=== [[هنر در چین]] ===
[[هنر نقاشی در چین]]
 
[[صورت گرایی در هنر چینی]]
 
[[نماد گرایی در هنر چینی]]
 
 [[طبیعت گرایی در هنر چینی]]
 
 [[الهام گیری هنرمند چینی]]
 
''' '''[[هنر خوشنویسی چینی]]
 
[[سبک های مختلف خوشنویسی چینی]]
 
[[عوامل موثر در خوشنویسی چینی]]
 
[[موسیقی سنتی چین]]
 
[[تاریخ موسیقی چینی]]
 
[[نفوذ موسیقی غرب در چین]]
 
[[انواع آلات موسیقی سنتی چین]]
 
[[نهادها و گروه های موسیقی سنتی و مدرن در چین]]      
 
[[هنرمندان و خوشنویسان مشهور چین باستان]]
 
[[خوشنویسان مشهور چین باستان]]
 
[[وانگ شی جی، خوشنویس چینی]]         
 
[[وانگ شیان جیان، خوشنویس چینی]]
 
[[چوسویلیانگ، خوشنویس چینی]]
 
[[یان جن چینگ، خوشنویس چینی]]
 
[[لیو گونگ چوان، خوشنویس چینی]]       
 
[[خوی سو، خوشنویس چینی]]      
 
[[سوشی، خوشنویس چینی]]
 
[[خوانگ تینگ جیان، خوشنویس چینی]]   
 
[[جائو گوو، خوشنویس چینی]]     
 
[[جائو منگ فو، خوشنویس چینی]]           
 
[[نقاشان مشهور چین باستان]]
 
[[یان لیبن]]
 
[[وو دائوزی، نقاش سلسله تانگ]]
 
[[وانگ وی، نقاش چینی]]
 
[[جانگ زدوان، نقاش چینی]]       
 
[[مایوان، نقاش چینی]]     
 
[[خوانگ گونگ وانگ، نقاش چینی]]       
 
[[شو وی، هنرمند چینی]]
 
[[جودا، نقاش چینی]]        
 
[[یوان جی، نقاش چینی]]
 
[[هنر اپرای سنتی چینی]]
 
[[اپرای عامه پسند در چین]]         
 
''' '''[[هنر تئاتر مدرن چین]]   
 
''' '''[[انجمن تئاتر چین]]          
 
[[هنر معماری در چین]]
 
[[معماری بنای قصرها و کاخ ها در چین]]           
 
[[معماری معابد و اماکن مذهبی در چین]] 
 
''' '''[[معماری باغ ها در چین]]           
 
[[معماری آرامگاه های سلطنتی در چین]] 
 
''' '''[[معماری خانه های مسکونی در چین]]    
 
[[معماری سبک تولودر چین]]      
 
[[معماری سکونت گاه های اقلیت های قومی در چین]]      
 
[[وضعیت عمومی معماری باستانی چین]]
 
[[معماری دوران سلسله ی تانگ]]
 
[[معماری دوران سلسله ی سونگ]]          
 
[[معماری دوران سلسله ی یوان]] 
 
[[معماری دوران سلسله ی مینگ]]
 
[[معماری دوران سلسله ی چینگ]]
 
[[معماری دوران معاصر چین]] [[صنعت فیلم و سینمای چین]]
 
[[سیر تحول سینمای چین]]
 
[[شش نسل از کارگردانان سینمای چین]]
 
[[ورود صنعت سینما در چین]]
 
 [[آغاز ورود صنعت سینما به چین تا دوران انقلاب کمونیستی]]
 
 [[نخستین فیلم سینمایی ساخت چین]]
 
[[صنعت سینما در دوران حاکمیت کمونیست ها]]
 
[[سینماگران نسل پنجم چین]]
 
[[سینماگران نسل جدید چین]]
 
[[سینماگران و هنرمندان معروف چین]]
 
[[وضعیت کنونی صنعت فیلم و سینما در چین]]
 
 [[فستیوال ها و جشنواره های فیلم در چین]]
 
[[صنعت فیلم و سینمای چین از نگاه آمار]]
 
=== [[نظام آموزش، تحقیقات و فناوری چین]] ===
[[نظام آموزش و پرورش در چین باستان]]
 
 [[پیشینه ی آموزش در چین باستان]]
 
[[ظهور نخستین مدارس در جامعه ی ابتدایی چین]]
 
[[جامعه برده داری و ظهور و سقوط مدارس ابتدایی در چین]]
 
[[جامعه فئودالی و شبکه های متنوع مدارس در چین]]
 
[[مدارس دولتی در چین باستان]]
 
[[مدارس خصوصی در چین باستان]]
 
[[نظام آموزش و پرورش در چین معاصر]]
 
[[گسترده ترین سیستم آموزش و پرورش در جهان در چین]]
 
[[شش دهه توسعه و تحول در آموزش و پرورش چین]]
 
[[مدیریت آموزش و پرورش در چین معاصر]]
 
[[وزارت آموزش و پرورش چین]]
 
[[تشکیلات اداری وزارت آموزش و پرورش چین]]
 
[[منابع مالی بخش آموزش در چین]]
 
[[پروژه های آموزشی غیر دولتی در چین]]
 
[[پروژه های آموزشی دولتی در چین]]
 
[[تاثیر اصلاحات اقتصادی در سیستم آموزشی چین]]
 
[[نظام آموزشی چین]]
 
[[آموزش پایه(دوره ابتدایی)درچین]]
 
[[آموزش مقطع راهنمایی(سیکل اول)درچین]]
 
[[آموزش مقطع دبیرستانی(سیکل دوم)درچین]]
 
[[سیلابس های درسی دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی در چین]]   
 
[[مدارس ویژه ی دانش آموزان ناتوان و کم توان ذهنی و جسمی در چین]]
 
[[آموزش های فنی و حرفه ای در چین]]
 
[[سیستم آزمون سراسری ورود به دبیرستان در چین]]       
 
[[آزمون سراسری کنکور در چین]]
 
[[احداث مدارس با سرمایه گذاری مشترک چینی و خارجی]]         
 
[[طرح تقویت ساختار اخلاقی كودكان و دانش آموزان چینی|طرح تقویت ساختار اخلاقی کودکان و دانش آموزان چینی]]
 
[[میزان سرمایه گذاری در توسعه ی آموزش در چین]]
 
[[آموزش عالی در چین]]
 
[[تحول در سیستم پذیرش دانشجو در چین]]
 
[[مقاطع تحصیلی در مراکز آموزش عالی چین]]
 
[[دوره ی آموزشی در مقطع كاردانی در چین|دوره ی آموزشی در مقطع کاردانی در چین]]
 
[[دوره ی آموزشی در مقطع کارشناسی در چین]]
 
[[دوره ی آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد در چین]]
 
[[دوره ی آموزشی در مقطع دکتری و فوق دکتری در چین]]
 
[[وضعیت تحصیل دانشجویان خارجی درچین]]
 
 [[ورود نخستین گروه از دانشجویان خارجی به چین]]
 
[[تحصیل در رشته ی زبان چینی]]
 
[[بورس تحصیلی دولت چین]]
 
[[آزمون های کسب گواهینامه در چین]]    
 
[[آموزش عالی آزاد در چین]]
 
[[دوره های آموزش عالی كوتاه مدت در چین|دوره های آموزش عالی کوتاه مدت در چین]]     
 
[[آموزش عالی فنی و حرفه ای در چین]]
 
[[برنامه های توسعه ی علوم و فنون چین]]
 
[[پروژه ی تحقیقاتی فناوری پیشرفته و جدید]]
 
''' '''[[پروژه ی علمی و فنی کشاورزی در چین]]        
 
''' '''[[برنامه ی فضایی چین]] 
 
[[پروژه ی اکتشاف کره ی ماه در چین]]
 
[[موسسات علمی و پژوهشی چین]]
 
[[میزان بودجه ی تحقیقاتی در چین]]
 
''' '''[[همکاری های بین المللی چین در زمینه های پژوهشی]]
 
[[دانشگاه های مشهور چین]]
 
[[دانشگاه پکن در چین]]     
 
[[دانشگاه فنی مهندسی چینگ خوا در چین]]
 
[[دانشگاه فودان در شانگهای چین]]   
 
[[دانشسرای عالی پکن در چین]]   
 
[[دانشگاه نَن جینگ در چین]]
 
=== [[رسانه و وسايل ارتباط جمعی چین]] ===
[[رسانه ها و مطبوعات در چین]]
 
''' '''[[رسانه های چین]]
 
[[شکل گیری رسانه ها در چین]]
 
[[نقش رسانه ها در برنامه های سیاسی و فرهنگی چین]]
 
[[استقلال رسانه ای در چین]]
 
[[رویکرد رقابتی رسانه های چین]]
 
[[رسانه ها و مطبوعات چین از نگاه آمار]]
 
[[مطبوعات در چین]]
 
[[دسته بندی مطبوعات در چین]]
 
[[مطبوعات چین در دوران حاکمیت حزب کمونیست]]
 
[[سیستم توزیع مطبوعات و نشریات در چین]]
 
[[مهم ترین روزنامه ها و نشریات ادواری کشور چین]]
 
[[مجلات و نشریات اسلامی در چین]]
 
[[رادیو در چین]]
 
[[تاریخچه ی رادیو در چین]]
 
[[نخستین ایستگاه رادیویی دولتی در چین]]
 
[[وضعیت کنونی ایستگاه های رادیویی در چین]]
 
[[تلویزیون در چین]]
 
[[تاریخچه ی تلویزیون در چین]]
 
[[توسعه ی تلویزیون در چین پس از اجرای اصلاحات]]
 
[[مهمترین شبکه ی تلویزیونی چین]]
 
[[ایجاد فضای بازتر برای برنامه های تلویزیونی در چین]]
 
[[بخش خصوصی در تولید و تامین برنامه های تلویزیونی در چین]]
 
[[میزان پوشش شبکه های تلویزیونی در چین]]
 
[[شبکه های ماهواره ای در چین]]
 
[[شبکه های کابلی و دیجیتالی در چین]]
 
[[اینترنت در چین]]
 
[[کاربران اینترنت در چین از نگاه آمار]]
 
[[سانسور در اینترنت در چین]]
 
''' '''[[رسانه های صوتی و تصویری(لوح فشرده) در چین]]
 
[[خبرگزاری ها و سازمان‌های رسانه ای در چین]] 
 
[[صنعت چاپ و نشر کتاب در چین]]
 
[[تعداد سالانه عناوین کتاب های چاپ شده در چین]]
 
[[قانون کپی رایت در چین]]         
 
[[صنعت چاپ و نشر در چین]]
 
[[چهار دوره توسعه ی صنعت چاپ و نشر در چين]]
 
[[عضویت چین در سازمان تجارت جهانی]]
 
[[آمار سالانه ی واردات و صادرات کتاب در چین]]         
 
[[گسترش شبکه ی توزیع اینترنتی و آنلاین کتاب در چین]]
 
[[نمایشگاه های کتاب در چین]]
 
[[بازار کتاب و سرانه ی هزینه های فرهنگی در چین]]     
 
[[میزان کتابخوانی در چین]]
 
[[آمار مطالعه با فناوری های نوین در چین]]
 
[[آمار کتاب های منتشره در چین به تفکیک موضوع]]


=== [[روابط ایران و چین]] ===
=== [[روابط ایران و چین]] ===
وقتی صحبت از روابط میان ایران و [[چین]] به میان می ­آید، فورا واژه ­هایی هم­چون تمدن­ های باستانی، هزاران سال روابط متقابل دوستانه، تبادل هیئت ­های دیپلماتیک و نمایندگان سیاسی دولت­ ها و سفرا، زنگ شتران کاروان ­های انتهای تجاری، کالاهای متنوع تجارتی شرق و غرب، رفت و آمد بازرگانانی از ملیت­ های مختلف، جاده ­ی فراخ و طولانی ابریشم، تبادل فکر و اندیشه و دین و مذهب و هنر و فرهنگ، به ذهن متبادر می ­شود. در واقع، روابط میان دو دولت-ملت ایران و [[چین|چین،]] از این حقیقت سرچشمه می ­گیرد که هر دو کشور از قدرتمندترین، باستانی ­ترین، کارآمدترین و طولانی ­ترین امپراتوری ­های به وجود آمده به دست بشر از آغاز زندگی شهرنشینی بوده ­اند. برخی این کلمات، واژه ­ها، شعارها و یادمان­ های تمدنی روابط دوستانه ­ی ایران و [[چین]] در هزاره ­های گذشته را هم­چون صدای زنگ شتران کاروان ­ها و یا نوای یک موسیقی رؤیایی که از دور دست­ ها به گوش می ­رسد تلقی می کنند که امروزه باتوجه به تحولات عمیق ایجاد شده در عرصه­ ی روابط بین الملل و دگرگون شدن معیارها و ارزش­ ها و ابزارها و وسایل ارتباطاتی، دیگر کارایی خود را از دست داده است. ولی به نظر می­رسد این باور و تلقی، ناشی از عدم آشنایی کامل از عمق این روابط و تأثیر گذاری و تأثیر پذیری متقابل آن­ها از یکدیگر ناشی شده و نشان از بی خبری گویندگان آن از حاکمیت روح مشترک فرهنگ آسیایی در این دو فرهنگ است که در طول تاریخ و بر اثر تکرار و ممارست، هویت مشترکی را برای دو ملت ایران و [[چین]] به وجود آورده است که هیچ عاملی توان انکار این هویت و جدا سازی آن­ها از یکدیگر را ندارد. درک این هویت مشترک، به فهم صحیح زیربنای فرهنگی و ارزش ­های اجتماعی دو ملت و منافع دو طرف نیاز دارد.  این روابط، ممکن است در اثر عوامل زودگذر داخلی و خارجی دچار نوسان شده باشد، ولی در دراز مدت، عنصر حیاتی و عامل پویایی و پایداری این دو فرهنگ به باهم و درکنار هم بودن بستگی داشته و دارد.
[[حکایت روابط دوستانه ایران و چین]]
 
 [[آغاز روابط ایران و چین به روایت اسناد]]
 
[[توسعه ی روابط ایران و چین در دوران مغول ها]]
 
[[روابط چین و ایران پیش از تاسیس چین جدید]]
 
[[رکود در روابط ایران و چین]]  
 
[[آغاز روابط رسمی دیپلماتیک ایران و چین]]
 
[[روابط چین و ایران پس از انقلاب اسلامی ایران]]
 
[[روابط اقتصادی و تجاری ایران و چین]]
 
[[روابط اقتصادی ایران و چین]]
 
[[پیشینه ی روابط اقتصادی ایران و چین]]
 
[[آغاز همکاری های گسترده ی اقتصادی ایران و چین]]
 
[[زمینه های همکاری های اقتصادی میان ایران و چین]]
 
[[همکاری در زمینه های انرژی میان ایران و چین]]
 
[[روابط تجاری ایران و چین]]
 
[[مبادلات تجاری میان ایران و چین]]
 
[[روابط فرهنگی ایران و چین]]
 
[[روابط تاریخی ایران و چین]]
 
[[روح حاکم بر روابط فرهنگی میان ایران و چین]]  
 
[[نقش جاده ی ابریشم در مبادلات فرهنگی ایران و چین]] 
 
[[قرارداد همکاری های رسمی فرهنگی میان ایران و چین]]
 
[[تفاهم نامه های امضا شده بین سازمان ها و مراکز علمی فرهنگی ایران و چین]]
 
 [[روابط دینی و مذهبی ایران و چین]]
 
[[راهبان ایرانی حاملان آیین بودا به سرزمین چین]]          
 
[[نقش مبلغان ایرانی در انتشار آیین نسطوری در چین]]    
 
[[انتشار آیین زرتشتی در امپراتوری چین]]
 
[[پیام آوران آیین مانوی به سرزمین چین]]
 
 [[ایرانیان و انتشار دین اسلام در چین]]
 
[[ایرانشناسی و ایرانشناسان در چین]]
 
[[پژوهش های ایرانشناسی در چین]]        
 
[[مراکز ایران پژوهی در چین]]
 
 [[سمینارهای ایرانشناسی در چین]]
 
[[ایرانشناسان معاصر چین]]
 
[[زبان فارسی در چین]]
 
[[پیشینه ی زبان فارسی در چین]] 
 
[[عوامل توسعه و ترویج زبان فارسی در چین]]
 
[[نقش زبان فارسی در پیدایش زبان های بومی اسلامی در چین]]  
 
[[موقعیت زبان فارسی در چین معاصر]]
 
[[منابع و متون آموزشی زبان فارسی در دانشگاه های چین]]
 
[[موانع پیش روی گسترش آموزش زبان فارسی در چین]]


=== [http://wiki.icro.ir/%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D9%88%20%DA%86%DB%8C%D9%86 روابط ایران و چین] ===
[[خدمات دیگر اساتید زبان فارسی در چین]]
افزون بر روابط دوستانه ­ای که طی هزاره­ های پیشین بین دو کشور وجود داشته و زمینه­ ی شکل گیری هویت مشترک آسيايی را به وجود آورده است، در یکی دو قرن گذشته نیز سرنوشت مشترکی برای دو ملت رقم خورده که بر همگرایی بیش از پیش آن­ها افزوده است. در حدود سال1500میلادی، کشورهای اروپایی با بیرون آمدن از خواب قرون وسطایی و حرکت در جهت دستیابی به فناوری جدید زمینه­ ی لازم برای افزایش قدرت و دست اندازی به دیگر نقاط جهان را فراهم نمودند و این امتیاز را با پویا سازی اجتماعی خود ترکیب نمودند. این ترکیب، به زودی اروپاییان را به همسایگی با ایران و [[چین]] کشاند که پرتغالی­ ها آغازگر آن بودند و هلندی ­ها، اسپانیایی ها، فرانسوی­ ها و سپس انگلیسی­ ها ادامه دهندگان راه آن­ها.


اگرچه اروپاییان، در ابتدا و اساسا توانایی اعمال خواسته ای خود بر دولت ­های قدرتمندی چون امپراتوری صفوی در ایران(1502-1722میلادی) و امپراتوری­ های مینگ(1368-1644میلادی)(←[http://wiki.icro.ir/%D8%B3%D9%84%D8%B3%D9%84%D9%87%20%D9%85%DB%8C%D9%86%DA%AF سلسله مینگ)] و چینگ(1644-1911میلادی) (←[http://wiki.icro.ir/%D8%B3%D9%84%D8%B3%D9%84%D9%87%20%DA%86%DB%8C%D9%86%DA%AF سلسله چینگ)] در سرزمین [[چین]] را نداشتند، اما به مرور با به ضعف کشیده شدن این امپراتوری­ ها، سلطه­ ی حاکمان سرزمین های غربی بر این کشورها نیز آغاز شد. بدین صورت بود که در اواسط قرن نوزدهم، به ویژه پس از باز شدن کانال سوئز در سال1869میلادی و توسعه­ ی فن­آوری موتور بخار و ساخت کشتی­ های پرقدرت جنگی، هم ایران و هم [[چین]]، به دلیل عدم کارایی شکل سنتی حکومت و سازمان­ های موجود اجتماعی آن­ها، به سرعت با بحران­ های عمیق تقریبا مشابه ی در مواجهه با قدرت غرب و اشکال سیاسی، اجتماعی، و اقتصادی که موجب برتری غرب شده بود، روبه­ رو شدند.
[[محور های مهم فعالیت های فرهنگی ایران در چین]]


با گسترش نفوذ و سلطه ­ی غرب، اگرچه مقاومت ­های مردمی علیه این سلطه در هر دو کشور صورت گرفت، ولی قسمت­ هایی از سرزمین ­های ایران و [[چین]] از حاکمیت ملی خارج و به دست بیگانگان افتاد و نهادهای سیاسی سنتی به تدریج مشروعیت خود را از دست داده و تقریبا هم­زمان سقوط کردند. در ایران تلاش ­هایی تحت عنوان نهضت مشروطه، برای اعاده­ ی حیثیت و حاکمیت ملی صورت گرفت و تقريبا هم­زمان، انقلاب جمهوری به رهبری سون یات­سِن، بساط امپراتوری را در سال1911میلادی، در سرزمین [[چین]] برچید. براساس اسناد مربوط به این دوران تاریخی، ایرانیان و چینی ­ها در مواجهه با غرب، یک تحقیر عمیق و دردناک ملی را تجربه نمودند. ملت­ های قدرتمند و بزرگی که امپراتوری ­های گسترده ­ای را بنیان نهاده بودند و برای قرن­ ها در طی سه هزاره، بر مناطق وسیعی از شرق  و غرب آسیا تسلط داشتند، توسط قدرت­ های نوپای متجاوز غربی، تضعيف شدند. امپراتوری هایی که گنجینه­ های حقیقی از دستاوردهای تمدنی در حوزه­ های هنر، معماری، فلسفه، فن­آوری، مذهب، حکومت و فرهنگ و ادبی پویا برای بشریت به ارمغان آورده و در بسیاری از زمینه­ های علمی، اجتماعی، سياسی، و اخلاقی، جزو اولین ­های جهان به شمار می­رفتند.
[[ایرانیان مقیم چین]]


آگاهی از شکوه و عظمت فرهنگی و تمدن غرور انگیز گذشته ­ی ایران و [[چین]] و هویت مشترک آسیایی دو ملت و روابط دوستانه ­ی پیشین از یک سو، و این سرنوشت غم انگیز تحقیر آمیز ملی توسط غرب در یکی دو قرن گذشته از سوی دیگر، زمینه ­ی با ثبات و پایداری برای همگرایی در روابط و ستیز و مقابله با سلطه­ ی غرب را در میان ملت­ ها و دولت ­های ایران و [[چین]] ایجاد کرده که علی­رغم تفاوت ­های ایدئولوژیکی و رویکردهای متفاوت اجتماعی-اقتصادی موجود، این روابط طی سه دهه ­ی گذشته هم­چنان رو به گسترش بوده و پیش بینی می­شود با توجه به تحولات سیاسی و اقتصادی و در زمینه ­های مختلف در دو کشور صورت می­گیرد، در آینده­ ی طولانی مدت نیز این روابط و همکاری­ ها ادامه خواهد یافت.
 [[رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پکن چین]]


[[گاهشمار مهم ترین رویدادهای روابط ایران و چین]]


== نیز نگاه کنید به ==
[[ژاپن]]؛ [[روسیه]]؛ [[مصر]]؛ [[کوبا]]؛ [[تونس]]؛ [[کانادا]]؛ [[افغانستان]]؛ [[سنگال]]؛ [[لبنان]]؛ [[آرژانتین]]؛ [[تایلند]]؛ [[فرانسه]]؛ [[اسپانیا]]؛ [[مالی]]؛ [[ساحل عاج]]؛ [[سودان]]؛ [[اردن]]؛ [[زیمبابوه]]؛ [[قطر]]؛ [[سیرالئون]]؛ [[اتیوپی]]؛ [[سوریه]]؛ [[اوکراین]]؛ [[بنگلادش]]؛ [[سریلانکا]]؛ [[امارات متحده عربی]]؛ [[قزاقستان]]؛ [[تاجیکستان]]؛ [[گرجستان]]


== کتابشناسی ==
== کتابشناسی ==
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۸

نقشه هوایی کشور چین و کشورهای همسایه. برگرفته از سایت geology، قابل بازیابی از https://geology.com/world/china-satellite-image.shtml

سرزمین چین، به‌عنوان سومین کشور پهناور جهان پس از روسیه و کانادا، با 9 میلیون و 596 هزار و 960 کیلومتر مربع مساحت، در شرق قاره‌ی آسیا قرار گرفته و پهنه‌ی آن حدوداً یک پنجم خاک قاره‌ی آسیا و یک چهارم مساحت کل (آبی و خاکی) این قاره و شش برابر وسعت خاک کشور جمهوری اسلامی ایران است. خاک این کشور شامل جلگه‌ها، حوزه‌های آبی، تپه‌ها، فلات‌ها و کوه‌ها است و بالغ بر 22 هزار و 117 کیلومتر مربع مرز خاکی دارد.[۱]

 چین در یک نگاه

جغرافیای طبیعی چین

ویژگی های اقلیمی کشور چین

آب و هوای چین

منابع طبیعی چین

 رودها و دریاچه های چین

سلسله کوه های چین

سواحل دریایی چین

مزارع و زمین های قابل کشت در چین

پوشش جنگلی در چین

 مراتع در چین

پوشش گیاهی در چین

تنوع حیوانات در چین

معادن در چین

معادن عمده چین

انرژی های تجدید پذیر در چین

جغرافیای انسانی چین

ساختار هرم جمعیتی چین

ویژگی های جمعیتی چین

رشد جمعیت در چین

پراکندگی جمعیت در چین

شهرنشینی و روستانشینی در چین

گروه‌های قومی و نژادی در چین

ساختار قومیتی در چین

اقلیت های به رسمیت شناخته شده چین از نگاه آمار

 اسامی اقلیت های قومی چین

گرایش های دینی اقلیت های قومی چین

پراکندگی محل سکونت اقلیت های قومی چین

امتیازهای در نظر گرفته شده برای اقلیت های قومی در چین

سیاست دولت چین برای اداره ی مناطق اقلیت نشین

سیاست اعطای خودمختاری به مناطق اقلیت نشین در چین

 چالش های پیش روی سیاست اقلیت های قومی چین

میزان رشد جمعیت اقلیت های قومی چین

چین کشوری متحد چند قومیتی

تاریخ چین

پیش از تاریخ چین

دوران  قدیم

عصر نوسنگی

تاریخ دوران باستان چین

سلسله شیا

سلسله شانگ

 سلسله جو

 دوران بهار و پاییز

دوران حکومت های هم ستیز

دوران امپراطوری تاریخ چین

سلسله چین

سلسله ی خن

سلسله هان

دوران امپراطوری وی و جین تاریخ چین

دوران ووخو

سلسله های جنوب و شمال

سلسله سویی

سلسله تانگ

سلسله های دوران امپراطوری چین(907-960)

سلسله های سونگ، لیائو، جین و شیای غربی

سلسله یوان

سلسله مینگ

سلسله چینگ

دوران معاصر(جمهوری چین)

جمهوری خلق چین

جمهوری خلق چین(از سال 1949 تاکنون)

ظهور دنگ شیائو یینگ و آغاز اصلاحات

رشد اقتصادی تحت حاکمیت نسل سوم(1989 تا 2002)

جمهوری خلق چین(از سال 2002 تاکنون)

شخصیت های مشهور تاریخی، علمی و ادبی چین

چینگ شی خوان، بنیان گذار نخستین امپراتوری چین

لیوبان، موسس سلسله خن

یائو و شون

شن نونگ شی، پدر داروشناسی چین

 فو سی شی، نخستین پادشاه پادشاهان

خن فی جی، اندیشمند بزرگ مکتب قانونگرایان

جوان زه، اندیشمند تائویی

کنفوسیوس و اندیشه های او

لائو دان، بنیانگذار مکتب تائوئیسم

مینگ زی(منسیوس)، احیا کننده مکتب کنفوسیوس

 رهبران سیاسی معاصر چین

سون یات سن، بنیانگذار جمهوری چین

اندیشه اصلاحات سون یات سن

انجمن ادبی فورن

پیگیری انقلاب در اروپا توسط سون یات سن

انجمن اخوت چین

آغاز جنگ ژاپن علیه چین

قیام جنان گوان در چین

تاسیس جمهوری چین با چند دولت

مجلس قانونگذاری جدید چین توسط سون یات سن

تشکیل دولت نظامی در گوانگ جو

همکاری حزب کومین تانگ و حزب کمونیست چین

مارشال چیانگ کایشک، ژنرال سرخ

تولد و وفات مارشال چیانگ کایشک

تاسیس حزب کومین تانگ در گوانگ جو

چیانگ و کمینترن

دوران ثبات و استقرار دولت چیانگ

چالش های سیاسی و نظامی مارشال چیانگ کایشک

ایدئولوژی چیانگ

رهبر دوران جنگ چین

آغاز جنگ دوم ژاپن علیه چین

 ورود چین به جنگ جهانی دوم

رابطه چین با آمریکا

جنگ های داخلی چین و مارشال چیانگ کایشک

درگیری درون حزبی کومین تانگ

 استقرار دولت ملی در تایوان

مائو تسه تونگ(مائو زدونگ)، بنیانگذار جمهوری خلق چین

تولد و وفات مائو تسه تونگ

عضویت مائو تسه تونگ در حزب کمونیست

رویارویی حزب کمونیست با کومین تانگ

راهپیمایی بزرگ و حماسی مائو تسه تونگ

دومین حمله ژاپن به چین

 استقرار جمهوری خلق چین

بلندپروازی مائو در طرح جهش سریع به پیش

 اجرای انقلاب فرهنگی در چین

دیدگاه های متفاوت پیرامون شخصیت مائو

 آثار و تالیفات مائو

چوئن لای، نخست وزیر مادام العمر جمهوری خلق چین

 تولد و وفات چوئن لای

 ایدئولوژی مارکسیستی چوئن لای

سفر چوئن لای به اروپا

عضویت چوئن لای در حزب کمونیست

بازگشت چوئن لای به چین

طرح ایجاد جبهه مشترک ضد ژاپنی

شرکت چوئن لای در مذاکرات صلح

ارتباط چوئن لای با محافل دیپلماتیک در چونگ چینگ

فرماندهی نیروهای چینی در شبه جزیره کره

 دنگ شیائوپینگ، معمار اصلاحات چین

ولادت و وفات دنگ شیائوپینگ

سازماندهی ارتش سرخ در چین

به قدرت رسیدن دنگ شیائوپینگ در چین

کناره گیری دنگ شیائوپینگ از قدرت

بازگشت دنگ شیائوپینگ به قدرت

دوران سخت دنگ شیائوپینگ

بهار پکن

اصلاحات دنگ شیائوپینگ

ایدئولوژی کمونیستی

جامعه و نظام اجتماعی چین

نوع جامعه چین

تحولات اجتماعی چین در یک قرن گذشته

تغییرات اجتماعی دوره سوم(پس از 1997 میلادی) در چین

تغییر در ساختار اجتماعی چین

تغییر ساختار جمعیتی چین

تغییر ساختار شغلی چین

تغییر در ساختار شهری و روستایی چین

تغییر در قشر بندی اجتماعی چین

قشرهای جدید اجتماعی چین

شهری شدن جمعیت چین و چالش های پیش رو

تغییر ایدئولوژیک جامعه چین

نظام اجتماعی معاصر چین

روابط اجتماعی در چین

روابط خانوادگی در چین

فرهنگ خانواده در چین

هنجارها و گرایش ها در چین

ارزش های اجتماعی در فرهنگ سنتی چین

وابستگی سیستم فردی و اجتماعی در چین

گرایش خانوادگی در چین

گرایش اجتماعی چینی(گوانشی)

 رابطه براساس باور به سرنوشت در چین

 باور اجتماعی یوان

رابطه جبری در جامعه چین

گرایش اقتدارخواهانه چینی ها

گرایش به دیگران چینی ها

هویت فرهنگی و ملی چین

زبان و ادبیات چینی

تاریخ و تمدن چین

بحران هویت در چین

نخبگان چینی و ترمیم هویت ملی و فرهنگی

حزب کمونیست و احیای هویت ملی چین

 احیای اندیشه های کنفوسیوس

بازنویسی تاریخ چین

بازسازی هویت ملی در چین

مفاهیم ملی گرایی در چین

سازمان های اجتماعی چین

انواع سازمان های اجتماعی چین

مقررات ثبت سمن در چین

تعداد سازمان های اجتماعی فعال در چین

مهم ترین سازمان های اجتماعی چین

فدراسیون سراسری ادبی و هنری چین

فدراسیون سراسری زنان چین

انجمن دوستی خلق چین با کشورهای خارجی

انجمن سراسری خبرنگاران چین

 انجمن علوم و فناوری چین

فدراسیون اتحادیه های تجاری چین

فدراسیون سراسری صنایع و بازرگانی چین

سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه سازمان های اجتماعی

وضعیت زنان در چین

ظلم مضاعف هزار ساله بر زنان چین

شوربختی زنان در چین قدیم

رسم بستن پای زنان در چین

مشکلات زنان در چین

 تبعیض جنسیتی زنان چین

تبعیض جنسیتی در آموزش چین

تبعیض جنسیتی در نیروی کار و اشتغال چین

سازمان های زنان چین

مشارکت زنان چین در فعالیت های سیاسی و اجتماعی

مشارکت زنان چین در فعالیت های سیاسی

مشارکت زنان  چین در فعالیت های اجتماعی

وضعیت سلامت زنان چین

زنان سیاستمدار معاصر چین

سونگ چینگ لینگ

چای چانگ

دنگ اینگ چائو

شی لیانگ

وویی(ووای)

آکادمیسین های زن برجسته چین

چارچوب های قانونی برای دفاع از حقوق زنان چین

مقررات حفظ حقوق زنان چین در محیط کار

 حقوق مربوط به زنان چین

حقوق مربوط به آموزش زنان چین

حقوق مربوط به ازدواج و خانواده

حق انتخاب و آزادی فردی و اجتماعی، سیاسی زنان چین

تبادلات زنان چین با کشورهای خارجی

پروژه های همکاری بین المللی زنان چین

سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه زنان چین

 ازدواج در چین

ازدواج در فرهنگ سنتی چین

 قانون و مقررات ازدواج سنتی در چین

مراسم خواستگاری و ازدواج در چین

 قوانین مربوط به ازدواج در چین

آمار ازدواج و طلاق در چین

ازدواج زنان چینی با مردان خارجی

چالش های پیش روی سنت ازدواج در چین

 تغییر ساختار خانوادگی در چین

نام های خانوادگی در چین

 نهاد خانواده در چین

 سیاست ها، قوانین و مقررات در زمینه خانواده در چین

اولویت ها و راهبردهای دولت چین در ارتباط با خانواده

الگوهای خانواده در چین

فرهنگ خانواده در چین

روابط خانوادگی در چین

خشونت های خانوادگی در چین

مصادیق خشونت های خانوادگی در چین

خشونت علیه زنان تحصیلکرده چین

گستره ی خشونت علیه زنان در چین

ورزش در چین

مدیریت ورزش در چین

 ورزش های مورد توجه عموم مردم چین

 ملی شدن مدیریت ورزش در چین

ورود ورزش های مدرن به چین

وضعیت کنونی ورزش در چین

رویدادهای مهم ورزشی چین

وضعیت بهداشت و سلامت جامعه در چین

سیاست ها، قوانین و مقررات بهداشتی در چین

 نهادهای سلامت و بهداشت در چین

قوانین، مقررات و سیاست های مراقبت از مادران و کودکان

فرزند خواندگی کودکان چینی

وضعیت نا سالم محیط زیست در چین

وضعیت اقتصادی و معیشت مردم چین

رفاه اجتماعی در چین

شيائو کانگ‌

خدمات بیمه در چین

اوقات فراغت در چین

مطالعه و کتابخوانی در چین

 چین معاصر و چالش های فرهنگی و اجتماعی پیش رو

آسیب ها و چالش های اجتماعی در چین

مهاجرت و پناهندگی در چین

مهاجران چینی خارج از کشور

تعداد مهاجران چینی در سطح جهان

سیاست و حکومت چین

نوع حكومت چین

ساختار سیاسی و نام رسمی کشور چین

سمبل ها و نمادهای سیاسی اجتماعی چین

قانون اساسی چین

 نهادهای مشورتی و قانونگذار در چین

کنگره ملی نمایندگان خلق چین

کنفرانس مشورتی و سیاسی خلق چین

نظام همکاری چند حزبی و مشورت سیاسی در چین

احزاب غیر کمونیست چین  

شورای دولتی چین

کنگره حزب کمونیست چین

کمیسیون مرکزی انضباطی حزب چین

کمیسیون مرکزی نظامی چین

نقش ارتش سرخ در تحولات چین

ارتش سرخ

نظام قضایی در چین

دادگاه خلق چین

دادستانی خلق چین

تقسیمات سیاسی چین

تقسیمات اداری چین

شهر های بزرگ تابع دولت مرکزی چین

پکن

شانگهای

تین جین

چونگ چینگ

سیاست و روابط خارجی چین

 اصول سیاست خارجی چین

موقعیت چین در جهان

گستره روابط دیپلماتیک چین با کشورهای جهان

روابط چین با کشورهای همسایه

روابط چین با آفریقا

عضویت چین در سازمان های بین المللی و منطقه ای

سیاست های فرهنگی بین المللی چین

پرچم، نشان، سرود و روز ملی چین

نظام فرهنگی چین

کلیات فرهنگ چین

فرهنگ چینی

روح حاکم بر فرهنگ چین

چسبندگی فرهنگ چینی

جهان بینی در فرهنگ چینی

هنر چینی

طب سنتی چینی

سیر تحول طب سنتی چین

شیوه های تشخیص در طب سنتی چین

داروهای سنتی چین

سیر تحول داروهای سنتی چین

کتاب های معتبر و تاریخی طب سنتی چینی

شاخه های مهم طب سنتی چین

طب سوزنی

ماساژ درمانی

ایجاد موازنه میان یین و یانگ 

طب سنتی قوم مسلمان خویی

مدیریت فرهنگی چین

مراکز و نهادهای فرهنگی چین

وزارت فرهنگ چین

انجمن های فرهنگی و هنری وابسته به وزارت فرهنگ چین

شرکت های وابسته به وزارت فرهنگ چین

مراکز و نهادهای آموزشی وابسته به وزارت فرهنگ چین

نهادهای فرهنگی زیر نظر وزارت فرهنگ چین          

مراکز فرهنگی چین در خارج از کشور

مدیریت دولتی امور رادیو، فیلم و تلویزیون در چین     

اداره کل مطبوعات و انتشارات دولت چین

سیاست های فرهنگی چین

شالوده سیاست فرهنگی چین

اصول بنیادین سیاست توسعه فرهنگی چین

سیاست ها، راهبردها و رویکردهای فرهنگی چین

سیاست های راهبردی توسعه جامعه فرهنگی چین

 اصلاح ساختار نظام فرهنگی چین

سیاست های فرهنگی دولت چین

همکاری های فرهنگی چین و انگلیس

همکاری های فرهنگی فرانسه و چین

همکاری های فرهنگی آلمان و چین

روابط فرهنگی چین و اتحادیه اروپا

سیاست اقتصاد فرهنگی چین

کمک دولت چین به فعالیت های فرهنگی

تقویت زیر ساخت های فعالیت های فرهنگی در چین

مکانیسم افزایش بودجه نظام مشارکتی در فعالیت های فرهنگی در چین

کمک های مردمی در توسعه فرهنگ چینی

نظام بیمه اجتماعی ویژه برای فعالان فرهنگی و هنری در چین

جریان ها و گروه های موثر فکری و فرهنگی در چین معاصر

ایدئولوژی کمونیستی   

 لیبرالیسم اجتماعی-سیاسی        

بنیادگرایی کنفوسیوسی

سناریوهای احتمالی تحولات فکری و فرهنگی چین در آینده

قدرت نرم اژدهای زرد

مفهوم قدرت نرم در ادبیات کلاسیک چین

مفهوم قدرت نرم از دیدگاه رهبران معاصر چین          

تفکر چینی، صلح در چارچوب قدرت نرم       

مولفه های قدرت نرم چین       

فرهنگ، هنر، زبان و مذهب در قدرت نرم چین

روند روبه افزایش آموزش و تحصیل در دانشگاه های چین      

رسانه، گردشگری و ورزش، ابزارهای توسعه قدرت نرم چین

سایر منابع قدرت نرم چین       

محدودیت های اعمال قدرت نرم چین

توسعه قدرت نرم چین در منطقه جنوب شرق آسیا

توسعه قدرت نرم چین در خاورمیانه

صنایع فرهنگی چین، سیاست ها و جایگاه آن در رشد اقتصاد ملی چین

صنایع و کالاهای فرهنگی در چین

 صنایع دستی و تجارت فرهنگی در چین

سهم صنایع و تولیدات فرهنگی چین در اقتصاد جهان

جهانی شدن فرهنگ چینی

حاکمیت رقابت نا عادلانه بر بازار بین المللی صنایع فرهنگی چین          

توسعه صنایع فرهنگی چین

راهبردهای ده ساله توسعه صنایع فرهنگی چین

موانع و چالش های پیش روی توسعه صنایع فرهنگی چین

بازار صنایع فرهنگی چین

 بازار کتاب چین در کشورهای خارجی

ترجمه ی کتاب از زبان های خارجی به چینی و بالعکس          

صنعت گردشگری در چین

مدیریت ملی گردشگری چین

توسعه صنعت گردشگری در چین

اولویت های چین در صنعت گردشگری

تلاش کشورهای خارجی در جذب گردشگران چینی

سیاست حفظ میراث فرهنگی   

تقویم فرهنگی، تعطیلات رسمی و جشنواره ها در چین

تعطیلات رسمی سراسری در چین

جشنواره های سنتی چین         

جشنواره اقلیت های قومی چین

 جشنواره های گردشگری چین

تقویم فرهنگی چین      

نمادهای فرهنگی چین

آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی ثبت شده کشور چین در فهرست میراث جهانی

غارهای سنگی لونگ مینگ       

کوه امی شان و مجسمه سنگی بودا در لشان

غارهای سنگی یون گانگ       

خرابه های جو کودین و انسان پکن     

شهر باستانی لی جیانگ          

کوه خوانگ شن

دیوار بزرگ چین

مجموعه غارهای موگائو دون خوانگ

معبد، اقامتگاه و جنگل سنگی کنفوسیوس

 شهر باستانی یینگ یائو در استان شن سی        

 آرامگاه امپراطور چین شی خوانگ و مجسمه های سربازان سفالی          

شهر ممنوعه پکن

معبد آسمانی

مجموعه کاخ های بودایی پوتالا           

شهرهای پایتخت باستانی چین  

مجموعه بناهای مسکونی کی پینگ

 کارست های جنوب چین

پناهگاه پانداهای سی چوان      

پارک ملی سن چینگ شن

پارک ملی سه رودخانه موازی در منطقه حفاظت شده استان یونن

مناظر دنشیای چین     

دریاچه طبیعی غرب خانگجو  

ساختمان های قدیمی منطقه ماکائو        

منطقه تاریخی و طبیعی خوانگ لونگ 

دره تاریخی و طبیعی جیوجیگو

 منطقه تاریخی و طبیعی وولینگ یوان  

مجموعه بناهای باستانی کوهستان وودنگ        

 اقامتگاه و معابد کوهستانی چنگ دو

 پارک ملی لوشن         

باغ های کلاسیک سوجو         

قصر تابستانی و باغ سلطنتی پکن        

سنگ های کنده کاری شده دزو

سیستم آبیاری دوجیانگ یان

کوهستان های چین

کوهستان تی شن

کوهستان ووای

کوهستان تاریخی دنگ فنگ    

کوهستان ووتی

کوهستان چینگ چنگ

سایت های باستانی در چین

سایت باستانی شانادو

سایت باستانی این شو

روستاهای باستانی شی دی و خونگ چون در آنخویی  

مجموعه مقبره های امپراطوران سلسله های مینگ و چینگ     

ساختمان های گلین(تولوو) قوم حکا در استان فوجیان

محوطه ی فسیلی چینگ جیانگ

ادیان در چین

 آیین ها، ادیان و مذاهب باستانی و بومی چین

 آیین های باستانی چین

ادیان ماقبل تاریخ چین

آیین های فلسفی دوران باستان

مکتب قانونگرایان

مکتب طبیعت گرایان

 منطق گرایان

 موهیست ها

 مکتب کشاورزی محوری

عوامل شکل دهنده جهان بینی سنتی چینی ها

 عوامل پنج گانه جهان بینی سنتی چینی ها

آیین بومی کنفوسیوس

اخلاقیات و آیین انسان دوستی کنفوسیوس

آموزه های کنفوسیوس

مکتب نئو کنفوسیوس

آیین بومی تائو

مبانی فکری طریقت تائویی

جهان بینی طریقت تائو

 اخلاق در طریقت تائو

هنر در طریقت تائو

 معماری معابد طریقت تائویی

 هنرهای زیبا در طریقت تائو

ادبیات در طریقت تائو

سبک موسیقی طریقت تائو

آیین بودا

آموزه های بودا

فرقه های مختلف بودایی در چین

ورود فرهنگ هندی به چین

نقش بوداییان چین در گسترش بودیسم در شرق آسیا

 تاثیر بودیسم در توسعه فرهنگ ایدئولوژیک چین       

 معرفی فرهنگ سنتی چین در کشورهای شرق آسیا همراه با آیین بودا

 نقش متقابل هنر بودایی و چینی در توسعه هنرهای چینی       

ادیان و آیین های وارداتي(غیر بومی) در چین

ورود آیین زرتشت به چین

 آیین مانوی در چین

نسطوریان پیشقراولان مسیحیت در چین

مسیحیت در چین

موج دوم مسیحیت در چین     

موج سوم مسیحیت در چین

موج چهارم مسیحیت در چین

تشکیل دولتی مسیحی در چین با حمایت مسیونرهای خارجی

جنگ تریاک در چین 

قیام بوکسورها در چین

آغاز قرن بیستم و ادامه فعالیت مسیحیان در چین

مسيحيت در دوران جمهوری چين

مسیحیت پس از استقرار حزب کمونیست در چین

وضعیت کنونی مسیحیت در چین

مسیحیت و خلأ معنویت در چین امروز

راهبرد تهاجمی مسیحیت انجیلی در چین در قرن 21

چاپ و انتشار کتاب انجیل در چین

سیاست های مذهبی دولت چین

چارچوب آزادی های مذهبی در چین  

ساختار رسمی دولت چین برای نظارت بر ادیان

اداره کل امور ادیان چین      

جایگاه دین در ساختار کنونی حکومت و جامعه چین

اسلام در چین

ورود اسلام به چین

اسامی دین اسلام در کتب تاریخی چین

اسلام در دوران سلسله های مختلف امپراتوری چین

اسلام در دوران سلسله های تانگ و سونگ

شکل گیری محله های مسلمان نشین در شهرهای چین

اوج گسترش اسلام در چین در دوران سلسله ی یوان

مهاجرت های تاریخی مسلمانان در چین

نخستین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین

دومین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین

سومین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین

چهارمین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین

پنجمین مهاجرت تاریخی مسلمانان در چین

تاثير فرهنگی ناشی از چهارمين و پنجمين مهاجرت های مسلمانان چین

تأثیر مهاجرت های تاریخی در تحولات و رشد جامعه مسلمانان معاصر در چین

دوران سلسله ی مینگ و هویت یابی جامعه ی مسلمانان چین

بروز چالش میان هویت دینی و شهروندی چینی

 رسمیت یافتن شهروندی مسلمانان در چین

شخصیت های مهم و تاثیرگذار مسلمان در چین

شخصیت های مسلمان دوران سلسله ی یوان

شخصیت های مسلمان دوران سلسله مینگ

جنگ خه، دریا سالار مسلمان مشهور عصر مینگ

عوامل افزایش جمعیت مسلمانان در دوران مینگ

شخصیت های مسلمان دوران ‌سلسله‌ی چينگ

شخصیت های مسلمان در دوران معاصر

سلسله چینگ، عصر نابردباری چینی ها و رویارویی و قیام مسلمانان

سیاست حاکمان چینگ در برخورد با اقلیت ها

سیاست برخورد با مسلمانان در چین

عوامل تاثیر گذار در رویارویی مسلمانان و منچوها

مبارزات مسلمانان در چین

قیام ها و شورش مسلمانان چین در قرن نوزدهم

قیام مسلمانان در مناطق استان های شانسی و گنسو در چین

شورش مسلمانان در منطقه ی سین کیانگ در چین

شورش مسلمانان در استان یون نن چین و تشکیل حکومت اسلامی

وضعیت مسلمانان پس از سقوط امپراتوری در چین

جریان های عمده اسلامی چین در دوران سلسله چینگ

جریان اسلام سنتی در چین

جریان اسلامی پیرو طریقت های صوفیانه در چین

جریان تفکرات جدید اسلامی در چین

جریان چهارم اسلامی در چین

پیروان اهل بیت علیهم السلام در چین

تشیع در چین

 شیعیان فرهنگی در چین

شیعیان اسماعیلیه در چین

شیعیان دوازده امامی در چین

اقوام و اقلیت های نژادی مسلمان در چین

مسلمانان قوم هویی(خویی) در چین

قوم اویغور در چین

قوم قزاق در چین

قوم دونگ شیانگ در چین

قوم قرقیز در چین

قوم سالار در چین

قوم تاجیک در چین

قوم ازبک در چین

قوم بائوآن در چین

قوم تاتار در چین

انجمن اسلامی چین

بخش های اجرایی انجمن اسلامی چین

مساجد در چین

بنای نخستین مسجد در چین

تعداد مساجد در چین

کاربری های مهم مساجد در چین

نقش مساجد در حفظ هویت دینی مسلمانان در چین

 مساجد ویژه ی زنان در چین

آموزش مسجدی در چین

مساجد، پایگاه های آموزشی جامعه مسلمانان چین

آموزش علوم اسلامی چین در دوران معاصر

مدارس و حوزه های علوم دینی در چین

حوزه های علمیه ی غیر دولتی در چین

حوزه های علمیه ی دولتی در چین

فرهنگ عمومی در چین

فرهنگ، آداب و رسوم و تنوع غذایی در چین

جایگاه پخت و پز در فرهنگ سنتی چین

 تنوع غذاهای چینی

فرهنگ غذایی چین

کوای زی(قاشق چوبی چین)

فرهنگ سنتی نوشیدن چای در چین

 روش درمان با غذا و گیاهان دارویی در چین

یوان شیائو، زون زی و کیک ماه سه غذای سنتی چینی

جیائوزه، غذای سنتی چینی            

آداب و رسوم عامیانه ی مردم چین

سنت انتخاب نام و نام خانوادگی مردم چین       

دوازده حیوان نمادین در چین  

مراسم جشن یک ماهگی و یک سالگی(جوا جو) نوزاد

آیین ها و سنت های مراسم جشن ازدواج در چین

مراحل مختلف مراسم سنتی ازدواج

 برخی از آداب و رسوم سنتی ازدواج   

تحول در سنت های مراسم ازدواج

نمادهای خوش یمنی در چین باستان  

نقش های خجسته ی نمادین

برپایی بازارچه ی سنتی در چین         

رقص شیر      

مراسم و آداب و رسوم جشن عید بهاره در چین

مراسم عید یوان شیائو

مراسم عید چینگ مینگ

شاخص های آب و هوا یی تقویم چینی 

صنایع دستی و هنرهای مردمی و فولکلور

خیمه شب بازی و سایه بازی   

 اسباب بازی های سفالی و گلین

عروسک های چوبی   

 اسباب بازی های گلدوزی شده 

 آثار هنری شاه میمون  

کدوی قلیایی خولو جیرجیرک  

آدمک چوبی که مشغول خرمن کوبی است       

بادبادک سازی و بادبادک بازی

هنر اپرای جن گیری در چین  

هنرهای مردمی در چین

نقاشی های تزیینی سال نو در چین    

هنر کاغذ بری چینی   

شال تزیینی روی شانه یون جیان         

کیسه ی کوچک و معطر پول  

هنر گلدوزی در چین   

لباس و زیور آلات قوم بای      

بودا در هنرهای سنتی عامیانه چین      

جایگاه خدایان در هنرهای عامیانه و مردمی

هنر مجسمه سازی در چین      

ساخت مجسمه های کاغذی در چین

مجسمه های سفالین برای تزیین پشت بام ها در چین

اسطوره ها و افسانه های چینی

 اسطوره در چین

پیدایش نخستین اسطوره های چینی

اسطوره های آفرینش در چین

انسانی شدن اسطوره ها در چین          

کوه در اسطوره های چینی      

افسانه ی اژدها در فرهنگ چین          

افسانه ی درست کردن آتش با مته ی چوبی      

داستان افسانه های یائو و شون

افسانه ی قدیمی خلقت جهان در چین

 افسانه ی آفرینش انسان توسط نیو وا    

 افسانه ی گاوچران و خانم بافنده           

افسانه ی کوافو و تعقیب آفتاب 

 افسانه ی پرواز چانگ اِ به سوی ماه

افسانه ی دائو و پدرش گون

امپراتوران اسطوره ای یانگ و خوانگ           

با بردباری و تلاش، از آهن سوزن ساخته می شود         

جشن ها و فستیوال های چينی

آیین های سنتی اعیاد چینی

جشن عید بهاره

جشن فانوس ها در چین           

جشن قایقرانی اژدها در چین

جشن پاییزی در چین   

جشن چینگ مینگ

جشن عشق و محبت در چین

جشن لابا در چین

جشن سلامتی در چین

جشن تحول زمستانی در چین

جشن ها و فستیوال های اقلیت های قومی چین

تعطیلات، اوقات فراغت و سرگرمی­‌های مردم چین

تعطیلات رسمی در چین

تعطیلات رسمی سراسری در چین

سرگرمی های اجتماعی مردم چین در ایام تعطیل

تفریحات و سرگرمی‌­های اجتماعی مردم چین در ایام تعطیل  

موزه های چین

موزه های مهم چین

موزه ملی چین

موزه­‌ی پایتخت

موزه تاریخ شانشی چین

موزه­‌ی تاریخی شهر تیان­ جین

موزه‌­ی شنسی در شهر تایوان

موزه‌­ی شانگهای

موزه­‌ی نظامی انقلاب چین

موزه‌­ی تاریخ طبیعی پکن

موزه‌­ی علوم و فنون چین

موزه­‌ی ملی هنرهای معاصر چین

موزه­‌ی خاص زمین‌شناسی چین

موزه کاخ(قصر) چین

کاخ موزه تایپه چین

موزه شانگهای

موزه تاریخ شانشی چین

موزه سربازان سفالی و اسب های چین شی هوانگ

موزه غارهای دون خوانگ

موزه ابریشم چین

موزه چای چین

موزه تاریخچه سرامیک جینگ دجن

موزه طب سنتی چینی

فرهنگ کتابت، کتابداری و کتابخانه در چین

فرهنگ کتابت در چین

فرهنگ جمع آوری کتاب در چین        

کتابخانه های سنتی و یا برج کتاب در چین      

دوران کتاب سوزی در چین

 احيای مجدد سنت گردآوری کتاب در چین

تدوین بزرگ ترین دایره المعارف جامع قدیمی چین

دایره المعارف جامع قدیمی چین    

کتابخانه های عمومی در چین  

ديجيتالی شدن خدمات کتابخانه های عمومی چین

کتابخانه ی ملی چین   

زبان و ادبیات چینی

زبان و خط چینی

زبان چینی

 سیر تحول زبان چینی

محدوده سرزمینی زبان چینی

مشکلات زبان چینی

ساده سازی و استاندارد سازی زبان چینی

نواخت ها در زبان چینی

تنوع گویش در زبان چینی

گویش های عمده ی زبان چینی

ورود زبان چینی به بازار جهانی

خط چینی

ادبیات باستان در چین

داستان های کوتاه حکایت هایی درباره ی دیوها و رب النوع ها

ادبیات چینی

ویژگی های ادبیات چینی

شعر در ادبیات چینی

شاهکارهای ادبیات چینی

خونگ لو منگ

سن گوو یان ای

شی یو جی

شوی خو جوان

شی جین

دایره المعارف بزرگ یونگله دادیان

ادبيات حماسی در چین

 داستان حماسی شاه گسار         

حماسه ی جیانگرمعرفی برخی از شخصیت های مهم ادبیات کلاسیک چین

شاعران چینی

سوشی

دوفو شاعر چینی

 لی بی شاعر چینی

تائو یوان مینگ شاعر چینی

چو یوان شاعر چینی

لی یو ادیب نامدار چین باستان

گوان خن چین، درام نویس بزرگ سلسله ی یوان

 لویوو شاعر چینی       

لی چینگ جائو شاعر چینی

جانگ جیه شاعر هجوسرای چینی

 زنان در خلق ادبیات چینی

ادبیات زنان چینی

دگرگونی اجتماعی در چین      

نفوذ فرهنگ غرب و خلق ادبیات جدید

شکل گیری ادبیات چینی-آمریکاییادبیات معاصر چین

رویارویی فرهنگی چین و جهان غرب

تاسیس مراکز آموزشی در چین برای پیشرفت علمی    

آغاز جنبش چهارم ماه مه در چین       

ورود تفکرات روشنفکرانه ی غرب در چین

اجرای اصلاحات فرهنگی در چین      

 آغاز بومی سازی ادبیات مردمی در چین         

 عصر طلایی ادبیات معاصر چین        

 وضعیت کنونی ادبیات معاصر چین     

شعر معاصر چین       

بنیانگذاران شعر معاصر چین

سلطه ی حزب کمونیست بر ادبیات چینی

ظهور نویسندگان و شاعران نو پرداز چینی

ین لى، شاعر نگارگر و پیشتاز چین معاصر    

انجمن نویسندگان و جوایز ادبی چین

جوایز ادبی چین

جایزه ی ادبی مائو دون

جایزه ی ادبی لوشون

جایزه ی ادبی لائوشه

جایزه ی ادبی نمایشنامه ای چائویو

جایزه ی نوبل 2012، رهاورد ادبیات معاصر چین

هنر در چین

هنر نقاشی در چین

صورت گرایی در هنر چینی

نماد گرایی در هنر چینی

 طبیعت گرایی در هنر چینی

 الهام گیری هنرمند چینی

 هنر خوشنویسی چینی

سبک های مختلف خوشنویسی چینی

عوامل موثر در خوشنویسی چینی

موسیقی سنتی چین

تاریخ موسیقی چینی

نفوذ موسیقی غرب در چین

انواع آلات موسیقی سنتی چین

نهادها و گروه های موسیقی سنتی و مدرن در چین      

هنرمندان و خوشنویسان مشهور چین باستان

خوشنویسان مشهور چین باستان

وانگ شی جی، خوشنویس چینی         

وانگ شیان جیان، خوشنویس چینی

چوسویلیانگ، خوشنویس چینی

یان جن چینگ، خوشنویس چینی

لیو گونگ چوان، خوشنویس چینی       

خوی سو، خوشنویس چینی      

سوشی، خوشنویس چینی

خوانگ تینگ جیان، خوشنویس چینی   

جائو گوو، خوشنویس چینی     

جائو منگ فو، خوشنویس چینی           

نقاشان مشهور چین باستان

یان لیبن

وو دائوزی، نقاش سلسله تانگ

وانگ وی، نقاش چینی

جانگ زدوان، نقاش چینی       

مایوان، نقاش چینی     

خوانگ گونگ وانگ، نقاش چینی       

شو وی، هنرمند چینی

جودا، نقاش چینی        

یوان جی، نقاش چینی

هنر اپرای سنتی چینی

اپرای عامه پسند در چین         

 هنر تئاتر مدرن چین   

 انجمن تئاتر چین          

هنر معماری در چین

معماری بنای قصرها و کاخ ها در چین           

معماری معابد و اماکن مذهبی در چین 

 معماری باغ ها در چین           

معماری آرامگاه های سلطنتی در چین 

 معماری خانه های مسکونی در چین    

معماری سبک تولودر چین      

معماری سکونت گاه های اقلیت های قومی در چین      

وضعیت عمومی معماری باستانی چین

معماری دوران سلسله ی تانگ

معماری دوران سلسله ی سونگ          

معماری دوران سلسله ی یوان 

معماری دوران سلسله ی مینگ

معماری دوران سلسله ی چینگ

معماری دوران معاصر چین صنعت فیلم و سینمای چین

سیر تحول سینمای چین

شش نسل از کارگردانان سینمای چین

ورود صنعت سینما در چین

 آغاز ورود صنعت سینما به چین تا دوران انقلاب کمونیستی

 نخستین فیلم سینمایی ساخت چین

صنعت سینما در دوران حاکمیت کمونیست ها

سینماگران نسل پنجم چین

سینماگران نسل جدید چین

سینماگران و هنرمندان معروف چین

وضعیت کنونی صنعت فیلم و سینما در چین

 فستیوال ها و جشنواره های فیلم در چین

صنعت فیلم و سینمای چین از نگاه آمار

نظام آموزش، تحقیقات و فناوری چین

نظام آموزش و پرورش در چین باستان

 پیشینه ی آموزش در چین باستان

ظهور نخستین مدارس در جامعه ی ابتدایی چین

جامعه برده داری و ظهور و سقوط مدارس ابتدایی در چین

جامعه فئودالی و شبکه های متنوع مدارس در چین

مدارس دولتی در چین باستان

مدارس خصوصی در چین باستان

نظام آموزش و پرورش در چین معاصر

گسترده ترین سیستم آموزش و پرورش در جهان در چین

شش دهه توسعه و تحول در آموزش و پرورش چین

مدیریت آموزش و پرورش در چین معاصر

وزارت آموزش و پرورش چین

تشکیلات اداری وزارت آموزش و پرورش چین

منابع مالی بخش آموزش در چین

پروژه های آموزشی غیر دولتی در چین

پروژه های آموزشی دولتی در چین

تاثیر اصلاحات اقتصادی در سیستم آموزشی چین

نظام آموزشی چین

آموزش پایه(دوره ابتدایی)درچین

آموزش مقطع راهنمایی(سیکل اول)درچین

آموزش مقطع دبیرستانی(سیکل دوم)درچین

سیلابس های درسی دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی در چین   

مدارس ویژه ی دانش آموزان ناتوان و کم توان ذهنی و جسمی در چین

آموزش های فنی و حرفه ای در چین

سیستم آزمون سراسری ورود به دبیرستان در چین       

آزمون سراسری کنکور در چین

احداث مدارس با سرمایه گذاری مشترک چینی و خارجی         

طرح تقویت ساختار اخلاقی کودکان و دانش آموزان چینی

میزان سرمایه گذاری در توسعه ی آموزش در چین

آموزش عالی در چین

تحول در سیستم پذیرش دانشجو در چین

مقاطع تحصیلی در مراکز آموزش عالی چین

دوره ی آموزشی در مقطع کاردانی در چین

دوره ی آموزشی در مقطع کارشناسی در چین

دوره ی آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد در چین

دوره ی آموزشی در مقطع دکتری و فوق دکتری در چین

وضعیت تحصیل دانشجویان خارجی درچین

 ورود نخستین گروه از دانشجویان خارجی به چین

تحصیل در رشته ی زبان چینی

بورس تحصیلی دولت چین

آزمون های کسب گواهینامه در چین    

آموزش عالی آزاد در چین

دوره های آموزش عالی کوتاه مدت در چین     

آموزش عالی فنی و حرفه ای در چین

برنامه های توسعه ی علوم و فنون چین

پروژه ی تحقیقاتی فناوری پیشرفته و جدید

 پروژه ی علمی و فنی کشاورزی در چین        

 برنامه ی فضایی چین 

پروژه ی اکتشاف کره ی ماه در چین

موسسات علمی و پژوهشی چین

میزان بودجه ی تحقیقاتی در چین

 همکاری های بین المللی چین در زمینه های پژوهشی

دانشگاه های مشهور چین

دانشگاه پکن در چین    

دانشگاه فنی مهندسی چینگ خوا در چین

دانشگاه فودان در شانگهای چین   

دانشسرای عالی پکن در چین  

دانشگاه نَن جینگ در چین

رسانه و وسايل ارتباط جمعی چین

رسانه ها و مطبوعات در چین

 رسانه های چین

شکل گیری رسانه ها در چین

نقش رسانه ها در برنامه های سیاسی و فرهنگی چین

استقلال رسانه ای در چین

رویکرد رقابتی رسانه های چین

رسانه ها و مطبوعات چین از نگاه آمار

مطبوعات در چین

دسته بندی مطبوعات در چین

مطبوعات چین در دوران حاکمیت حزب کمونیست

سیستم توزیع مطبوعات و نشریات در چین

مهم ترین روزنامه ها و نشریات ادواری کشور چین

مجلات و نشریات اسلامی در چین

رادیو در چین

تاریخچه ی رادیو در چین

نخستین ایستگاه رادیویی دولتی در چین

وضعیت کنونی ایستگاه های رادیویی در چین

تلویزیون در چین

تاریخچه ی تلویزیون در چین

توسعه ی تلویزیون در چین پس از اجرای اصلاحات

مهمترین شبکه ی تلویزیونی چین

ایجاد فضای بازتر برای برنامه های تلویزیونی در چین

بخش خصوصی در تولید و تامین برنامه های تلویزیونی در چین

میزان پوشش شبکه های تلویزیونی در چین

شبکه های ماهواره ای در چین

شبکه های کابلی و دیجیتالی در چین

اینترنت در چین

کاربران اینترنت در چین از نگاه آمار

سانسور در اینترنت در چین

 رسانه های صوتی و تصویری(لوح فشرده) در چین

خبرگزاری ها و سازمان‌های رسانه ای در چین 

صنعت چاپ و نشر کتاب در چین

تعداد سالانه عناوین کتاب های چاپ شده در چین

قانون کپی رایت در چین         

صنعت چاپ و نشر در چین

چهار دوره توسعه ی صنعت چاپ و نشر در چين

عضویت چین در سازمان تجارت جهانی

آمار سالانه ی واردات و صادرات کتاب در چین         

گسترش شبکه ی توزیع اینترنتی و آنلاین کتاب در چین

نمایشگاه های کتاب در چین

بازار کتاب و سرانه ی هزینه های فرهنگی در چین     

میزان کتابخوانی در چین

آمار مطالعه با فناوری های نوین در چین

آمار کتاب های منتشره در چین به تفکیک موضوع

روابط ایران و چین

حکایت روابط دوستانه ایران و چین

 آغاز روابط ایران و چین به روایت اسناد

توسعه ی روابط ایران و چین در دوران مغول ها

روابط چین و ایران پیش از تاسیس چین جدید

رکود در روابط ایران و چین  

آغاز روابط رسمی دیپلماتیک ایران و چین

روابط چین و ایران پس از انقلاب اسلامی ایران

روابط اقتصادی و تجاری ایران و چین

روابط اقتصادی ایران و چین

پیشینه ی روابط اقتصادی ایران و چین

آغاز همکاری های گسترده ی اقتصادی ایران و چین

زمینه های همکاری های اقتصادی میان ایران و چین

همکاری در زمینه های انرژی میان ایران و چین

روابط تجاری ایران و چین

مبادلات تجاری میان ایران و چین

روابط فرهنگی ایران و چین

روابط تاریخی ایران و چین

روح حاکم بر روابط فرهنگی میان ایران و چین

نقش جاده ی ابریشم در مبادلات فرهنگی ایران و چین 

قرارداد همکاری های رسمی فرهنگی میان ایران و چین

تفاهم نامه های امضا شده بین سازمان ها و مراکز علمی فرهنگی ایران و چین

 روابط دینی و مذهبی ایران و چین

راهبان ایرانی حاملان آیین بودا به سرزمین چین          

نقش مبلغان ایرانی در انتشار آیین نسطوری در چین    

انتشار آیین زرتشتی در امپراتوری چین

پیام آوران آیین مانوی به سرزمین چین

 ایرانیان و انتشار دین اسلام در چین

ایرانشناسی و ایرانشناسان در چین

پژوهش های ایرانشناسی در چین        

مراکز ایران پژوهی در چین

 سمینارهای ایرانشناسی در چین

ایرانشناسان معاصر چین

زبان فارسی در چین

پیشینه ی زبان فارسی در چین 

عوامل توسعه و ترویج زبان فارسی در چین

نقش زبان فارسی در پیدایش زبان های بومی اسلامی در چین  

موقعیت زبان فارسی در چین معاصر

منابع و متون آموزشی زبان فارسی در دانشگاه های چین

موانع پیش روی گسترش آموزش زبان فارسی در چین

خدمات دیگر اساتید زبان فارسی در چین

محور های مهم فعالیت های فرهنگی ایران در چین

ایرانیان مقیم چین

 رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در پکن چین

گاهشمار مهم ترین رویدادهای روابط ایران و چین

نیز نگاه کنید به

ژاپن؛ روسیه؛ مصر؛ کوبا؛ تونس؛ کانادا؛ افغانستان؛ سنگال؛ لبنان؛ آرژانتین؛ تایلند؛ فرانسه؛ اسپانیا؛ مالی؛ ساحل عاج؛ سودان؛ اردن؛ زیمبابوه؛ قطر؛ سیرالئون؛ اتیوپی؛ سوریه؛ اوکراین؛ بنگلادش؛ سریلانکا؛ امارات متحده عربی؛ قزاقستان؛ تاجیکستان؛ گرجستان

کتابشناسی

  1. سابقی، علی محمد(1392). جامعه و فرهنگ چین. تهران: موسسه فرهنگی هنری و انتشاراتی بین الملی الهدی.